Wall Street: «Κάλμαραν» οι φόβοι για το χρέος και... «αγρίεψαν» οι αγοραστές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Κάλμαραν» οι φόβοι για το χρέος και... «αγρίεψαν» οι αγοραστές
Την Τετάρτη, τις ελπίδες ενίσχυσε ο Τζο Μπάιντεν καθώς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Με ράλι στους δείκτες της Wall Street ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης καθώς κυριάρχησε το κλίμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος των ΗΠΑ, οδηγώντας έτσι τον Dow Jones σε... «άλμα» 400 μονάδων.

Την Τρίτη, αν και δεν βγήκε... «λευκός καπνός» από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος είπε πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι αναφορές του Μακάρθι διατηρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην μπορέσει να εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς Μακόνελ -που συμμετείχε στη συνάντηση με τον Μπάιντεν και τον Μακάρθι, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για μια λύση στο θέμα. «Η συνάντηση ήταν θετική, παραγωγική. Συμφωνήσαμε στο ότι η χρεοκοπία θα ήταν μια καταστροφική επιλογή» δήλωσε. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν μια συμφωνία είναι πιο κοντά στον ορίζοντα, απάντησε θετικά.

Την Τετάρτη, τις ελπίδες ενίσχυσε ο Τζο Μπάιντεν καθώς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ότι δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα. Σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της G7, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν ξανά σήμερα Τετάρτη και ο ίδιος θα είναι σε στενή επαφή μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία», για την αύξηση του ορίου του χρέους, είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη του Κογκρέσου με τα οποία συναντήθηκε την Τρίτη «συμφωνούν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών».

Στο πεδίο των οικονομικών δεδομένων, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν σε 1,40 εκατ., αυξημένες κατά 2,2% σε μηνιαίο επίπεδο και μετά από συρρίκνωση 0,8% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 1,4%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones «εκτοξεύτηκε» κατά 1,24% ή 409 μονάδες στις 33.421 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,18% στις 4.158 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,28% ή 157 μονάδες στις 12.500 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Οριακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Target για τη χρήση του α' τριμήνου του οικονομικού έτους, με οριακή αύξηση των δαπανών από τους καταναλωτές στις ΗΠΑ λόγω της ανησυχίας για το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αλυσίδας λιανικού εμπορίου, τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 25,32 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 25,26 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της εταιρείας έφταναν τα 950 εκατ. δολάρια ή 2,05 δολάρια ανά μετοχή έναντι 1,01 δισ. δολαρίων ή 2,16 δολαρίων ανά μετοχή πέρσι. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ανά μετοχή στα 1,76 δολάρια.

    Εμπορεύματα

    «Βουτιά» στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου πραγματοποίησαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Τετάρτη, μια μέρα αφότου έπεσαν κάτω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθώς το πρόσφατο ράλι του μετάλλου συνέχισε να «χάνει έδαφος». Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 8,10 δολάρια ή 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 1.984,90 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex μετά την απώλεια 1,5% την Τρίτη. To κλείσιμο ήταν το χαμηλότερο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 23,90 δολάρια ανά ουγγιά, με οριακή αύξηση. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου έχασε 14,70 δολάρια ή 1%, στα 1.484,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 15,70 δολάρια ή 1,5% στα 1.082,60 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 9 σεντς, ή 2,4%, στα 3,75 δολάρια ανά λίβρα.

    Με «άλμα» ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδειξε σημάδια ελπίδας για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για το όριο του δημοσίου χρέους της χώρας, «καλμάροντας» τις ανησυχίες για την οικονομία και για την ζήτηση ενέργειας. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 1,97 δολάρια ή 2,8% κλείνοντας στα 72,83 δολάρια το βαρέλι. Το brent παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 2,05 δολάρια ή 2,7% στα 76,96 δολάρια. Brent και WTI σημείωσαν τα υψηλότερα κλεισίματα συμβολαίου από τις 9 Μαΐου. Η βενζίνη παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε 3,6% στα 2,57 δολάρια το γαλόνι, ενώ ο πετρέλαιο κίνησης κέρδισε 2,5% στα 2,42 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιουνίου έχασε 0,5% στα 2,37 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα πετρελαίου

    Ντε Γκίντος: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να επωφεληθούν λιγότερο από τα υψηλότερα επιτόκια

    Tether: Αγοράζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε bitcoin για να στηρίξει τα αποθεματικά του USDT

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider