Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές - Στο «μικροσκόπιο» Fed και οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές - Στο «μικροσκόπιο» Fed και οικονομία
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά μακροοικονομικά στοιχεία και πριν τις αποφάσεις Fed - Πάουελ για τα επιτόκια.

Στα «πράσινα» έκλεισαν οι ευρωαγορές και την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια ανακοίνωση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed, ενώ θετικά λειτουργούν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Οι αναλυτές δίνουν 89,6% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της αμερικανικής τράπεζας στα σημερινά επίπεδα και 10,4% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Ακόμα περιμένουν πως η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC τον Ιούλιο, ενώ συνολικά αναμένουν 1 ή 2 αυξήσεις ανάλογου ύψους στα επιτόκια της Fed εντός του 2023, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μετά από την Fed, τη «σκυτάλη» λαμβάνει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,36% στις 464 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 0,65% στις 4.375 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,10% στις 7.602 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,49% στις 16.310 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,52 στις 7.328 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 27.809 με κέρδη 0,88%
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκανε «άλμα» 1,06% στις 9.432 μονάδες.

Μάκρο

Το βρετανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,2% για τον Απρίλιο και σε μηνιαίο επίπεδο έναντι συρρίκνωσης 0,3% τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, καθώς σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκε 1% έναντι συρρίκνωσης 3,8% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,9%.

Η αύξηση του Απριλίου «οδηγήθηκε» από τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 14,7% τον Απρίλιο, ανακάμπτοντας από την πτώση κατά 15,2% τον Μάρτιο, μετέδωσε το MarketWatch.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο σημείωσε στο χρηματιστήριο της Βρετανίας η μετοχή της Shell αφόρου ο ενεργειακός κολοσσός αύξηση το προς διανομή μέρισμά του κατά 15%.

Εκτός από την αύξηση του μερίσματος, που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, η Shell δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο. Η εταιρεία θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 22 έως 25 δισ. δολάρια ετησίως για το 2024 και το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα δεδομένα για το debate και η πιθανότητα αναβολής του

Γαλλία σε Μασκ: «Το επόμενο Gigafactory της Tesla να γίνει εδώ» αλλά και... απειλή «έξωσης» για το Twitter

Νευρικότητα στη Wall Street πριν από Fed και Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider