Πτωτικά αντιδρά η Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά αντιδρά η Wall Street μετά την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια
Η Fed είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Τελευταία ενημέρωση 22:01

«Κόκκινη στροφή» καταγράφεται η Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να μην καλωσορίζουν και με ιδιαιτέρως θερμό τρόπο την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καθώς ο δρόμος για 2 νέες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες είναι... «ορθάνοιχτος».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της FOMC διεμήνυσε πως ο στόχος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμη μακριά, ενώ για τον Ιούλιο δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στη διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο του 2%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η επίτευξη σταθερότητας των τιμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Fed. «Επιδιώκουμε τη σταθερότητα των τιμών για τον αμερικανικό λαό, καθώς καταλαβαίνουμε τις συνέπειες που βιώνει από την ακρίβεια. Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα η σταθερότητα των τιμών καθώς χωρίς αυτή, η οικονομία δεν μπορεί να δουλέψει για κανέναν. Έχουμε συσφίξει σημαντική τη νομισματική μας πολιτική, έχουμε καλύψει έδαφος και οι επιπτώσεις των συσταλτικών μέτρων που έχουμε λάβει θα γίνουν αισθητές στην οικονομία» έσπευσε να προσθέσει.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,89% στις 33.908 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,24% στις 4.358 μονάδες και Nasdaq καταγράφει πτώση 0,05% στις 13.572 μονάδες. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ όπου θα δώσει μια εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Πάντως, υπήρξε κάμψη που κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Μάιο, αν και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,9% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Το 4% συνιστά τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, όπως τον Απρίλιο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι επενδυτές έλαβαν επίσης πιο ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη. Ο δείκτης τιμών παραγωγού της May, ένας δείκτης της πορείας του πληθωρισμού, υποχώρησε 0,3%, μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως η Fed είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. H πολιτική της Fed φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε από τα επίπεδα του 9% (υψηλά 40 ετών) το 2022 στο 4% τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, το 4% παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed ώστε να υπάρξει σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ο 5,3% τον Μάιο έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 5,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές - Στο «μικροσκόπιο» Fed και οικονομία

Γαλλία σε Μασκ: «Το επόμενο Gigafactory της Tesla να γίνει εδώ» αλλά και... απειλή «έξωσης» για το Twitter

Eurostat: 1 στους 4 Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider