Σε «αμηχανία» οι ευρωαγορές μετά από την ΕΚΤ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «αμηχανία» οι ευρωαγορές μετά από την ΕΚΤ
Οι αγορές «χώνεψαν» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί τις επιτοκιακής της πολιτικής.

Με νευρικότητα ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές «χώνεψαν» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί τις επιτοκιακής της πολιτικής, στον απόηχο των και των αντίστοιχων ανακοινώσεων που έγιναν την Τετάρτη από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%, στην όγδοη συνεχόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022. Από τότε έως σήμερα η τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 400 μονάδες βάσης συνολικά, στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της με στόχο την τιθάσευση της πληθωριστικής «λαίλαπας».

Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, «έδειξε» σε διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ το επόμενο χρονικό διάστημα, με περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της, μέχρι να δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ ήρθαν μετά από το «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed που ανακοινώθηκε χθες.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 464,38 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,26% στις 4.364 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,34% στις 7.628 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,14% στις 16.287 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,51% στις 7.290 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε πτώση 0,24% στις 27.741 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,04% στις 9.428 μονάδες.

Μάκρο

Στα 11,7 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Eurostat που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Τον αντίστοιχο μήνα του 2022, η Ευρωζώνη είχες καταγράψει εμπορικό έλλειμμα ύψους 34,5 δισ. ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης ανήλθαν στα 208,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,2% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Διόρθωση εντός προγράμματος με ήπιο «μάζεμα» στις δημοπρασίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider