Χρηματιστήριο: Διόρθωση εντός προγράμματος με ήπιο «μάζεμα» στις δημοπρασίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Διόρθωση εντός προγράμματος με ήπιο «μάζεμα» στις δημοπρασίες
Απομακρύνθηκε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά το Χρηματιστήριο. Διορθωτικές κινήσεις και κατοχύρωση κερδών.

Διορθωτικές κινήσεις, αποφόρτιση από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, και όλα αυτά με ένα αρκετά χαμηλό τζίρο, εν μέσω της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της για τον πληωθωρισμό και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει πλέον ότι ο επίσημος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη κάνουν λόγο για 0,9% το 2023, 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025.

Πέραν των εκτιμήσεων και της αβεβαιότητας που επικρατεί, η Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον σημείο που θέλουμε. Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο, το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη».

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ηπείρου αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια επί περιόδου πανδημίας — με μία κίνηση. Ενώ τα 4 τρισ. ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που περιορίζεται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές που έδειξαν να «χωνεύουν» το τρέχον πλαίσιο και τα νέα δεδομένα από την ΕΚΤ και τη Fed, η Wall Street δε φοβάται τίποτα κινούμενη προς υψηλότερα επίπεδα αρχίζοντας να δείχνει ολοένα και πιο ισχυρά χαρακτηριστικά μιας bull market.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο χρειάζονταν μια ήπια υποχώρηση χωρίς να διακινδυνεύει κρίσιμες ζώνες στήριξης, ενώ και ο τζίρος υποδηλώνει απλά κινήσεις αναδιάταξης θέσεων και όχι κάποια μεγαλύτερο αρνητικό γύρισμα, το άνοιγμα short θέσεων. Η αγορά είναι σε ξεκάθαρη long τάση.

Όπως ανέφερε το insider.gr (άρθρο των Α. Βελισσάριου - Α. Κοφινάκου) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 (απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης) δείχνει να έχει αυτονομηθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό από το πλαίσιο του φόβου και αβεβαιότητας των διεθνών αγορών, αποκρούοντας παράλληλα, τα όποια «εξωτερικά πυρά». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός, πως για αρκετά χρόνια, η εγχώρια αγορά υστερούσε, υποαπέδιδε και κινούνταν σε ένα στενό «trade range», με εντονότερα και πιο διευρυμένα sell off σε πτωτικές τάσεις, έναντι των ξένων αγορών. Χωρίς λοιπόν, να έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, στην οποία τα χαρτοφυλάκια κινούνταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπό το σύνθημα του «run bull.. run», το Χρηματιστήριο - όπως και η ελληνική οικονομία - βρισκόμενο σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, προσπαθεί να κλείσει αυτή την τεράστια «ψαλίδα», ανεβάζοντας ρυθμούς και ένταση και με μια μεγαλύτερη γνώση, έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος.

Από κυματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Από την άλλη, τεράστια είναι η αισιοδοξία των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως φάνηκε από τις επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο Παρίσι, στο πλαίσιο του τραπεζικού συνεδρίου της Goldman Sachs που ολοκληρώνεται σήμερα.

Με προεξοφλημένη την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθουν στο τιμόνι της χώρας με ισχυρή αυτοδυναμία, οι ξένοι επενδυτές έχουν σβήσει από την ατζέντα τους τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας και αναμένουν συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό βηματισμό. Το τι ακριβώς αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες από μια νέα διακυβέρνηση της ΝΔ τέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων των ξένων επενδυτών προς τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των αντίστοιχων CFO και επικεφαλής των τμημάτων σχέσεων με επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο της GS. Οι συζητήσεις έγιναν με φόντο την επενδυτική βαθμίδα, την οποία οι ξένοι επενδυτές πιθανολογούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς και με την προοπτική ρυθμού ανάπτυξης 3,5% φέτος και σταθερά γύρω στο 3% ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,43% στις 1.269,07 μονάδες με τον τζίρο στα 91,16 εκατ. ευρώ, εν μέσω αγοραστικών κινήσεων και μαζέματος κάπως στις δημοπρασίες. Ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο χαμηλό των 1.263,42 μονάδες μαζεύοντας στις συνέχεια.

Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,3% στις 3.082,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τελικώς με πτώση 0,38% στις 1.024,88 μονάδες, καθώς τράβηξε προς τα πάνω η Eurobank.

Επιμέρους η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 1,28% στα 1,538 ευρώ, η Πειραιώς υποχώρησε προς τα 2,998 ευρώ, η ΕΤΕ μάζεψε κάπως και επανήλθε προς τα 6 ευρώ (6,006 ευρώ) με τη Eurobank να γυρνά θετικά στο 0,95% και τα 1,545 ευρώ.

Θετικά κλεισίματα παρά τις πιέσεις για Μυτιληναίο (0,26%), ΟΤΕ (0,34%), Jumbo (0,4%) και Viohalco (1,15%) με ElvalHalcor (0,25%).

To profit taking κατά κύριο λόγο χτύπησε την πόρτα των τραπεζών αλλά και της Aegean που υποχώρησε κατά 2,14%, του ΟΠΑΠ (-0,84%), της ΔΕΗ (-0,69%) και των ΕΛΠΕ (-0,49%).

Επίσης κλείδωμα κερδών καταγράφηκε σε Fourlis, Intracom, Τεχνική Ολ. και Πλαστικά Θράκης, με την ΑΒΑΞ να διαφοροποιείται εντόνως με κέρδη 4,18% στα 1,246 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά. Ακολούθησε η Κρι Κρι (1,75%), η Alumil (1,48%) και η ΕΥΑΘ (1,35%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν τόσο περιοριστικά όσο απαιτεί ο πληθωρισμός - Νέα αύξηση τον Ιούλιο

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία και τράπεζες από το Παρίσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider