Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες σε θέση «οδηγού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες σε θέση «οδηγού»
Η διόρθωση που αναζητούσαν και ήθελαν πολλά ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια και θεσμικοί ήρθε.

Τελευταία ενημέρωση 14:20

Η διόρθωση που αναζητούσαν και ήθελαν πολλά ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια και θεσμικοί ήρθε και πλέον μένει να φανεί αν τα ελκυστικά σημεία εισόδου και η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τα υπεραγορασμένα επίπεδα θα φέρουν κάποιο κύμα εισροών και τοποθετήσεων.

Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν το τι συνέβη χθες, με την αγορά να αντιδρά τόσο επιθετικά με βίαιες ρευστοποιήσεις. Ωστόσο οι απαντήσεις που δίνονται είναι αρκετά απλές και σίγουρα δε χρήζει ανησυχίας μια τέτοια διόρθωση.

Τα στοιχήματα για μια επανάληψη του trade Μαΐου αλλά και η εξαέρωση «αέρα» προκάλεσαν μια ισχυρή διόρθωση (απώλεια 34,97 μονάδων για τον ΓΔ) και επιθετικές ρευστοποιήσεις από βραχυπρόθεσμους, αλλά και από ανήσυχους επενδυτές που βρίσκονται συνεχώς πάνω από το κουμπί του sell, χωρίς να αλλάζει απολύτως τίποτα από άποψη θεμελιωδών μεγεθών. Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο βιβλίων για το εξαμήνο και η στροφή προς τα ομόλογα ώστε να έχουν τα χαρτοφυλάκια την κατάλληλη διάρθρωση και κατανομή, επέφερε υψηλότερες πιέσεις σε αυτές τις συνεδριάσεις, όπως και οι αποκοπές μερισμάτων.

Παράλληλα, προέκυψε πλέον μεγαλύτερη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια βελτιώνοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον δεν κοιτάμε βραχυπρόθεσμα την αγορά αλλά μάκρο πρόθεσμα από την στιγμή που οι προβλέψεις και όχι μόνο είναι ανοδικές και για το 2024-2026. Ο ΓΔ δεν παίζει τόσο ρόλο μιας και αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι υπάρχουν τίτλοι που μπορεί να δίνουν αποδόσεις χωρίς να ακολουθεί ο ΓΔ. Το ταμείο ανάκαμψης θα κρατήσει χρόνια και το μόνο σίγουρο είναι το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του πακέτου και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται πλέον ακόμα πιο κοντά με το μόνο σίγουρο ότι θα προσελκύσουν αναγκαστικά νέα επενδυτικά κεφάλαια. Πληροφορική και κατασκευές όπως εδώ και πάνω από 2 χρόνια σχολιάζουμε έχουν να πάρουν την μερίδα του λέοντος.

Όπως συμπληρώνει η Ελληνική αγορά όπως και το ΑΕΠ της θα υπέραποδίδει σε σχέση με τους άλλες Ευρωπαϊκές αγορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγάζει και διορθώσεις. Είναι δεδομένο ότι η ρευστότητα σε κάθε φάση της αγοράς θα ψάχνει τίτλους που θεωρεί ότι θα αποδώσουν να επενδύσει κάτι που είδαμε τελευταία σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως παράδειγμα ο ΑΔΜΗΕ. Όσο η αγορά κινείται ομαλά αυτό θα συνεχίζεται και κάθε τόσο ανεξάρτητα το τι κάνει ο ΓΔ θα βλέπουμε rotation κεφαλαίων.

«Η επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι credit positive (πιστωτικά θετικό) κατά την άποψή μας, καθώς «ανοίγει το δρόμο» για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», όπως αναφέρει o Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's και υπεύθυνος για την Ελλάδα, μετά την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της «υγιούς» κατάστασης του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και για μια αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση των τρεχουσών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για μια σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στελέχη της Moody's πραγματοποίησαν, προ ολίγων ημερών, σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε ένα πολύ καλό κλίμα, καταγράφοντας και αναγνωρίζοντας τη σημαντική, περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Κάπως έτσι, δε θα πρέπει να αποκλείονται τυχόν έκτακτες αναβαθμίσεις, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου για οικονομία - κλάδο.

Νωρίτερα, η Standard & Poor’s επισήμανε ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επενδύσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο οίκος.

Στα διεθνή, φυσικά, οι μεγαλύτερες ειδήσεις προέρχονταν από τη Ρωσία, αλλά όσον αφορά τις παγκόσμιες αγορές, δεν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις εκτός από μερικά συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατέγραψαν αρχικώς μια ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 13%, αλλά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης έκλεισαν στο -3%. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν επίσης ισχυρή άνοδο κλείνοντας ελαφρώς υψηλότερα, με το αργό Brent να σημειώνει άνοδο 0,5% από τα επίπεδά του την Παρασκευή. Οι τιμές του σιταριού (για το οποίο η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας) κατέγραψαν αρχικώς μια πορεία για να κλείσουν σε υψηλό 4 μηνών, αλλά κατέληξαν να κλείσουν κατά 1,24% χαμηλότερα.

Ένας από τους λίγους τομείς όπου ο αντίκτυπος είναι σαφώς εμφανής μετά τα τελευταία επεισόδια μεταξύ Wagner - Πούτιν - Ουκρανία, ήταν για τα ίδια τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Πιέσεις υπήρξαν στην ρωσική αγορά μετοχών αλλά και στο ρούβλι σε ηπιότερο βαθμό, με τους επενδυτές να γίνονται πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας χθες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παρά τις αρχικές πιέσεις προσπαθεί να ανακάμψει και να σβήσει μέρος των χθεσινών απωλειών, εν μέσω αποκοπών μερισμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ΓΔ σημειώνει άνοδο 0,34% στις 1.237,93 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,41% στις 2.992,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει με κέρδη 1,43% στις 966,75 μονάδες.

Στις τράπεζες η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 1,13% στα 1,474 ευρώ, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,02% και η ΕΤΕ κατά 1,22% με τη Eurobank στο 1,55% και τα 1,4715 ευρώ.

Νέες απώλειες για Viohalco, ElvalHalcor, Aegean, Jumbo, ενώ ανακάμπτουν ηπίως ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Στο -3,32% η Μυτιληναίος με την αποκοπή μερίσματος με την ΕΥΔΑΠ στο -1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομία: Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης - Νέο μισθολόγιο, κοινοτικά κονδύλια, διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες, φοροελαφρύνσεις στο επίκεντρο

Υδρογόνο: Η «ακτινογραφία» της επένδυσης 130 εκατ. των ΔΕΗ – Motor Oil στη Δυτ. Μακεδονία – Τα επόμενα βήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider