Ισχυρή άνοδος στην Wall Street την Τρίτη, με ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή άνοδος στην Wall Street την Τρίτη, με ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές
Κέρδη άνω των 200 μονάδων για Nasdaq και Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Απώλειες για τις μετοχές της Walgreens και τις Regeneron.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε για την Τρίτη η Wall Street, με την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών να ξεχωρίσει σε μια συνεδρίαση όπου βρέθηκαν στο επίκεντρο τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,63% ή 212,03 μονάδες στις 33.926 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,13% ή 48,74 μονάδες στις 4.377 μονάδες.

Ο Nasdaq έγραψε άνοδο 1,65% ή 219,90 μονάδες στις 13.555 μονάδες.

Τα διάφορα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έδειξαν «αντοχή» απέναντι στις προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα μέσω της αύξησης των βασικών της επιτοκίων.

Παράλληλα, τα στοιχεία έρχονται κόντρα στις εκτιμήσεις της HSBC για την εκδήλωση ύφεσης στις ΗΠΑ. Η τράπεζα αναμένει ότι η ύφεση στις οικονομίες της Δύσης θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές δίνουν 76% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Εμπορεύματα

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με νέες ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο ύφεσης που θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον «μαύρο χρυσό».

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Αυγούστου, έπεσαν 0,5% ή 10 δολάρια στα 1.923,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Μεγάλη ενίσχυση και σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Μάιο, όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας την Τρίτη.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανήλθαν σε 763.000 έναντι 680.000 τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μηνιαία αύξηση 12,2%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση της τάξης του 1,2%.

Ιδιαίτερη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Conference Board για τον Ιούνιο, καθώς ανέβηκε στις 109,7 μονάδες έναντι 102,5 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 104 μονάδες.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2022.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς η αγορά παρέμεινε «παγωμένη» λόγω της μειωμένης προσφοράς για πωλήσεις. Συγκεκριμένα, η απροθυμία των ιδιοκτητών να πωλήσουν, ανεβάζει τις τιμές των κατοικιών, παρά τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller σε 20 πόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Άνοδο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατέγραψαν για τον Μάιο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο 1,7% έναντι ανόδου 1,1% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια συρρίκνωση 0,8%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ισχυρή πτώση σημείωσε η μετοχή της Regeneron αφότου έγινε γνωστός πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αρνήθηκε την Τρίτη να εγκρίνει μια έκδοση υψηλότερης δόσης της θεραπείας Eylea της εταιρείας για την αντιμετώπιση υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD).

Απώλειες 9% κατέγραψε η μετοχή της Walgreens αφότου η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων υποβάθμισε τους στόχους της για τα κέρδη στο σύνολο του οικονομικού έτους. Τα συνολικά έσοδα του γ' τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 35,42 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 8,6% από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έσοδα 34,24 δισ. δολαρίων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν το 1 δολάρια έναντι εκτίμησης για 1,07 δολάρια. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 που τα κέρδη κινούνται κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stock picking στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο ΟΤΕ και τράπεζες

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ - Τέλος στο 6ήμερο πτωτικό σερί του Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider