Ευρωαγορές: Κέρδη 8,8% για τον STOXX 600 στο εξάμηνο παρά τα «χτυπήματα» της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη 8,8% για τον STOXX 600 στο εξάμηνο παρά τα «χτυπήματα» της ΕΚΤ
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο «έσπρωξε» ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκληρώνοντας ακόμα ένα τρίμηνο που σημαδεύτηκε από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 1,25% στις 462,38 μονάδες, με τα κέρδη από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 8,8%, ενώ η ευρωπαϊκή αγορά υποδέχθηκε με θέρμη την επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο δείκτης Eurostoxx έκλεισε στις 4.401,39 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,07%, με τους τομείς των Τραπεζών, των Χημικών, των Ασφαλίσεων και του Λιανεμπορίου να ωθούν ανοδικά τις ευρωαγορές.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 16.147 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,26%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.408 μονάδες, με κέρδη 1,31%.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτης FTSE 100 να κλείνει στις 7.534 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,84%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 28.264 μονάδες, με άνοδο 1,2%. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,99% στις 9.605 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, άνοδο 6% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής Kion Group AG μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από τις Deutsche Bank και JPMorgan, ενώ στον αντίποδα, απώλειες 6% κατέγραψε ο τίτλος της αυστριακής τράπεζας BAWAG.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια επιμονής καθώς καταγράφηκε μικρή επιτάχυνση στο 5,4% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 5,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από το 6% του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Insee.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός υποχώρησε στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, όπως και στην Ισπανία - όπου μάλιστα έπεσε κάτω από τα κρίσιμα επίπεδα του 2%, ενώ μικρή αύξηση καταγράφηκε στην Γερμανία.

Ταυτόχρονα, μεγάλη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Μάιο, δείχνοντας την απροθυμία των καταναλωτών για δαπάνες την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (Destatis), οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσιο επίπεδο συρρικνώθηκαν 3,6% έναντι πτώσης 4,3% τον Απρίλιο. Σε μηνιαίο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκα 0,4% έναντι αύξησης 0,8% και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παρουσιάσουν μηδενική μεταβολή.

Ακόμα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Ιούνιο, εν μέσω των αυξημένων επιτοκίων στην Ευρωζώνη που «μπλοκάρουν» νέες προσλήψεις λόγω του μεγαλύτερου κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με ρυθμό 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας για το α' τρίμηνο του 2023. Η ανάπτυξη ήταν κατά 0,5% μικρότερη από αυτή του α' τριμήνου του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Απρόσμενη άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Γαλλία: Σε χαμηλό 14 μηνών ο πληθωρισμός, στα «χνάρια» Ιταλίας - Ισπανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider