Οι τιμές των εμπορευμάτων όπως το αργό πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα έχουν υποχωρήσει φέτος, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας παγκοσμίως και των πιθανών κινδύνων ύφεσης.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο CNBC, τα εμπορεύματα παγκοσμίως έχουν κατακρημνιστεί περισσότερο από 25% τους τελευταίους 12 μήνες, όπως αντικατοπτρίζεται από τον δείκτη S&P GSCI Commodities. Ειδικότερα, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν υποχωρήσει 3,79% μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ τα ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν διολισθήσει 23%. Αντίθετα, τα γεωργικά προϊόντα όπως τα σιτηρά και η ζάχαρη έχουν ενισχυθεί περίπου 11%.
Ωστόσο, η συνολική πτωτική πορεία του δείκτη είναι πιθανό να οφείλεται στην διεθνή οικονομική επιβράδυνση και την υφεσιακή τροχιά που καταγράφεται σε όλο τον πλανήτη, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία της Covid-19 χάνει τη δυναμική της. Ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Kpler, Reid I'Anson προειδοποιεί για την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τη Δύση. Μάλιστα, προβλέπει συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2024 με την Ευρώπη να ακολουθεί το παράδειγμά της σε τρεις έως έξι μήνες αργότερα.
«Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι αγορές εμπορευμάτων αγωνίζονται να βρουν μια κραταιή βάση», συνέχισε. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, οι αναλυτές της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας ήταν πιο αδύναμη από όσο ανέμενε η αγορά. «Ειδικά για τα ακίνητα, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας βασικών υλικών και πετρελαίου και αερίου Ασίας-Ειρηνικού της BofA, Mάτι Ζάο.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την των εμπορευμάτων είναι το σιδηρομετάλλευμα και το πετρέλαιο, ενώ και οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να «βουτά» 34,76% σε ετήσια βάση, ακόμη και όταν μπήκαν στο παιχνίδι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, η ασθενής κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ζεστού χειμώνα, οδήγησε στην εκτίναξη της αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υψηλά πενταετίας στην ΕΕ και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, προσθέτει ο Ζάο. Σύμφωνα με την BofA, ο μέσος όρος των τιμών του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε κατά 16% σε ετήσια βάση λόγω της υποτονικής ζήτησης.