Η κυριαρχία των ΗΠΑ στις εξαγωγές καλαμποκιού «σβήνει» - Η Βραζιλία παίρνει την πρωτιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυριαρχία των ΗΠΑ στις εξαγωγές καλαμποκιού «σβήνει» - Η Βραζιλία παίρνει την πρωτιά
Η συρρίκνωση των εξαγωγών καλαμποκιού αντηχεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στην παραγωγή σόγιας πριν από μια δεκαετία.

Η κυριαρχία των ΗΠΑ στις εξαγωγές καλαμποκιού διεθνώς εδώ και πολλές δεκαετίες φαίνεται πως εξασθενεί καθώς η Βραζιλία είναι έτοιμη να πάρει την πρώτη θέση στις εξαγωγές του εν λόγω τροφίμου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, την ίδια στιγμή το Μεξικό ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που αποτελεί πάνω από το 90% κάθε αμερικανικής συγκομιδής.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η μείωση των εξαγωγών των ΗΠΑ φέρνει προβλήματα σε ένα κλάδο της αμερικανικής οικονομίας η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 90 δισ. δολάρια καθώς η εγχώρια ζήτηση για τη διατροφή των ζώων και την παραγωγή αιθανόλης έχει «παγώσει».

«Όταν εξετάζουμε τη μακροπρόθεσμη ζήτηση καλαμποκιού στις ΗΠΑ, αναρωτιόμαστε από πού θα προέλθει η νέα ζήτηση», δήλωσε ο Στέφεν Νίκολσον, στρατηγικός αναλυτής του τομέα των παγκόσμιων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Rabobank.

«Η Βραζιλία πιθανότατα καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, η παραγωγή αιθανόλης έχει πιθανότατα φτάσει στο απόγειο της και η ζωική πρωτεΐνη πιθανότατα δεν πρόκειται να αυξηθεί αρκετά γρήγορα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα πλεονεκτήματα της Βραζιλία και ο ρόλος της Κίνας

Η συρρίκνωση των εξαγωγών καλαμποκιού αντηχεί τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στην παραγωγή σόγιας πριν από μια δεκαετία, καθώς η Βραζιλία αύξησε την παραγωγή της για να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, λαμβάνοντας τη θέση κορυφαίου προμηθευτή το 2013.

Πλεόν, η χώρα της Λατινικής Αμερικής κυριαρχεί συνήθως στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών σόγιας για οκτώ μήνες του έτους ή και περισσότερο, υποβαθμίζοντας τις αμερικανικές εξαγωγές. Η Βραζιλία είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας πουλερικών, καφέ και ζάχαρης στον κόσμο.

Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές καλαμποκιού αναμένεται να «πλημμυρίσουν» την παγκόσμια αγορά από τον Ιούλιο και μέχρι τη φθινοπωρινή συγκομιδή στις ΗΠΑ.

Η χώρα συγκομίζει δύο καλλιέργειες καλαμποκιού από τα τροπικά εδάφη της κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Παρά την περιορισμένη ζήτηση, οι Αμερικανοί αγρότες επέκτειναν τη σπορά καλαμποκιού φέτος στα μεγαλύτερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, ενθαρρυμένοι από το χαμηλότερο κόστος σπόρων και λιπασμάτων και τον καλό καιρό φύτευσης, όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Με μια σοδειά ρεκόρ της Βραζιλίας να κατακλύζει την αγορά, οι αγρότες καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να πέφτουν.

Παρόλα αυτά, η Rabobank προβλέπει ότι οι φυτεύσεις καλαμποκιού θα συρρικνωθούν στα 88 εκατομμύρια στρέμματα τα επόμενα τρία χρόνια, από περισσότερα από 94 εκατομμύρια σήμερα, όπως δήλωσε ο Νίκολσον.

Η Κίνα επέκτεινε τη λίστα των εγκεκριμένων εξαγωγικών εγκαταστάσεων καλαμποκιού στη Βραζιλία στα τέλη του 2022, ενισχύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις αποστολές από τη Βραζιλία. Πριν από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών καλαμποκιού της Κίνας προερχόταν από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

«Η Βραζιλία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη φυτευτική έκταση για να καλύψει την κινεζική ζήτηση με τρόπο που δεν έχουν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάθιου Ρόμπερτς, ανώτερος αναλυτής σιτηρών της εταιρείας συμβούλων Terrain.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ILO: Το 90% της απασχόλησης στην αγροδιατροφή αφορά «μαύρη» ή part-time εργασία

Γεωργία - Κτηνοτροφία: Ακριβά τα αγροτικά ημερομίσθια, τα ενοίκια και οι τόκοι δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider