Χρηματιστήριο: Κινήσεις πέριξ των πολυετών υψηλών με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κινήσεις πέριξ των πολυετών υψηλών με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ
«Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.300 μονάδες για το ΧΑ με το βλέμμα στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 11:00

Κρίσιμη ημέρα για όλες τις αγορές παγκοσμίως, καθώς οι ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα βάλουν νέα διλήμματα στη Fed γύρω από τα επιτόκια.

Τη σημερινή ανακοίνωση ακολουθούν ορισμένες σημαντικές μειώσεις του επίσημου πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες. Πράγματι, η τελευταία ανακοίνωση του ΔΤΚ ήταν μόλις στο +4% από έτος σε έτος, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Και αν υπολογίσετε τον πληθωρισμό των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο που κάνει η Ευρώπη, θα ήταν έως και στο +2,7%. Ωστόσο, παρόλο που ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, οι βασικές μετρήσεις ήταν πολύ πιο επίμονοι. Στην πραγματικότητα, ο δομικός πληθωρισμό είναι τουλάχιστον +0,4% εδώ και έξι συνεχόμενους μήνες, επομένως η Fed θα ελπίζει σε ένα πιο αργό ρυθμό προτού μπορέσει να νιώσει ξανά άνετα με τις τάσεις του πληθωρισμού.

Όσον αφορά το τι να αναμένουμε σήμερα, οι αμερικανοί οικονομολόγοι της Deutsche Bank βλέπουν μια αύξηση στο 0,20% στον επίσημο πληθωρισμό, το οποίο θα έφερνε τον πληθωρισμό στο 3,1%, που θα αποτελέσει το πρώτο σήμα χαμηλότερα του 4% από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, βλέπουν τον δομικό ΔΤΚ πιο ανθεκτικό, με μηνιαία αύξηση +0,28% που ανεβάζει το συνολικό μέγεθος στο 5%. Για τις αγορές, το μεγάλο ερώτημα θα είναι τι σημαίνει αυτό για τη Fed, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν μια πολύ μεγάλη μείωση πληθωρισμού για να τεθεί υπό αμφισβήτηση μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ιδιαίτερα δεδομένων των αριθμών θέσεων απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα.

Στα εγχώρια, η αγορά αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 9ετίας, με τις τράπεζες αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους να τραβούν προς ιστορικά υψηλά και το ΧΑ να καλείται να διαχειριστεί σε πρώτο βαθμό το «μαξιλάρι» πάνω από τις 1.300 μονάδες, βλέποντας προς τις 1.379,42 μονάδων, περνώντας πρώτα από τις 1.323 μονάδες.

Τράπεζες, κατασκευές και ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων, που συνωστίζονται στο δρόμο προς την ανάκτηση του investment grade. Ώθηση φυσικά έδωσαν τόσο οι νέες άκρως ενθαρρυντικές εκθέσεις των Goldman Sachs και Morgan Stanley, όσο και η θετική πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Παράλληλα, οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές θα επηρεάσουν και το ΧΑ, εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Άλλα σημαντικότερα σημεία στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Beige Book (Τετάρτη), PPI, τις αιτήσεις ανεργίας (Πέμπτη) και την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Παρασκευή) που περιλαμβάνει τις σημαντικές σειρές προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, την Παρασκευή, η JPMorgan, η Citigroup και η BlackRock ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το Q2.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,19% μετά το ράλι φτάνοντας στις 1.319,88 μονάδες με τον τζίρο στα 6,6 εκατ. ευρώ. Στο 0,20% ο FTSE 25 και στις 3.194,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,51% στις 1.080,18 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,33% στα 3,348 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,35% και τα 1,5855 ευρώ και τη Eurobank στο 0,53%. Οριακή άνοδο 0,06% για την ΕΤΕ στα 6,354 ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερες κινήσεις για Μυτιληναίο ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ ενώ και η Aegean ετοιμάζεται να πατήσει τα 12 ευρώ με κέρδη 0,86% σήμερα.

Πάνω από τα 2,70 ευρώ η Intrakat με κέρδη 1,12% σήμερα ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών καταγράφεται στην ΕΧΑΕ στο -0,17% και τα 5,92 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο παροχών – ελαφρύνσεων: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και νοικοκυριά

Ταμείο Ανάκαμψης: Δάνεια σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις - Ποιοι κλάδοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον

gazzetta
gazzetta reader insider insider