Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Χαμηλά ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο - Χαμηλά ο τζίρος
Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση 11:30

Με τη Wall Street να συνεχίζει ακάθεκτη το ανοδικό της σερί, το Χρηματιστήριο έλαβε την απαιτούμενη ώθηση για να κινηθεί ελαφρώς προς υψηλότερα επίπεδα βάζοντας στο στόχαστρο τις 1.350 μονάδες.

Η αγορά φαίνεται πως ακόμη και σε περιόδους διακοπών έχει τη δύναμη να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και η κρίσιμη ημερομηνία της 4ης Αυγούστου, όπου η Scope θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr πρόσφατα μέσω των όσων αφήσε να εννοηθεί ο Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό που είχε τονήσει ο Shen, είναι πως «το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει τη διαρκή σκέψη - θεώρησή μας γύρω από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα», κάτι που έμμεσα υποδεικνύει πως μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο είναι αρκετά πιθανή. Μάλιστα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών, υπονοώντας πως το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Σημαντικό τμήμα των εισροών κατευθύνεται προς τις τράπεζες, την Aegean τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου αλλά και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τζίρος ενισχύθηκε ελαφρώς στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο τριμήνου των 100,7 εκατ. ευρώ.

Αύριο Πέμπτη, ανακοινώνουν αποτελέσματα η Μυτιληναίος και η Τιτάν και τη Δευτέρα οι Eurobank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, πως το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1.379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1.379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα ισχυρό «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει εκ νέου ανοδικά για το 200%.

Στα διεθνή, η επενδυτική ψυχολογία ενισχύθηκε από έναν ακόμη ισχυρό γύρο δεδομένων στις ΗΠΑ, που περιελάμβανε τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board που έφτασε σε υψηλό 2 ετών. Αυτό πρόσφερε νέα ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου, με τον S&P 500 (+0,28%) να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδό του σε 15 μήνες, τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να κλείνουν πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο και τα spreads στα HY των ΗΠΑ να φθάνουν στο πιο σφιχτό τους επίπεδο σε διάστημα 15 μηνών. Επιπλέον, υπήρξε ένα σημαντικό ορόσημο για τον Dow Jones (+0,08%), ο οποίος κατέγραψε τη 12η συνεχόμενη άνοδο για πρώτη φορά από το 2017.

Στο ταμπλό και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 1.344,92 μονάδες, με τον τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 3.260,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,06% στις 1.105,98 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με την ΕΤΕ και την Alpha να κινούνται υψηλότερα κατά 0,63% και 0,45% αντίστοιχα και την Πειραιώς και τη Eurobank στο -0,34% και στο -0,77%.

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΕΕΕ.

Από την άλλη, profit taking καταγράφεται σε ήπιο βαθμό σε ΔΕΗ, Τιτάν Aegean και Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Ελεγκτικό σαφάρι σε ελεύθερους επαγγελματίες

ΔΑΑ: Έτοιμο προς «απογείωση» στο ΧΑ, τι αναφέρουν οι σχετικές τροπολογίες – Οι συμβάσεις και το matching right των μετόχων

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ: Τι συμβαίνει με το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη και τα νέα projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider