Ευρωαγορές: Πτώση στους δείκτες πριν από τα πληθωριστικά στοιχεία σε ΗΠΑ-Κίνα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πτώση στους δείκτες πριν από τα πληθωριστικά στοιχεία σε ΗΠΑ-Κίνα
Τα μικρά κέρδη της Δευτέρας φαίνεται πως ήταν απλά ένα διάλλειμα στην καθοδική τάση που παρατηρείται από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τελευταία ενημέρωση 15:10

Με το βλέμμα στραμμένο στα επερχόμενα πληθωριστικά στοιχεία οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν την Τρίτη, δείχνοντας πως τα μικρά κέρδη της Δευτέρας ήταν απλά ένα διάλλειμα στην καθοδική τάση που παρατηρείται από την προηγούμενη εβδομάδα. «Βουλιάζουν» οι ιταλικές τράπεζες συμπαρασύροντας τον FTSE MIB.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αν και δεν αναμένουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της γηραιάς ηπείρου κοιτούν με προσοχή τις ανακοινώσεις που είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη στην Κίνα, και για τις ΗΠΑ στην Πέμπτη καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θεωρούνται «βαρόμετρο» για την παγκόσμια κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές τράπεζες «βουλιάζουν» την Τρίτη, μετά από την είδηση πως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να επιβάλλει αιφνιδιαστικά φόρο επί του 40% των υπερκερδών των τραπεζών, «σβήνοντας» έως και 9,5 δισ. ευρώ (10,4 δισ. δολ.) από τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, οι μετοχές των UniCredit και Intesa Sanpaolo «κατρακυλούν» 7% και 8% αντίστοιχα.

Η κίνηση των δεικτών

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,51% στις 451,74 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 1,52% στις 4.271 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,65% στις 7.505 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,04% στις 7.243 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,25% στις 9.241 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο «βουλιάζει» 2,45% στις 27.847 μονάδες.

Μάκρο

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των οικονομολόγων, παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την πτώση των τελευταίων μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, υποχωρώντας από το 6,4% του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis.

Πτωτικά κινήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, αλλά παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι αξιωματούχοι σκέφτονται αν θα συνεχίσουν την άνευ πορεία αύξησης των επιτοκίων. Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 3,4% από 3,9% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ στη μηνιαία έρευνά της. Για τα τρία επόμενα χρόνια, μειώθηκαν στο 2,3% από 2,5%.

Επιχειρηματικά νέα

Συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα εξαμήνου ύψους 2,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος της Porsche από 3,9 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος. Η καθαρή ρευστότητα του ομίλου της Porsche βελτιώθηκε σε -5,4 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με -6,7 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν στους μετόχους της Porsche ύψους 783 εκατ. ευρώ επηρεάζουν μόνο την καθαρή ρευστότητα κατά την πληρωμή 5 Ιουλίου 2023. Ειδικότερα, με βάση τις προσδοκίες του Ομίλου Volkswagen και του Ομίλου Porsche σχετικά με τη μελλοντική τους ανάπτυξη, η Porsche συνεχίζει να αναμένει κέρδη μετά από φόρους μεταξύ 4,5 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023.

Μειωμένο τζίρο από πωλήσεις και κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών κατέγραψε η γερμανική φαρμακευτική και γεωργική εταιρεία Bayer, ανακοινώνοντας 11,04 δισ. ευρώ από 12,82 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet είχαν προβλέψει πωλήσεις ύψους 11,60 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων πριν από ειδικά στοιχεία - μια βασική μέτρηση της εταιρείας - ήταν 2,53 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την προέκδοση και μειωμένα από 3,35 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet ανέμεναν 2,46 δισ. ευρώ.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά και από την ανακοίνωση που έδειξε «βουτιά» στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο, ενισχύθηκε 0,27%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κέρδισε οριακά 0,03%, ενώ στη Κίνα ο Shanghai έχασε 0,25% και ο SZSE Component υποχώρησε 0,42%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκανε «βουτιά» 1,78% και ο KOSPI στη Σεούλ διολίσθησε 0,26%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SoftBank: Απροσδόκητες ζημίες τριμήνου αν και οι επενδύσεις του Vision Fund απέδωσαν

Attica Bank: Από 9 έως 23 Αυγούστου η εξαγορά των warrants από τους μετόχους

Η EY Ελλάδος σύμβουλος της Motor Oil σε επιχορήγηση από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider