Μακριά από το «ράλι» των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο - Συνέχεια συσσώρευσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακριά από το «ράλι» των διεθνών αγορών το Χρηματιστήριο - Συνέχεια συσσώρευσης
Δεν έπεισε για ακόμη μια συνεδρίαση - διαδικαστικού χαρακτήρα - το Χρηματιστήριο.

Μακριά από την επάνοδο της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών έμεινε το Χρηματιστήριο, μαζεύοντας ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει προς ώρας χαμηλό, λόγω και της εποχικότητας.

Κάπως έτσι, το ΧΑ παρέμεισε σε φάσης συσσώρευσης πέριξ των 1.310 - 1.320 μονάδων και περιορίστηκε σε μια ακόμη συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις αλλά και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της ανακοίνωσης της MSCI για τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες (τριμηνιαία αναδιάρθρωση - effective date 1η Σεπτεμβρίου), με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα». Σήμερα, αργά το βράδυ αναμένεται η MSCI να ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στους δείκτες.

Παράλληλα, σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας τη σύστασή «overweight» και αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ προηγουμένως.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για φέτος θα αυξηθούν κατά 20% περίπου, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου και της αναβάθμισης του guidance για κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα των 0,65 ευρώ από άνω των 0,55 ευρώ προηγουμένως, λόγω των καλύτερων τάσεων και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους που υποστηρίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων.

Ο Αύγουστος μέχρι στιγμής δεν κυλάει θετικά για τις αγορές, με αρκετούς αναλυτές βέβαια να αναμένουν επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους επενδυτές, καθώς «τσίμπησε» τον Ιούλιο στο 3,2% από 3% τον Ιούνιο αν και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%.

Επιπλέον, η χθεσινή αρνητικότητα προήλθε από μια άνοδο +27% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (με +40% εντός της ημέρας υψηλό), τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τις αρχές Μαρτίου του 2022, αν και εξακολουθεί να είναι κατά 87% χαμηλότερα από τα υψηλά στα τέλη Αυγούστου 2022. Το πετρέλαιο επίσης ανέβηκε υψηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ, αναφέρει πως «ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «καλόμαθε» τους επενδυτές λιανικής, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κάποια «απογοήτευση» λόγω του ότι αυτός δεν καταγράφει νέα υψηλά σε καθημερινή βάση.

Εντούτοις, η γενική τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, παρά το γεγονός ότι αυτός μοιάζει «κορεσμένος» - και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη- στα υψηλά δεκαετίας.

Τεχνικά, η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά από τον Μάρτιο και εντεύθεν παραμένει σε ισχύ. «Alarm» θα χτυπήσει σε περίπτωση εβδομαδιαίου κλεισίματος χαμηλότερα από τις 1.280 μονάδες.

ΧΑ

Μεγαλύτερες οι «συγκινήσεις» στον Τραπεζικό Δείκτη, με το επίπεδο-κλειδί να βρίσκεται στις 1.040 και ενώ ο παραβολικός SAR έδωσε «έξοδο κόπωσης» πριν λίγες συνεδριάσεις.

Για όσους κοιτούν τους τζίρους, αυτοί λάμπουν δια της απουσίας τους, συνεπώς οι μικροκινήσεις παραμένουν ακριβώς αυτό... μικροκινήσεις και δεν σηματοδοτούν κατ’ανάγκη «χώσιμο» από τους «Μεγάλους Παίκτες».

ΧΑ

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παράμεινε σε εάν στενό εύρος κίνησης, καταγράφοντας πτώση 0,30% στις 1.313,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 85,82 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,31% στις 3.174,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,13% στις 1.080,16 μονάδες.

Στις τράπεζες, ήταν σειρά της Alpha Bank να υπεραποδώσει καταγράφοντας άνοδο 1,51% στα 1,5765 ευρώ, και με τις Eurobank και ΕΤΕ να καταγράφουν ήπιες απώλειες 0,32% και 0,41% αντίστοιχα. Ισχυρό profit taking σε Πειραιώς που υποχώρησε κατά 1,65% στα 3,46 ευρώ.

Από την άλλη με θετικό πρόσημο έκλεισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 3,82% (!), όπως και η Τέρνα Ενεργειακή στο 1,16% και η Μυτιληναίος στο 0,16%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Τιτάν, Cenergy, Autohellas. Από την άλλη, ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν ΟΠΑΠ (-1,78%), ΕΛΠΕ (-0,96%), ΜΟΗ (-0,96%) και ElvalHalcor (-2,01%).

Μοιρασμένα τα πρόσημα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Alumil να πρωταγωνιστεί καταγράφοντας νέα άνοδο 2,71% στα 4,17 ευρώ, ενώ ανοδικά ακολούθησαν Premia, Profile, ΕΥΑΘ και ΑΒΑΞ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς οι απεργίες στην Αυστραλία μπορούν να βάλουν «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς η Morgan Stanley

Τράπεζες: Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα έδειξαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider