Οι μεγάλοι κερδισμένοι στις διεθνείς αγορές από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγάλοι κερδισμένοι στις διεθνείς αγορές από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα
Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα, ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός στην Ταϊλάνδη, η απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία και η κίνηση της Ινδίας να απαγορεύσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

Οι αγροτικές μετοχές υπεραποδίδουν συγκριτικά με άλλους οικονομικούς κλάδους το τρέχον τρίμηνο καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κολλώδης πληθωρισμός, ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως ο δείκτης που παρακολουθεί τις συνολικές αποδόσεις από επιλεγμένους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έχει ξεπεράσει τον ευρύτερο παγκόσμιο δείκτη MCSI κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Ιουλίου.

«Η επένδυση σε γεωργικούς τίτλους είναι ίσως ένας καλός τρόπος αντιστάθμισης έναντι της κλιματικής αλλαγής και ορισμένων γεωπολιτικών κινδύνων» υπογράμμισε ο Μαρκ Έλιοτ, ειδικός επενδύσεων μετάβασης στην ενέργεια στην Union Bancaire Privee στη Γενεύη, εν μέσω της παγκόσμιας έκρηξης της ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης. Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα, ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός στην Ταϊλάνδη, η απόφαση της Ρωσίας να καταργήσει τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία και η κίνηση της Ινδίας να απαγορεύσει ορισμένες εξαγωγές ρυζιού.

«Με τις καιρικές συνθήκες να γίνονται πιο ασταθείς, η άποψή μας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πίτερ Γκάρνρι, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Saxo Bank AS στην Κοπεγχάγη. «Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για τον κλάδο ενώ ακόμη και οι εξαγορές θα επιταχυνθούν» πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε εκείνους που ωφελούνται από τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι εταιρείες που παράγουν δραστηριοποιούνται στον γεωργικό κλάδο και διαθέτουν προϊόντα όπως εξοπλισμό και λιπάσματα, σύμφωνα με τους διαχειριστές επενδύσεων Lombard Odier με επικεφαλής τις Deere, AGCO και CNH Industrial.

«Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανταποκριθούμε σε αυτήν την αυξημένη ζήτηση με βιώσιμο τρόπο. Οι αγορές μετοχών αρχίζουν να βλέπουν πρώιμα σημάδια ανάπτυξης σε τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν τρόφιμα πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα» τόνισε ο Κόνορ Γουόλς, διαχειριστής κεφαλαίων για νέα συστήματα τροφίμων στο Lombard Odier στο Λονδίνο.

Παράλληλα, οι παραγωγοί στην Ασία «θα πρέπει να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών», σημείωσε ο Μιούε Λιου, ειδικός επενδύσεων για μετοχές της Ασίας και της Μεγάλης Κίνας στην BNP Paribas Asset στο Χονγκ Κονγκ. Ορισμένες από τις μετοχές εμπορίας τροφίμων που μπορεί να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές περιλαμβάνουν την GrainCorp της Αυστραλίας, την Wilmar International που είναι εισηγμένη στη Σιγκαπούρη, την ινδική Shree Renuka Sugars και την παραγωγό ρυζιού KRBL.

Ταυτόχρονα, άλλες εταιρείες που πρόκειται να κερδίσουν από τον πληθωρισμό των τροφίμων μπορεί να είναι τα σούπερ μάρκετ και οι κολοσσοί του λιανεμπορίου, σύμφωνα με την Janus Henderson Investors. «Η πτώση στην κατανάλωση είναι ένα στοιχείο, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό», σχολίασε ο Στέφεν Πέιν, διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας ότι τα σούπερ μάρκετ, οι κατασκευαστές ιδιωτικών ετικετών και οι έμποροι λιανικής πώλησης με έκπτωση «έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους στις πωλήσεις ιδιόκτητης ετικέτας από τις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων».

Αλυσίδες εκπτωτικών καταστημάτων όπως η τουρκική BIM Birlesik Magazalar, η ρωσική Magnit PJSC και η πορτογαλική Jeronimo Martins έχουν κερδίσει περισσότερο από 15% φέτος και κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων σε έναν δείκτη λιανοπωλητών τροφίμων που καταρτίστηκε από το Bloomberg Intelligence. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η JPMorgan έχει overweight θέσεις για τις μετοχές των PepsiCo, Hostess Brands και Mondelez International καθώς «μπορούν να προσαρμόσουν τα έσοδα βιώσιμης ανάπτυξης με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του κλάδου» και να συγκαταλεχθούν ανάμεσα στους «νικητές» της πληθωριστικής λαίλαπας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι λένε τα «ημερομήνια» για τον «χειμώνα» της οικονομίας

Ιρλανδία: Πίεση για θανάτωση 200.000 αγελάδων για να επιτύχουν κλιματικούς στόχους!

ΤτΕ: Στα 2,178 δισ. ευρώ το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider