Ευρωαγορές: Μεικτή η εικόνα στους δείκτες στη «σκιά» της αμερικανικής αγοράς εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτή η εικόνα στους δείκτες στη «σκιά» της αμερικανικής αγοράς εργασίας
Η εβδομάδα των συναλλαγών έκλεισε με μικτά πρόσημα για τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η εβδομάδα των συναλλαγών έκλεισε με μικτά πρόσημα για τους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των στοιχείων νωρίτερα, αυξημένες κατά 187.000 ήταν οι μισθοδοσίες των ΗΠΑ τον Αύγουστο, δείγμα ισχύος της αγοράς εργασίας. Το παραπάνω εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες ξεπερνά την συναινετική εκτίμηση αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 170.000 θέσεων. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,8%, σημαντικά αυξημένο από τον Ιούλιο και το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτή η αύξηση ήρθε καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 62,8%, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν από την κήρυξη της πανδημίας.

Μάκρο

Σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις προκαταρκτικές μετρήσεις συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιταλίας στο β' τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατική υπηρεσία της χώρας, ISTAT.

Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο του έτους, ενώ οι αρχικές μετρήσεις έκανα λόγο για κάμψη κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ιταλικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,6%.

Με τα παραπάνω στοιχεία στο μικροσκόπιο των επενδυτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στο -0,01% και τις 458,14 μονάδες και ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,36% στις 4.281 μονάδες.

Στα ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,67% στις 15.839 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,27% στις 7.296 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,34% στις 7.464 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,59% στις 9.450 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,64% στις 28.648 μονάδες.

Ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τον Αύγουστο με απώλειες 2,8%, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων, τα ασθενή ευρωπαϊκά στοιχεία και την κινεζική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σύννεφα» στην Ευρωζώνη: Σε ύφεση η ιταλική οικονομία στο β' τρίμηνο

Χρηματιστήριο: Απότομη προσγείωση στις 1.300 μονάδες - Πιέσεις σε τράπεζες

Γερμανία: Γιατί δεν αρκεί το νέο πακέτο των 7 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider