Νέο «κύμα» ρευστοποιήσεων χτυπά το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «κύμα» ρευστοποιήσεων χτυπά το Χρηματιστήριο
Στο κόκκινο το ΧΑ. Προσπάθεια ανάκτησης των 1.280 μονάδων.

Τελ. ενημέρωση 16:50

Νέες βαριές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο στην έναρξη της εβδομάδας. Παρά τις θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές και στην Ασία, το ΧΑ δείχνει να απομονώνεται και να υστερεί σε αυτή τη φάση.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά μπορεί να κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη χάνοντας παρόλα αυτά τα κέρδη που είχε στην αρχή της εβδομάδας. Ο ftse25 έδωσε αγοραστικό σήμα κάτι που δεν κατάφερε ο ΓΔ (1326) και ο τραπεζικός κλάδος (1083). Σε μηνιαίο γράφημα τώρα η αγορά για δεύτερο μήνα είχε μικρές απώλειες χάνοντας λίγο κάτω από το 2% της αξίας του. Είμαστε σε μία φάση που η αγορά τηρεί στάση αναμονής με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα και πλέον να περιμένουν σε πρώτη φάση την αξιολόγηση της DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας».

«Να θυμίσουμε ότι η αγορά βρίσκεται στις παρυφές του υψηλού του 2014 με τελείως όμως διαφορετικά δεδομένα. Πλέον η αγορά χτίζει ένα μακροχρόνιο bull market με την ανάπτυξη να υποστηρίζει την αύξηση των αποτιμήσεων. Ο τραπεζικός κλάδος έχει “αλλάξει πίστα” μετά από πολλά χρόνια αναμένοντας πλέον το κράτος να δώσει σημαντικά πακέτα σε θεσμικούς μειώνοντας το ποσοστό που αγόρασε για την διάσωση του. Η Ελλάδα είναι απλά μία κουκίδα στον επενδυτικό χάρτη και είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μετά την επενδυτική βαθμίδα».

Φυσικά, ο Σεπτέμβριος μπορεί να κρίνει πολλά. Αφετηρία αποτελεί η ετυμηγορία της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου (BB (high) - σταθερό outlook), με τη Moody's να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου («Ba3» - θετικό outlook) και τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου («BB+» - θετικό outlook). Τόσο η DBRS όσο και η Moody's έχουν στείλει «σήματα» αναβάθμισης, ενώ οι πιο καθοριστικές αξιολογήσεις είναι αναμφισβήτητα αυτές των Standard & Poor's και αρκετά αργότερα της Fitch την 1η Δεκεμβρίου («BB+» - σταθερό outlook). Σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,3% χάνοντας και τις 1.280 - 1.271 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 70 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διολισθαίνει κατά 2,67% στις 3.068 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται χάνει πλέον και τις 1.000 μονάδες

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ η ΑΛΦΑ και η ΠΕΙΡ βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τη Eurobank στο -4,35%, την ΕΤΕ στο -4,26%, και τις Πειραιώς και Alpha στο -3% και -3,82%.

Βαριές απώλειες που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν η Jumbo, η Aegean, η ElvalHalcor, ενώ τα προσχήματα σώζουν κάπως ο ΟΠΑΠ και η ΕΕΕ με την ΕΥΔΑΠ με απώλειες πέριξ του 1%

Απόρροια είναι πως οι αγοραστές δεν έχουν ενεργοποιηθεί ενώ και ευρύτερα χαρτοφυλάκια καταγράφουν μια παθητική στάση μένοντας μακριά από αγορές. Κάπως έτσι η αγορά κουνιέται αρκετά εύκολα από χειρισμούς κατοχύρωσης κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider