Ενεργειακές και πληθωριστικές ανησυχίες έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακές και πληθωριστικές ανησυχίες έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές
Πιέσεις κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, προερχόμενες κυρίως από το ράλι στις τιμές πετρελαίου.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου και στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό μετά την παράταση των εθελοντικών περικοπών της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους από Σ. Αραβία και Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,57% στις 454 μονάδες και ο Eurostoxx 50 διολίσθησε 0,70% στις 4.239 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,19% στις 15.741 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,16% στις 7.426 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 0,84% στις 7.194 μονάδες. Ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 0,83% στις 9.314 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,54% στις 28.211 μονάδες.

Την Τρίτη, σημειώθηκε «εκτίναξη» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022 στα συμβόλαια του πετρελαίου μετά από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποφάσισαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους. Το WTI ενισχύθηκε κατά 1,14 δολάρια ή 1,3%, στα 86,69 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent πρόσθεσε 1,04 δολάρια ή 1,2%, κλείνοντας στα 90,04 δολάρια το βαρέλι.

Μάκρο

Κατακόρυφη μείωση σημείωσαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Ιούλιο, ένδειξη ότι τα δεινά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης συνεχίστηκαν και στο τρίτο τρίμηνο. Η ζήτηση μειώθηκε κατά 11,7% από τον Ιούνιο, πολύ χειρότερη από την πτώση 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Αυτή η πτώση οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, χωρίς τις οποίες το εύρος θα είχε αυξηθεί κατά 0,3%. Καθώς οι τελευταίοι τρεις μήνες του 2023 είναι πιθανό να φέρουν μόνο ανάπτυξη 0,1%, ορισμένοι έχουν αναβιώσει τον τίτλο «ο ασθενής της Ευρώπης» που αποδόθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωση της το 1990.

Επιχειρηματικά νέα

Γερό μπάσιμο στην ισπανική κρατική εταιρεία τηλεφωνίας Telefonica έκανε η Saudi Telecom αποκτώντας μερίδιο 10% έναντι περίπου 2,25 δισ. δολαρίων, καθώς εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη χαράσσει νέα στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξή της. Η ελεγχόμενη από το σαουδαραβικό βασίλειο εταιρεία απέκτησε περίπου 569,3 εκατ. μετοχές και μέσα από διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία θα ελέγχει ποσοστό 9,9% στην Telefonica μόλις η συμφωνία εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Η συναλλαγή χρηματοδοτείται από έναν συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: Τρεις οι νεκροί - Συνεχίζεται η κακοκαιρία για ένα ακόμη 24ωρο

Η Κομισιόν ορίζει 6 gatekeepers για τις ψηφιακές αγορές

Mega - deal στην κυβερνοασφάλεια: Η Thales εξαγοράζει την Imperva για 3,6 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider