Χρυσός: Έφθασε στο «σταυρό του θανάτου» - Σε χαμηλό από τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Έφθασε στο «σταυρό του θανάτου» - Σε χαμηλό από τον Μάρτιο
Οι μετοχές των μεταλλωρύχων πολύτιμων μετάλλων και των συναφών χρηματιστηριακών τίτλων είχαν ήδη σημειώσει σημαντικές απώλειες εν μέσω πτώσης των τιμών του χρυσού τους τελευταίους δύο διαδοχικούς μήνες.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, φτάνοντας επίσημα στον λεγόμενο «σταυρό του θανάτου» την Πέμπτη και σηματοδοτώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης των τιμών του πολύτιμου μετάλλου για το υπόλοιπο του έτους.

«Σταυρός του θανάτου» είναι ένας τεχνικός όρος που υποδηλώνει γενικά μια πτωτική τάση και συμβαίνει όταν ο βραχυπρόθεσμος κινητός μέσος όρος μιας επένδυσης πέφτει κάτω από έναν πιο μακροπρόθεσμο κινητό μέσο όρο.

Οι μετοχές των μεταλλωρύχων πολύτιμων μετάλλων και των συναφών χρηματιστηριακών τίτλων είχαν ήδη σημειώσει σημαντικές απώλειες εν μέσω πτώσης των τιμών του χρυσού τους τελευταίους δύο διαδοχικούς μήνες.

Το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο έχει αποδυναμωθεί λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών και της συνολικής ισχύος του δολαρίου. Αυτό έρχεται μόλις πέντε μήνες αφότου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού έφτασαν στον δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο τους στην ιστορία, στα 2.055,70 δολάρια στις 4 Μαΐου.

«Η βόλτα των επενδυτών με το ‘χρυσό λεωφορείο’ ήταν διασκεδαστική και συναρπαστική από νωρίς φέτος, αλλά μια σύγκλιση κακών ειδήσεων σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα σαν τσιμεντένιος τοίχος, ανακατευθύνοντας τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου σε επιβράδυνση», δήλωσε στο MarketWatch ο Adam Koos. πρόεδρος στο Libertas Wealth Management Group.

Την Πέμπτη, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 3 δολάρια ή 0,2%, για να διαμορφωθεί στα 1.831,80 δολάρια η ουγγιά στην Comex.

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο όριο τους από τις 8 Μαρτίου — μια σημαντική πτώση μετά τον διακανονισμό τους στα 2.055,70 δολάρια στις αρχές Μαΐου, τον δεύτερο υψηλότερο διακανονισμό στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Από την άλλη, το spot ασήμι υποχώρησε 0,1% στα 20,94 δολάρια ανά ουγγιά.

Η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,8% στα 859,72 δολάρια, αφού άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους. Το παλλάδιο υποχώρησε κατά 1,8%, σε νέα χαμηλά πέντε ετών, στα 1.146,73 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Σε θετικό έδαφος ο Stoxx 600 μετά από τρεις αρνητικές συνεδριάσεις

Ρεύμα: Τρεις τύποι τιμολογίων από τις αρχές του 2024

Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider