Πετρέλαιο: Ράλι 4,2% για το Brent με «άρωμα» Μέσης Ανατολής - Στα 88 δολάρια το βαρέλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ράλι 4,2% για το Brent με «άρωμα» Μέσης Ανατολής - Στα 88 δολάρια το βαρέλι
Ράλι άνω του 4% κατέγραψε το πετρέλαιο την Δευτέρα, ανεβάζοντας τις τιμές στις ΗΠΑ σε υψηλό σχεδόν μιας εβδομάδας μετά και την νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Άνοδο άνω του 4% κατέγραψε το πετρέλαιο την Δευτέρα, ανεβάζοντας τις τιμές στις ΗΠΑ σε υψηλό σχεδόν μιας εβδομάδας μετά και την νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τις πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η βία θα διατηρήσει ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Μάικλ Λιντς, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research. «Μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν σίγουρα θα ανέβαζε τις τιμές πάνω από 100 δολάρια. Το ερώτημα προς το παρόν είναι αν οι Σαουδάραβες θα κυκλοφορήσουν πετρέλαιο για να "ψύξουν" τις αγορές ή θα υποστηρίξουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν αλλάζουν από τον πόλεμο και δεν θέλουν να πλημμυρίσουν την αγορά» πρόσθεσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου εκτινάχθηκε 4,3%, για να διαμορφωθεί στα 86,38 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με τις τιμές να κλείνουν σε υψηλό από τις 3 Οκτωβρίου. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, έκανε άλμα 4,2%, στα 88,15 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου, σκαρφάλωσε 2,1% στα 2,24 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 2,3% στα 2,97 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε άνοδο 1,1% στα 3,38 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εβραϊκής γιορτής, η παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ — από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να προειδοποιεί πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

Σύμφωνα με το CNBC, παρά την ανοδική αντίδραση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πιθανότατα προσωρινή. «Για να έχει αυτή η σύγκρουση μόνιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει συνεχής μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή των μεταφορών», δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων της Commonwealth Bank.

«Διαφορετικά, και όπως έχει δείξει η ιστορία, η ανοδική αντίδραση της τιμής του πετρελαίου τείνει να είναι προσωρινή και εύκολα θα ξεπεραστεί από άλλους παράγοντες της αγοράς», έγραψε σε σημείωμα προς επενδυτές. Η σύγκρουση δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο καμία σημαντική πηγή προμήθειας πετρελαίου, πρόσθεσε.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σημαντικός παίκτης για το πετρέλαιο. Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Ο παράγοντας Ιράν και η Χεζμπολάχ

Ωστόσο, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι μιας κομβικής περιοχής παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να εξαπλωθεί και στο Ιράν. «Εάν οι δυτικές χώρες συνδέσουν επίσημα τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών με την επίθεση της Χαμάς, τότε η προμήθεια πετρελαίου και οι εξαγωγές του Ιράν αντιμετωπίζουν καθοδικούς κινδύνους», δήλωσε ο Νταρ.

«Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο. Εάν το Ιράν εμπλακεί σε αυτό, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού, αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Ομίλου Eurasia, Χένινγκ Γκλόισταιν, σε email στο CNBC.

Με το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών να διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ, ο πρόεδρος του Rapidan Energy Group, Μπομπ ΜακΝάλι προβλέπει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου από 5 έως 10 δολάρια. Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε στο CNBC ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν «πολύ υψηλότερα» εάν υπάρξει ανάμειξη της Χεζμπολάχ. «Ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται ένα αυθεντικό πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου και συμβάλλει σε μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο είναι εάν η αγορά πιστεύει ότι οι μάχες θα επεκταθούν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρίαρχος ξανά ο πανικός στο Χρηματιστήριο - Ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Γεωπολιτικό sell off και μεσανατολικοί τριγμοί στις ευρωαγορές

«Άλμα» 1% για τον χρυσό με ώθηση από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider