Κυρίαρχος ξανά ο πανικός στο Χρηματιστήριο - Ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρίαρχος ξανά ο πανικός στο Χρηματιστήριο - Ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Αγνοούνται οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο. Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ο καθαρός τζίρος. Στο κόκκινο το ταμπλό με μηδαμινή διαφροποίηση.

«Τις πταίει;» αναρωτιούνται όλοι πλέον στο Χρηματιστήριο γύρω από το γιατί δε σταματάει αυτή η ακατάσχετη «αιμοραγία» για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, όταν μάλιστα οι μεγάλες διεθνείς αγορές με αρκετή ψυχραιμία διαχειρίζονται τον αντίκτυπο των διεθνών μετώπων.

Γιατί το Χρηματιστήριο, που βρίσκεται και θα πρέπει να εναρμονίζεται με την εγχώρια οικονομία που βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο στον κύκλο, θα πρέπει να περιμένει το νεύμα της Wall Street ή της Ευρώπης για να επιχειρηθεί ένα μάζεμα, μετά από μια τόσο βίαιη και απότομη διόρθωση;

Δυστυχώς το ΧΑ, αποτελεί μια ρηχή αναδυόμενη αγορά, που κουνιέται αρκετά εύκολα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ακόμη, και παραμένει έρμαια των διαθέσεων των κερδοσκοπικών funds των αναδυόμενων αγορών. Χωρίς βάθος, γνώση, ψυχραιμία από το retail, οι επενδυτές πανικόβλητοι συνεχίζουν να καίνε χαρτιά έτσι και να εγκλωβίζονται σε διάφορα γυρίσματα της αγοράς, αφήνοντας στην άκρη θεμελιώδη προοπτικές και επενδυτική βαθμίδα.

Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr, οι fully invested επενδυτές καίγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, γράφοντας υψηλές ζημιές. Άρα η διακράτηση ρευστότητας, οι σωστές επιλογές σε κρίσιμα σημεία και τα stops αποτελούν την τριάδα των εργαλείων στην οποία μπορούν να βασιστούν οι επενδυτές. Χωρίς βιασύνη και ειδικά σε φάσεις που η μεταβλητότητα χτυπάει κόκκινο.

Παράλληλα σημαντικό ρόλο έχει και το index arbitrage που κάνουν οι market makers καθώς η τιμολόγηση που γίνεται βλέποντας και το flow από τους ξένους, διαλύει κυριολεκτικά το retail που έχει στηρίξει την αγορά όλο αυτό διάστημα, κατάσταση που χρήζει προσοχής και διόρθωσης.

Όπως ανέφερε το insider.gr «το ΧΑ συμπλήρωσε έξι πτωτικές εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας το περσινό πτωτικό μοτίβο, με ένα διαρκές άδειασμα σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σπάζοντας margin calls και χτυπώντας ευαίσθητα stop loss. Αυτό δημιούργησε μια αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική κίνηση που είναι δύσκολο να ανασχεθεί όταν δεν υφίστανται γενικά bid και μάλιστα συνοδεύεται από ένα αρκετά εύθραυστο διεθνές σκηνικό. Παράλληλα, το correlation της αγοράς δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποίησης, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» σχεδόν εξ ολοκλήρου, σε μια πτωτική κίνηση και αντιστρόφως ανάλογα σε μια ανοδική, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί πλέον και ο πλουραλισμός των ρευστοποιήσεων, καθώς στο «κάδρο» μπαίνουν και δεικτοβαρείς μετοχές εκτός των ευάλωτων, σε «επιθέσεις», τραπεζών. Να σημειωθεί μάλιστα πως ότι οι τέσσερις συστημικές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount άνω του 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E) σε βάση P/TE, για παρόμοιο ROTE στο 12% περίπου για το 2024, ενώ και ευρύτερα οι ελληνικές μετοχές παραμένουν φθηνές έναντι τόσο άλλων στις αναδυόμενες όσο και φυσικά έναντι των μετοχών των αναπτυγμένων - ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικά σήμερα το ταμπλό έμοιαζε λες και ο πόλεμος γίνονταν στη Λεωφόρο Αθηνών, χωρίς κανένα δείγμα ψυχραιμίας κινήσεων, άτσαλες και βίαιες πωλήσεις και κυρίως έλλειψη αγοραστών, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετές συνεδριάσει το ΧΑ.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό λέει ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει χωρίς να κοπεί. Έτσι λοιπόν η ανεύρεση πάτου όπως αντίστοιχα και κορυφής δεν έχει κάποιο νόημα. Αν κάποιος έψαχνε να τοποθετηθεί σε καλές εταιρίες και δεν έβρισκε τιμές ήρθε ή ώρα να το πράξει και σταδιακά να το πράξει. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που θεωρούσαν ακριβές τις τιμές θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι ακόμα είναι η αρχή της πτώσης μιας και συνήθως είναι και οι πιο δύσκολοι στην ψυχολογία».

Τεχνικά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε τους κλαδικούς δείκτες να χάνουν έστω και πρόσκαιρα τον 200αρη κινητό γεγονός που παρατηρούν κάποιοι με απλό τρόπο για να δουν αν η αγορά είναι bull ή bear γεγονός που προκαλεί πανικό σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα σημαντικά κέρδη. Το νέο σημαντικό δεδομένο έρχεται πρωτίστως από τον τραπεζικό δείκτη μιας και α) το στοπ του πλέον είναι ακόμα χαμηλότερα στις 921 μονάδες και β) το χαμηλό του το κατέγραψε στην συνεδρίαση της Τετάρτης σε αντίθεση με τον ΓΔ που την Παρασκευή δοκίμασε νέα χαμηλά κίνησης. Οι περισσότεροι κλαδικοί δοκιμάζουν το 61% της τελευταίας μεγάλης ανοδικής κίνηση επίπεδο που δικαιολογεί αν μη τι άλλο σημαντική αντίδραση. Σε πρώτη φάση θέλουμε κατοχύρωση του 2883 και 1185 σε ftse και ΓΔ για να ανακοπεί η επιθετική πτωτική τάση.

«Η αγορά διορθώνει χωρίς προφανή λόγο καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες πτωτικές κινήσεις του έτους με αρκετούς πλέον να ανησυχούν για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Συνηθίζεται οι Bull market αγορές να καταγράφουν σπάνια σοβαρές διορθώσεις και αυτές να είναι χρονικά απότομες και χρονικά πολύ μικρότερες από τις ανόδους. Εκτός από τα υψηλά επιτόκια και όπως φαίνεται η διατήρηση τους πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο σε υψηλά επίπεδα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στα θετικά που έχει να περιμένει η Ελληνική οικονομία».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ κοκκίνισε ξανά χωρίς καμία πρωτοβουλία διαφοροποίησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,26% στις 1.111,29 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, απόρροια και της συναλλαγής του 1,401% του ΤΧΣ από τη Eurobank. Η συναλλαγή έγινε από ταμπλό και το κόστος αυτής στα 93,75 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 101,9 εκατ. ευρώ ήταν καθαρός τζίρος. Κάποια πακέτα πέρασαν επίσης σε ΕΤΕ ύψους 2,49 εκατ. ευρώ, αλλά και σε Jumbo στα 1,10 εκατ. ευρώ με τιμές 4,97 ευρώ και 24,42 ευρώ αντίστοιχα.

Ευρύτερα δεν υπήρξε τίτλος που να διασώθηκε στον 25αρη πέραν από τη Sarantis (0,41%). Κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε και σήμερα την Aegean που έκλεισε στο -4,7% και τα 9,53 ευρώ, αλλά και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου, που συνεχίζουν να βυθίζονται καθώς η ΒΙΟ έφτασε πλέον στα 4,52 ευρώ με πτώση 5,44% μόνο σήμερα, τη Cenergy στο -6,34% και τα 5,32 ευρώ, και την ElvalHalcor στο -3,66% και τα 1,578 ευρώ.

Βαριές απώλειες επίσης για τον ΟΤΕ στο -2,86% και τα 12,89 ευρώ πλέον, την Τιτάν στο -4,7% και τα 15,78 ευρώ και την Ελλάκτωρ στο -4,3% και τα 1,78 ευρώ.

Στο κόκκινο επίσης ακόμη και τα διυλιστήρια, ενδεικτικό του κλίματος πανικού. Άντεξαν μερικώς ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Optima. Σταθεροποιήθηκε στα 24,32 ευρώ η ΕΕΕ.

Βαρύ το κλίμα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Alumil στο -7,47% και τα 2,23 ευρώ, την ΑΒΑΞ στο -6,72%, την Τεχνική Ολυμπιακή στο -6,36% και τη Fourlis στο -5,73%.

Άντεξαν μερικώς Entersoft, Ιντρακάτ και Κρι Κρι με πιο περιορισμένες απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβει η επόμενη μέρα για τις αγορές και το Χρηματιστήριο

«Tour» των ελληνικών εισηγμένων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Τα επόμενα roadshows του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το πιο άγριο sell off στην αγορά ομολόγων από το 1787 - Οι χειρότερες απώλειες εδώ και 236 έτη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider