Πριν τη λήξη της συνεδρίασης άρχιζε να ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να ανεβαίνει και πάνω από τις 1.280 μονάδες, αλλά στις δημοπρασίες να λυγίζει ξανά.
Πολλές μετοχές έδειξαν να πατούν γκάζι σήμερα, όπως η Jumbo, η Τέρνα Ενεργειακή και η Τιτάν, αλλά στο τέλος έκοψαν ρυθμό. Ενδεικτικό πως η μετοχή της Jumbo βρίσκονταν ενισχύονταν πάνω από 3% αλλά στις δημοπρασίες έκλεισε στο 2,59%, ενώ και η Τέρνα Ενεργειακή έφτασε στο 2,4% αλλά τελικώς έκλεισε στο 0,77% και τα 14,36 ευρώ.
Παρόλα αυτά αξιοσημείωτο είναι πως η αγορά άντεξε στη διεθνή νευρικότητα και έδειξε χαρακτήρα καθώς η «αιματηρή» χθεσινή συνεδρίαση της Wall αλλά και η σημερινή μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν πτόησαν το ΧΑ. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στα ελληνικά ομόλογα.
Όλα αυτά φυσικά οφείλονται στην προεξόφληση θετικών εξελίξεων από τη Standard & Poor's την Παρασκευή.
Ισχυρό σήμερα έστειλε σήμερα η Citi, τονίζοντας πως για την Ελλάδα, με αξιολόγηση «ΒΒ+» και θετικές προοπτικές, αναμένει την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, που σηματοδοτεί το πέρασμα στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, τη στιγμή που ήδη η DBRS από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει αναβαθμίσει τη χώρα δίνοντας το «investment grade». Η κίνηση αυτή βασίζεται στην τρέχουσα αναπτυξιακή δυναμική και την προσεκτική δημοσιονομική στάση, η οποία είναι πιθανό να διατηρηθεί μετά και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η αγορά ακόμη δε μπορεί να «αναπνεύσει» με τη μεταβλητότητα και την επιφυλακτικότητα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς τα ρίσκα παγκοσμίως αρχίζουν και αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, μπορεί το Ισραήλ να ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο, ανοίγοντας έστω και διστακτικά μια χαραμάδα αισιοδοξίας για να μην ανάψουν - προς ώρας - νέες φωτιές στην ευρύτερη περιοχή με το θάνατο αμάχων, ωστόσο οι αγορές μετοχών αρχίζουν να φοβούνται βλέποντας τις τελευταίες ώρες τους κλυδωνισμούς που καταγράφονται στα ομόλογα και δη στην αγορά αναφοράς όλων, όπως είναι τα αμερικανικά.
Το αμερικανικό δεκαετές φλερτάρει με το επίπεδο του 5%, ενώ υπάρχουν «φωνές» που κάνουν λόγο πως θα έπρεπε να φτάσει κοντά στο 5,5% για ενεργοποιήσει αγοραστές, με τη μεταβλητότητα των τελευταίων ωρών να είναι ακραία. Οι κινήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το ποιος θα απορροφήσει το επίπλέον χρέος που εκδίδεται από το αμερικανικό δημόσιο και συνδέεται με τα υψηλά ελλείμματα, τη στιγμή που η Fed συνεχίζει να πουλάει ομόλογα, όντας τόσα χρόνια πρώτος αγοραστής.
Γραμμή στις αγορές θα προσπαθήσει να δώσει ο πρόεδρος της Fed σήμερα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, ενώ και άλλα στελέχη της Fed θα δώσουν το στίγμα τους όπως ο Αντιπρόεδρος Jefferson, ο Αντιπρόεδρος Εποπτείας Barr, μαζί με τους Goolsbee, Bostic, Harker και Logan.
Περνώντας στο ΧΑ, μπορεί χθες να άντεξε και να κατάφερε να υπεραποδώσει έναντι των διεθνών αγορών, ωστόσο το κρας τεστ θα γίνει σήμερα. Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «ενός κακού μύρια έπονται» για τις παγκόσμιες Αγορές, οι οποίες εκεί που άρχισαν να είναι αισιόδοξες ότι ο τρέχων κύκλος νομισματικής σύσφιξης λόγω Πληθωρισμού και Επιτοκίων φθάνει στο τέλος του, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Σε τέτοιο περιβάλλον, εκτιμούμε ότι η αυριανή ανακοίνωση της S&P για την Ελληνική Οικονομία περνά τρόπον τινά σε «δεύτερο ρόλο», με την λήψη επενδυτικής βαθμίδας να παραμένει, βεβαίως, το ευκταίο σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν δεύτερο Οίκο Αξιολόγησης μετά από την DBRS θα αναδείξει τη βελτίωση του μακροοικονομικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος της Χώρας, κάτι το οποίο οι ίδιες οι τιμές επιβεβαίωσαν με το πολύμηνο ράλι τους, ούσες πάντα προπομποί και προτού οι πιθανότητες αναβάθμισης μπουν ρεαλιστικά στην επενδυτική ατζέντα. Οι «διαθέσεις» του Γενικού Δείκτη θα ξεκαθαρίσουν άπαξ και αυτός αποδράσει σε κλείσιμο από το εύρος 1.100-1.200 μονάδων των τελευταίων εβδομάδων.
Περνώντας στα του ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν σταθερά (-0,02%) στις 1.178,59 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλά, στα 67,82 εκατ. ευρώ, απόρροια τους κλίματος επιφυλακτικότητας που επικρατεί. Ο FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,06% στις 2.885,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,04% και στις 939,48 μονάδες.
Στις τράπεζες υπήρξαν μεικτά πρόσημα, με τη Eurobank να καταγράφει άνοδο 0,6% στα 1,52 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,79% και τα 1,27 ευρώ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισε ΕΤΕ (-0,74%) στα 5,40 ευρώ και Πειραιώς (-0,83%) στα 2,882 ευρώ.
Υπεραπέδωσε μετά και τις αποφάσεις για το μέρισμα η Jumbo με κέρδη 2,59% στα 24,52 ευρώ, ενώ σταδιακά αρχίζει να ανεβάζει ρυθμούς και η Τέρνα Ενεργειακή που βρέθηκε λίγο πριν το κλείσιμο στα 14,57 ευρώ και κλείνοντας στα 14,36 ευρώ με κέρδη 0,79% και ανεκτέλεστο συναλλαγών από τη μεριά των αγοραστών.
Παράλληλα, ισχυρή άνοδο για την Τιτάν στο 2,52% και τα 17,10 ευρώ αλλά και για τα ΕΛΠΕ στο 1,45% και τα 7 ευρώ. Ήπια άνοδο για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ενώ με απώλειες έκλεισαν ΟΤΕ ΜΟΗ και πιέσεις που εντάθηκαν στις περιπτώσεις των Viohalco (-2,10%), ElvalHalcor (-2,31%) και Cenergy με Aegean στο -1,21% και -1,17% αντίστοιχα.
Κατά 2% υψηλότερα έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ στα 2,04 ευρώ, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Papoutsanis στο 6,17% και τα 1,98 ευρώ (παραμένει σε χαμηλό 52 εβδ.) αλλά και κέρδη από την Ideal στο 1,58% και τη Fourlis στο 2,08% τη στιγμή που πτωτικά κινήθηκαν Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ (-3,27%) και EpsilonNet (-1,78%).