Χρηματιστήριο: Γιατί «φρέναρε» η αγορά μπροστά σε αναβάθμιση και deal Alpha Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Γιατί «φρέναρε» η αγορά μπροστά σε αναβάθμιση και deal Alpha Bank
Παρά την ανάβαθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον ισχυρό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's και το άκρως θετικό ντιλ της Alpha Bank με τη UniCredit το Χρηματιστήριο δεν έδειξε να συγκινείται.

Παρά την ανάβαθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον ισχυρό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's και το άκρως θετικό ντιλ της Alpha Bank με τη UniCredit το Χρηματιστήριο δεν έδειξε να συγκινείται καθώς οι χειρισμοί της ΕΚ και του ΤΧΣ δε φαίνεται να βοήθησαν.

Συγκεκριμένα, ενώ η αγορά ήδη από το άνοιγμά της έδειξε να μπαίνει με φόρα για τη διάσπαση κρίσιμων αντιστάσεων και με το ντιλ της Alpha να δημιουργεί συνθήκες υπεραπόδοσης και ισχυρής αγοραστικής αντίδρασης, μετά την πολυήμερη συσσώρευση, η ΕΚ έθεσε εκτός διαπραγμάτευσης της μετοχή της τράπεζας, εξαιτίας του ότι παραμένει άγνωστο σε ποια τιμή θα αγοράσει η Uni το ποσοστό του ΤΧΣ. Καλά μέχρι εδώ, ωστόσο και το call των δύο τραπεζών δεν έδωσε ξεκάθαρο σήμα και η μετοχή παρέμεινε εκτός διαπραγμάτευσης, άγνωστο βέβαια το γιατί και για τόσο χρονικό διάστημα μιας και το τίμημα θα ήταν υψηλότερο από το ταμπλό. Δηλαδή, η ΕΚ επέλεξε να κρατήσει τη μετοχή εκτός μέχρι και όποτε αποφασίσει το ΤΧΣ και η Uni να δώσουν στοιχεί και να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς φρέναρε την αγορά, δημιούργησε νευρικότητα και speculation ειδικά γύρω από τις μετοχές των τραπεζών. Δυστυχώς σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν μετοχές βρίσκονταν στο limit down η κατέγραφαν ασυνήθηστες κινήσεις, δεν υπήρχε η ίδια ζέστη από την Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να θέσει όρια, ερωτήματα και πρόστιμα σε παράγοντες που χειραγωγούν την αγορά, προστατεύοντας το επενδυτικό κοινό. Οι χρόνιες αστοχίες της ΕΚ αλλά και του Χρηματιστηρίου δυστυχώς κοστίζουν και θα συνεχίζουν να κοστίζουν στην ανάκτηση του κύρους, της φήμης και των προοπτικών ανάπτυξης για το πέρασμα της κεφαλαιαγοράς στο χάρτη των αναπτυγμένων αγορών.

Επιστρέφοντας ωστόσο στους εγχώριους θετικούς καταλύτες, σε επενδυτική βαθμίδα «δια χειρός» μεγάλου οίκου αξιολόγησης επέστρεψε η Ελλάδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Η Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BBB-» με σταθερό outlook, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τους διαχειριστές να τοποθετηθούν τόσο στο ελληνικό χρέος όσο και στις ελληνικές μετοχές. Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση διαδραμάτισε η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, τονίζει ο οίκος.

Η S&P προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023, περίπου σε ευθυγράμμιση με την οικονομική επέκταση του 2,4% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο τουριστικός τομέας τα πάει ιδιαίτερα καλά, σημειώνει ο οίκος, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από πλευράς εισερχόμενης τουριστικής κίνησης από την αρχή καταγραφής των στοιχείων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τουριστικές εισπράξεις των πρώτων επτά μηνών που ήταν 18% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή είναι η ταχύτερη ανάκαμψη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Από την άλλη, νέα δεδομένα φαίνεται πως φέρνει η κίνηση - ματ της UniCredit για την εξαγορά του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, ένα πολυεπίπεδο άκρως θετικό deal για την εγχώρια συστημική τράπεζα που έχει ως «αιχμή» τη ρουμανική αγορά.

Στο conference call που διοργανώθηκε από τις δύο τράπεζες, ο CEO της UniCredit Andrea Orcel και o CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης θέλησαν να αποκωδικοποιήσουν διάφορα σημεία της επικείμενης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δίνοντας έμφαση στην εμπορική συνεργασία στην εγχώρια αγορά, τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία αλλά και την απόκτηση από την ιταλική τράπεζα των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.

Ως προς το τελευταίο ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός πως στην περίπτωση που η προσφορά της UniCredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει, εντός 24 μηνών, μέσω του ταμπλό της αγοράς, ποσοστό μετοχών της Alpha Bank που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό το οποίο πρόκειται να επενδύσει, ενώ το ποσοστό βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, κάτι που επισφραγίζει την πρόσδεση ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή στο μετοχολόγιο της Alpha.

Να σημειωθεί επίσης πως η Morgan Stanley διατηρεί την «overweight» σύσταση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς με τιμές στόχους στα 7,50 ευρώ (8,33 ευρώ προηγουμένως) και στα 4,16 ευρώ αντίστοιχα (από 4,40 ευρώ προηγουμένως), ενώ όπως αναφέραμε, αναβαθμίζει τη μετοχή της Alpha Bank επίσης σε «overweight» με τιμή στόχο στα 1,99 ευρώ από 2,11 ευρώ προηγουμένως. Τέλος, για τη Eurobank, η σύσταση παραμένει σε «equal - weight» με την τιμή στόχο στα 1,95 ευρώ από 2,10 ευρώ που έθετε προηγουμένως.

Η αγορά λοιπόν σε όλα αυτά έσκυψε ξανά το κεφάλι, αγνοώντας τα! Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,10% στις 1.173,70 μονάδες, με τον τζίρο στα 98,50 εκατ. ευρώ, εν μέσω πακέτων 34,37 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,06% στις 2.882,97 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,36% και στις 939,58 μονάδες.

Στις τράπεζες, με την Alpha Bank εκτός τα κέρδη περιορίστηκαν και η νευρικότητα κυριάρχησε επιφέροντας πιέσεις σε τίτλους όπως η Eurobank που έκλεισε με πτώση 0,98% στα 1,515 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,18% και τα 5,46 ευρώ και την Πειραιώς στο +0,07% και τα 2854 ευρώ.

Από την άλλη, ισχυρό ράλι κατέγραψε η Jumbo με κέρδη 4,71% στα 25,78 ευρώ, με την Titan στο 1,07% και τα 16,98 ευρώ και τη Cenergy στο 1,93% και τα 5,81 ευρώ. Κέρδη 1,64% για την ΕΧΑΕ και 1,69% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έφτασε στα 13,20 ευρώ.

Πιέσεις με δόσεις profit taking υπήρξαν στη Τέρνα Ενεργειακή που υποχώρησε κατά 1,87% στα 14,19 ευρώ με υψηλό τζίρο εκ νέου. Υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 13,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε και η Πειραιώς.

Πτώση 1,86% για τον ΟΤΕ, και 2,28% για τη ΜΟΗ με τα ΕΛΠΕ επίσης να υποχωρούν κατά 1,44%. Ήπιες μεταβολές για Μυτιληναίο, ΕΕΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε ταχύτητα μείωσης χρέους το 2022 – Πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ

Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ελκυστικά επίπεδα μετά τη διόρθωση - Νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider