Προς εβδομάδα απωλειών η Wall Street - Νευρικότητα στους δείκτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς εβδομάδα απωλειών η Wall Street - Νευρικότητα στους δείκτες
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,92% στις 32.482 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,45% στις 4.118 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,35% στις 12.640 μονάδες.

Tελευταία ενημέρωση 20:19

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη Wall Street την Παρασκευή, με τις μετοχές να προσπαθούν να «μαζέψουν» ορισμένες από τις μεγάλες απώλειες αυτής της εβδομάδας, μετά και το pause στα επιτόκια από την ΕΚΤ αλλά και του χορού αποτελεσμάτων.

Βεβαίως, στο επενδυτικό μικροσκόπιο μπαίνουν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα «φωτίσουν» τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Fed την προσεχή εβδομάδα σχετικά με την νομισματική της πολιτική.

Μετά το χθεσινό sell off όπου και οι 3 δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», σήμερα o Dow Jones υποχωρεί 0,92% στις 32.482 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,45% στις 4.118 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,35% στις 12.640 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, oι Dow Jones και S&P 500 αποδυναμώνονται 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 3%.

Για τον κίνδυνο εισαγωγής της χρηματιστηριακής αγοράς σε bear market, αντί για ένα ράλι στο τέλος του έτους, προειδοποίησε η Σόνια Μέσκιν, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής για τις ΗΠΑ στην BNY Mellon Investment Management. «Είμαστε στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο αισιόδοξοι για τις μετοχές. Πιστεύουμε ότι περίπου ο S&P θα κατρακυλήσει στις 4.000 μονάδες στα τέλη του 2023» εκτίμησε, τονίζοντας ωστόσο πως το αβέβαιο περιβάλλον δεν ενδείκνυται για ασφαλείς προβλέψεις.

Μάκρο

Σε χαμηλό 2,5 ετών υποχώρησε κατά τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί το «αγαπημένο» δείκτη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο έμεινε αμετάβλητος στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, επιβράδυνε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,3%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών. Επιπλέον, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,3% τον Σεπτέμβριο έναντι ανόδου 0,3% τον Αύγουστο και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%, μετά από το 0,4% του προηγούμενο μήνα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εμφάνισε η Amazon για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε έσοδα 143,1 δισ. δολαρίων σημειώνοντας αύξηση 13% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη 9,9 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις. Η Amazon Web Services, αύξησε κατά 12% στα 23,1 δισ. δολάρια, τις τριμηνιαίες πωλήσεις της. Τα διαφημιστικά έσοδα ανήλθαν στα 12,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 26% από την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, με άνοδο 11% σε ετήσια βάση στα 87,9 δισ. δολάρια.

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Exxon Mobil στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός των ΗΠΑ είδε τα μεγέθη του να συρρικνώνονται στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα έσοδα στο γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 90,76 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 93,41 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα της Exxon Mobil μειώθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,27 δολάρια/μετοχή, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για κέρδη 2,37 δολαρίων/μετοχή. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν άνω του 50% στα 9,07 δισ. δολάρια από 19,66 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Τέλος, οι ταμειακές ροές της Exxon Mobil υποχώρησαν 47% στα 11,68 δισ. δολάρια, αν και υπερέβησαν τις προβλέψεις για 9,11 δισ. δολάρια.

Κέρδη με αρκετά σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις της Wall Street ανακοίνωσε η Chevron για το τρίτο τρίμηνο. Τα έσοδα έφτασαν τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια, από 11,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 3,05 δολάρια ανά μετοχή, συγκριτικά με τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 3,75 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Τα έσοδα της εταιρείας πετρελαίου υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε καταγράψει πριν από ένα χρόνο, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν και τα υψηλά κόστη συμπίεσαν τα έσοδα από την διύλιση και τη χημική βιομηχανία.

Τα κέρδη της Ford αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μόλις μία μέρα μετά τη συμφωνία με το συνδικάτο United Auto Workers για τον τερματισμό της απεργίας των εργαζομένων που διήρκεσε 6 εβδομάδες. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), έφτασαν τα 2,2 δισ. δολάρια, από 1,8 δισ. δολάρια πέρυσι, ωστόσο υπολείπονται από τα 2,6 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν επίσης κατά 11% στα 43,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία κατέληξε σε μια αρχική συμφωνία με τη UAW την Τετάρτη, βάζοντας τέλος σε μια απεργία που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου. Πλέον, οι 16.600 απεργοί εργαζόμενοι στη Ford θα επιστρέψουν στην εργασία τους σύντομα. Περίπου το 45% της παραγωγής της εταιρείας είχε «παγώσει», καθώς η απεργία είχε επηρεάσει τρία εργοστάσια συναρμολόγησης.

Η Intel ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για κέρδη και πωλήσεις κατά το γ' τρίμηνο. Ειδικότερα, η κατασκευάστρια εταιρία chip ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 41 σεντς ανά μετοχή, έναντι της πρόβλεψης της LSEG για 22 σεντς. Τα έσοδά της ήταν ύψους 14,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 13,53 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το δ' τρίμηνο περίπου 44 σεντς, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 32 σεντς. Η πτώση στις παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκε στο 7% το γ' τρίμηνο μετά από διψήφια ποσοστιαία πτώση νωρίτερα φέτος και η αγορά πρόκειται να επιστρέψει σε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης εορταστικής περιόδου, ανέφεραν αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας Canalys.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eldorado Gold: Αύξηση 17% στα έσοδα γ' τριμήνου, μειωμένες οι ζημίες - Τι λέει για Σκουριές

BofA: Μπροστά σε περαιτέρω «βουτιά» 5% ο S&P 500, προειδοποιεί αναλυτής

Société Générale: Η Ελλάδα θα φτάσει την Ιταλία στο πεδίο των αξιολογήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider