Με απώλειες 1,34% ολοκλήρωσε έναν «αιματηρό» μήνα για τις αγορές μετοχών, το Χρηματιστήριο, βγάζοντας σημαντικές άμυνες και προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί για να διεκδικήσει με αξιώσεις σε πρώτο βαθμό τις 1.200 - 1.220 μονάδες.
Η αγορά μπαίνοντας στο τέταρτο τρίμηνο έχει αρκετούς καταλύτες που μπορούν να τη βοηθήσουν να κινηθεί προς το υψηλό των 1.351,68 μονάδων που είχε χτυπήσει το καλοκαίρι. Τα δυνατά αποτελέσματα που αναμένονται από τις τράπεζες, η αξιολόγηση από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου που θα βάλει και επίσημα τα ελληνικά ομόλογα στους κορυφαίους δείκτες και το ΧΑ στο ραντάρ των ξένων, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και η επικείμενη ένταξη του ΧΑ στο «watch list» για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά (πιθανώς προς τις αρχές τους 2024), αποτελούν ισχυρούς μοχλούς για τις ελληνικές μετοχές, πέρα από την υπεραπόδοση της οικονομίας.
Βέβαια να σημειωθεί πως υπήρξε επιτάχυνση στις τιμές τον Οκτώβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο μετά από τρεις μήνες, στο 3,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η εν Ελλάδι αύξηση του ρυθμού έρχεται σε αντίθεση με την γενική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο καθώς από το 4,3% του Σεπτεμβρίου επιβράδυνε στο 2,9%. Επιπλέον, έρχεται σε αντίθετη με την τάση που κατέγραψε στην τελευταία της έκθεση η ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, στο 1,6% από 2,7% προηγουμένως.
Με τα στοιχεία του Οκτωβρίου «πέφτει» στην 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης με τους βραδύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών.
Ως προς την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την ενίσχυσης της εξωστρέφειας, θα «τρέξουν» κρίσιμα roadshows για την προβολή των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών και των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, αρχής γενομένης από σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζονται 16 εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για το τρίτο roadshow που πραγματοποιείται φέτος, μετά από αυτά στη Γενεύη και στο Παρίσι, ενώ ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ακόμη δύο roadshows σε Λονδίνο, στα τέλη Νοεμβρίου και Νέα Υόρκη, στα τέλη Ιανουαρίου. Στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συζητήσει σε πάνελ με τον Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού της JP Morgan, του πρώτου ξένου επενδυτή τέτοιου μεγέθους που επένδυσε σε ελληνική εταιρεία (σ.σ. ο λόγος για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet) τον Δεκέμβριο του 2022.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο τζίρος και η τάση θα ενισχυθούν καθώς η αγορά στα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται να συγκεντρώνει δυνάμεις για ένα ανοδικό overshooting. «Παράλληλα, στη διεθνής νευρικότητα, τρομολαγνεία και πανικό οι αγοραστές συνηθίζουν να προβαίνουν σε αγορές και να αγοράζουν σε τυχόν βίαιες πτώσεις, ενώ όταν το κλίμα βελτιώνεται και φαίνεται να επικρατεί μια πιο αισιόδοξη νότα, τότε αρχίζουν τα δύσκολα», όπως σημειώνουν οι ίδιοι, καθώς οι αγορές λειτουργούν προεξοφλητικά.
Όπως σημείωνε ο Ηλίας Ζαχαράκης, «τεχνικά η αγορά μας συνεχίζει να κινείται περισσότερο αμυντικά έχοντας δώσει αγοραστικό σήμα και τον ΓΔ άλλα όχι και στο μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών. Ο τραπεζικός κλάδος κλέβει το ενδιαφέρον τόσο σε volatility όσο και σε εμπορευσιμότητα. Οι 1.200 μονάδες χρειάζονται κατοχύρωση αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία κίνηση στις 1.250. Μένει να δούμε τι χρόνος χρειάζεται αλλά και ποιο είναι το timing για να δούμε και πάλι μία σοβαρή ανοδική τάση».
Από την άλλη, να σημειωθεί πως όσο δε μπαίνουν ακόμη φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο, η τάση θα παραμένει αδύναμη και οι traders θα συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι, με αρκετούς επενδυτές να λειτουργούν κερδοσκοπικά σε διάφορες μετοχές.
Στα εταιρικά, άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής οργανικής ανάπτυξης ολοκλήρωσε η Coca-Cola HBC χάρη στη συνεχιζόμενη υλοποίηση της στρατηγικής της σε σχέση με τα προϊόντα 24/7 κατανάλωσης. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15,3% σε οργανική βάση στο τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις εννιαμήνου να αυξάνονται κατά 17,0% σε οργανική βάση. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2,2% σε οργανική βάση, οφείλεται κυρίως στις κατηγορίες στρατηγικής προτεραιότητας, με τα ανθρακούχα αναψυκτικά να αυξάνονται κατά 1,5%, τα ποτά ενέργειας 24,8% και τον καφέ 33,5%.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.193,10 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός και να ενισχύεται στις δημοπρασίες ελαφρώς, φτάνοντας στα 81,20 εκατ. ευρώ, με τα 12,09 εκατ. και 16,32 εκατ. να γίνονται σε Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ! Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 2.927,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαπέδωσε υποχωρώντας κατά 0,58% στις 962,95 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 1,34%, ο FTSE 25 -0,19% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 4,88%.
Στις τράπεζες, κέρδη πήραν οι επενδυτές από ΕΥΡΩΒ που υποχώρησε κατά 0,96% στα 1,542 ευρώ, αλλά και ηπιότερα από ΕΤΕ (-0,44%), στα 5,40 ευρώ, ΑΛΦΑ (-0,35%) 1,41 και Πειραιώς (-0,36%) στα 2,79 ευρώ.
Από την άλλη, τα blue chips υπεραπέδωσαν σήμερα, με την Τιτάν να πατά γκάζι, στο 4,86% και τα 17,70 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στο 3,76% και τα 16 ευρώ. Κέρδη μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί για τη Μυτιληναίος στο 1,33% και τα 34,98 ευρώ, ενώ σε ρυθμούς ράλι συνεχίζει η Cenergy στο 3,59% και τα 6,34 ευρώ.
Κέρδη 1,34% για ΕΛΧΑ, 2,28% για ΒΙΟ και 1,43% για Τέρνα Ενεργειακή.
Ηπιότερα κινήθηκαν τα διυλιστήρια με τον ΟΤΕ να κλείνει με άνοδο 0,84% στα 13,23 ευρώ.
Ήπια πτωτικά η Jumbo και η Autohellas.