Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο με φόντο το book building της ΕΤΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο με φόντο το book building της ΕΤΕ
Τα βλέμματα στρέφονται σε Alpha και Εθνική με την πρώτη να γίνεται η δεύτερη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα μετά τη Eurobank.

Τελ. ενημέρωση 13:50

Μετά τη Eurobank και η Alpha Bank καθίστανται πλήρως ιδιωτικοποιημένη καθώς ΤΧΣ και UniCredit τα βρήκαν στα 1,39 ευρώ για να ολοκληρωθεί το ντιλ, με βελτίωση της προσφοράς από το 1,33 αλλά και πάλι με discount από την τιμή στο ταμπλό.

Αμέσως μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank έρχεται η έξοδός του από την Εθνική Τράπεζα, με την διάθεση ποσοστού 20% από το 40,4% που ελέγχει, μέσω της διαδικασίας book building. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η έναρξη της αποεπένδυσης αναμένεται αύριο έως την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και αναλόγως της ζήτησης, υπάρχει περιθώριο το ΤΧΣ να διαθέσει ποσοστό έως 22% από την συμμετοχή του στην ΕΤΕ.

Να σημειωθεί πως ζωηρό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από 20 – 22 μεγάλους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προχωρήσει πέραν μιας πρώτης συζήτησης με την σύμβουλο της ΕΤΕ, Goldman Sachs. Ενδεικτικά, όπως σημειωνόταν, το 20% της ΕΤΕ που σχεδιάζεται να διατεθεί αξίζει 1 δις. ευρώ, με βάση την αποτίμηση της Τράπεζας στο ΧΑ σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ. Και μόνο από 100 εκατ. ευρώ να έβαζε ο κάθε ενδιαφερόμενος για να ελέγξει το 1% της Τράπεζας, το book building της ΕΤΕ θα συγκέντρωνε πάνω από 2 δις. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας.

Από την άλλη, η κίνηση του Δημοσίου να πουλήσει στο εύρος 5 - 5,40 ευρώ φέρνει ισχυρές πιέσει στο ΧΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσε του ΤΧΣ, «στις 12 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ» ή «Πωλητής Μέτοχος») ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διάθεση συμμετοχής 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,81% της Ελλάδος ΑΕ (εφεξής «ΕΤΕ» ή «Τράπεζα»), που αντιστοιχεί σε 182.943.031 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, άυλες, με δικαίωμα ψήφου μετοχές, που είναι εισηγμένες στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (“Χ.Α.”), ονομαστικής αξίας €1,00 εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ, τις οποίες ο Πωλητής Μέτοχος δύναται να αυξήσει κατ’ απόλυτη κρίση κατά έως 18.294.303 μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς» (upsize option), και όλες οι μετοχές που προσφέρονται στην Προσφορά οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), σε τιμή διάθεσης («Τιμή Προσφοράς») που κυμαίνεται μεταξύ €5,00 και €5,44 ανά Προσφερόμενη Μετοχή. Η Τράπεζα δεν προσφέρει μετοχές μέσω της Προσφοράς και δεν θα λάβει έσοδα από την πώληση των Προσφερόμενων Μετοχών, τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Προσφερόμενων Μετοχών θα εισπραχθούν από τον Πωλητή Μέτοχο»

Ως προς το ταμπλό, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά η κατάσταση δεν είναι απλή και ο τζίρος δεν βοηθάει καθόλου. Ουσιαστικά φαίνεται να έχουμε μπει σε ένα trading range χωρίς ουσιαστική τάση. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για να δούμε μία μεγαλύτερη τάση στην αγορά. Οι περισσότεροι τίτλοι συνεχίζουν να είναι Long με τα stop σχετικά κοντά. Το θέμα είναι ότι οι ταλαντωτές μας σε ημερήσια προβληματίζουν και μας δείχνουν ότι χρειάζεται προσοχή. Αντιθέτως αν δούμε τα εβδομαδιαία γραφήματα είναι και χαμηλά επίπεδα χωρίς ακόμα να μας έχουν δώσει θετικά εναύσματα για σημαντική τάση. Στο ΓΔ η ζώνη του 1.260 είναι κύρια αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη τάση.

«Αντίστοιχα στο 1.185 επίπεδο είναι ο 200αρης μας με το stop ακόμα να βρίσκεται στο 1.167. Ο ΟΤΕ που έχει και μεγάλη βαρύτητα έχει κάνει ότι μπορεί για να προβληματίσει τον ΓΔ. Όλα δείχνουν ότι μέχρι να δούμε τα τραπεζικά πακέτα η αγορά θα συνεχίζει να είναι ατασική και με μικρές κινήσεις.»

«Ο ταλαντωτής μας προϊδεάζει ότι η αγορά έχει μπει σε διαδικασία διόρθωσης τιμών ή χρόνου. Το 1200 κάνει προσπάθεια να δώσει αντίδραση με το 1.183 να είναι επόμενη στήριξη. Όσο συντηρείται το Long μία προσπάθεια στο 1255 έχει όλες τις πιθανότητες. Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται και άλλος χρόνος για την
αγορά για να αποκτήσει τάση με τους τζίρους να δείχνουν ότι περιμένουν την λύση του τραπεζικού γρίφου με την ολοκλήρωση των πακέτων».

Η αγορά την τελευταία εβδομάδα προσγειώθηκε από τις 1.240 μονάδες που χτύπησε, στις 1.200 μονάδες και όλα αυτά όταν το διεθνές κλίμα ήταν θετικό. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αντίδραση για να διακοπεί το τετραήμερο πτωτικό σερί.

Στα διεθνή, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αύριο θα σημάνει κινήσεις σε μετοχές και ομόλογα, με τους οικονομολόγους της DB να αναμένουν ελαφρώς υψηλότερες τιμές σε δομικό και επίσημο πληθωρισμό, στο 4,2% και 3,3% αντίστοιχα, βάζοντας νέα εμπόδια στη Fed.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει νέες απώλειες 0,10% στις 1.201,92 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ ελέω πακέτων στην Alpha Bank από τη συναλλαγή Uni - ΤΧΣ. O FTSE 25 βρίσκεται στο -0,09% και ο τραπεζικός στο -0,29% και τις 947,39 μονάδες.

Στις τράπεζες μαζεύει τις απώλειες η ΕΤΕ στα 5,416 ευρώ, με την Alpha Bank στο +0,36% και τα 1,40 ευρώ. Κέρδη 0,44% για Πειραιώς και απώλειες 1,14% για Eurobank.

Απώλειες 0,29% για Μυτιληναίο, 0,21% για ΕΕΕ, και -1,01% για ΒΙΟ. Στο κόκκινο επίσης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, με τα ΕΛΠΕ να υποχωρούν κατά 0,81%.

Προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι ΟΤΕ και ΜΟΗ με κέρδη άνω του 1%, ενώ η ΔΕΗ σκαρφαλώνει στα 10,15 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο €1,39 το τίμημα ανά μετοχή της Alpha Bank από την Unicredit – 14 έως 16 Νοεμβρίου το book building για την ΕΤΕ με περιθώριο διάθεσης έως 22%

gazzetta
gazzetta reader insider insider