Πετρέλαιο: Έχασε τα 80 δολάρια το Brent μετά από τετραήμερο πτωτικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Έχασε τα 80 δολάρια το Brent μετά από τετραήμερο πτωτικό σερί
Απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, με το brent να χάνει τα 80 δολάρια το βαρέλι ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του OPEC+, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα επίπεδα παραγωγής αργού το 2024.

Απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, με το brent να χάνει τα 80 δολάρια το βαρέλι ενόψει της επικείμενης κρίσιμης συνεδρίασης του OPEC+ αυτή την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα επίπεδα παραγωγής αργού το 2024.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου Brent και παραδόσεων Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 60 σεντς ή 0,74% στα 79,98 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου WTI σημείωσε πτώση 68 σεντς ή 0,9% κλείνοντας στα 74,86 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Και τα δύο συμβόλαια ενισχύθηκαν ελαφρώς την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από 4 εβδομάδες απωλειών, αν και από τα μέσα της εβδομάδας δέχονται πιέσεις από το κλίμα αβεβαιότητητας που προκάλεσε η αναβολή της συνεδρίασης του καρτέλ του OPEC+ που ήταν αρχικάρπογραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου, εγείροντας ανησυχίες για διαφωνίες στους κόλπους του Οργανισμού αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων περικοπών της παραγωγής.

Άλλωστε, η αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου της συνόδου των χωρών του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) λόγω διαφωνιών που φέρεται να υπήρξαν από ορισμένα μέλη του στον καθορισμό νέων μειωμένων επιπέδων παραγωγής, αναδεικνύει τα όρια του Οργανισμού στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

Ο OPEC+ λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα διεθνές καρτέλ, τα μέλη του οποίου συμφωνούν το επίπεδο της παραγωγής τους με στόχο να διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά υψηλότερες τιμές πετρελαίου. Η μείωση της προσφοράς, με δεδομένη τη ζήτηση, τείνει να αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, μεγιστοποιώντας τα έσοδα των χωρών του. Από τις 23 χώρες του OPEC+ οι 13 είναι μέλη του ΟΠΕΚ, με κυρίαρχη λόγω μεγέθους παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, και οι άλλες 10 είναι οι χώρες που συνεργάζονται από το 2017 μαζί τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει, επίσης λόγω ύψους παραγωγής, η Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider