Ευρωαγορές: Ξεθωριάζει το θετικό μομέντουμ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ξεθωριάζει το θετικό μομέντουμ
Συνεχίστηκε το αρνητικό κλίμα και τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να δείχνει αδύναμος να «χτίσει» επάνω στο θετικό momentum που οδήγησε τον δείκτη στον καλύτερο μήνα του από την αρχή του έτους.

Συνεχίστηκε το αρνητικό κλίμα και τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να δείχνει αδύναμος να «χτίσει» επάνω στο θετικό momentum που τον οδήγησε στον καλύτερο μήνα του από την αρχή του έτους. Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στην επικείμενη εξ αναβολής συνεδρίαση του OPEC+ την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,27%, ενώ ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση 0,16% στις 4.347 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,18% κλείνοντας στις 15.955 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,21% στις 7.250 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,05% στις 7.457 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,12% και τις 29.378 μονάδες. Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε μεγαλύτερα κέρδη, της τάξης του 0,69%, κλείνοντας στις 10.004 μονάδες.

Στο ταμπλό, η γαλλική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft πρωταγωνίστησε στις απώλειες με πτώση 8,97%, μετά την ανακοίνωση πως άντλησε 494,4 εκατ. ευρώ από placement σε ομόλογα, μετατρέψιμα σε μετοχές. Η εταιρεία σημείωσε πως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για γενικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μαζί με σχεδόν 250 εκατ. ευρώ για την επαναγορά υφιστάμενων ομολόγων.

Η μετοχή της Rolls-Royce, σημείωσε άνοδο 6% μετά την ανακοίνωση μεσοπρόθεσμου στόχου ύψους 2,5 δισ. λιρών έως 2,8 δισ. λιρών για τα λειτουργικά της κέρδη και 13-15% για το λειτουργικό περιθώριο.

Επιχειρήσεις

Ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος εντοπίζει η 31η έκδοση της ετήσιας οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων από το ιστορικό χαμηλό των 12 προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τις απαντήσεις από περισσότερους από 43.000 Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Ωστόσο, οι επίμονες προκλήσεις, όπως η προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών, το εργατικό κόστος και οι ελλείψεις σε ειδικευμένους εργαζόμενους υπονομεύουν τις προσδοκίες και συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα.

Ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της EasyJet στο οικονομικό έτος 2023, ωστόσο η low cost αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε πως η γεωπολιτική αστάθεια αναμένεται να πλήξει τα μεγέθη της στο τρέχον τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη προ τόκων και φόρων για την EasyJet στο οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 432 εκατ. λιρών (545 εκατ. δολάρια), τη στιγμή που οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet ανέμεναν κέρδη 444,5 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider