Τελευταία ενημέρωση 15:42
Συνεχίζεται και την Τετάρτη η προσπάθεια ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναζητούν σημάδια σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το ποια θα είναι η συνέχεια της νομισματικής πολιτικής που θα επιλέξουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, και ποιες οι επακόλουθες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο δεν βοηθούν οι δηλώσεις των εκάστοτε αξιωματούχων που ενισχύουν την ασάφεια. Την Τρίτη, ο Ουόλερ της Fed, σημείωσε ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου και οι τρέχουσες προβλέψεις για το δ’ τρίμηνο του έτους υποδηλώνουν μια χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία του πληθωρισμού, κινούνται επίσης στην σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια εκδήλωσης, ο Ουόλερ δήλωσε πως εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, τότε υπάρχει ένα καλό επιχείρημα για μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός ακόμα παραμένει υψηλός.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,60% στις 459,80 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 κινείται στο +0,64% και τις 4.376 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 1,09% στις 16.166 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,48% στις 7.285 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει οριακές απώλειες 0,02% στις 7.453 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στο +0,98% στις 29.665 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,80% στις 10.083 μονάδες.
Μάκρο
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ισπανία τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας την τάση αποκλιμάκωσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ).
Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από το 3,7% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters αλλά και από το 3,5% του Οκτωβρίου.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της INE.
Οι ασιατικοί δείκτες
Πτωτικά κινήθηκαν νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια που δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από την ήπια άνοδο με την οποία έκλεισε αποβραδίς η Wall Street.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 0,30%, ενώ στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,29%. Στην Κίνα, ο Shanghai έχασε 0,56%, ο SZSE Component διολίσθησε 0,91%, και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng «κατρακύλησε» 2,22%. Στη Σεούλ, ο KOSPI έχασε 0,08%.