Εβδομαδιαία «βουτιά» 2% για το πετρέλαιο παρά το «ψαλίδι» του OPEC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαία «βουτιά» 2% για το πετρέλαιο παρά το «ψαλίδι» του OPEC
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 2% την Παρασκευή, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 2% την Παρασκευή, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες καθώς η αγορά είναι σκεπτική για τον τελευταίο γύρο περικοπών παραγωγής από τον OPEC ενώ και τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε εβδομάδα.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου απώλεσε 2,5%, στα 78,84 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2%. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,89 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 74,07 δολάρια το βαρέλι και σε επίπεδο εβδομάδας διολίσθησε περίπου 2%. Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Πέμπτη να αφαιρέσουν περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μάλιστα, το καρτέλ του ΟPEC που ελέγχει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, εστιάζει στη μείωση της παραγωγής καθώς οι τιμές έχουν πέσει από τα περίπου 98 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024. «Οι μειώσεις φαίνονται αρκετές για να σταματήσει μια πλήρης κατάρρευση των τιμών, αλλά δεν θα σταματήσει το σύννεφο σύγχυσης που θα πλανιέται εδώ και μήνες πάνω από την αγορά πετρελαίου» υπογραμμίζει ο Τζον Έβανς, αναλυτής της PVM.

Οι επενδυτές έστρεψαν επίσης την προσοχή τους και στις μακροοικονομικές αντιξοότητες από την πλευρά της ζήτησης. «Η μόνη πραγματική ελπίδα για μακροπρόθεσμη ισορροπία στην αγορά είναι για μια δραματική βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων καθώς ξεκινάμε το νέο έτος, που θα πρέπει να προέλθει από μια "ήπια προσγείωση" της οικονομίας ή ακόμη και από μειώσεις επιτοκίων», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Onyx Capital Group, Γκρεγκ Νιούμαν

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό: Μια ανάσα από τα 2.090 δολάρια - Τρίτη εβδομάδα κερδών

Υψηλό 4 μηνών για τις ευρωαγορές με κέρδη 1%

Rotation στο Χρηματιστήριο λίγο πριν τη Fitch - Κέρδη 1,7% στην εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider