Άλλη μια αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία που έχει αντίθετη κίνηση για Χρηματιστήριο και τα εγχώρια ομόλογα, καθώς η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς μπορεί να βούτηξε στο 3,477%, αλλά στο ΧΑ επικράτησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μάλιστα στις τράπεζες.
Οι επενδυτές αρκέστηκαν στο να πάρουν τα κέρδη τους κάτι που συνδυάστηκε και με την απουσία αγοραστών στη σημερινή συνεδρίαση που πιθανώς να περιμένουν πιο ελκυστικά σημεία για να ενεργοποιηθούν. Στις τράπεζες και ειδικά στην ΕΤΕ οι ρευστοποιήσεις που υπήρξαν την Παρασκευή είχαν και σήμερα συνέχεια, ενώ πιέσεις πέρασαν και στη Eurobank.
- Διαβάστε ακόμα - Capital Economics: Κάτω από το 140% το δημόσιο χρέος της Ελλάδας με ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αναφέρει πως «η χώρα πλέον έχει την μεγαλύτερη μείωση του χρέους, μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της ενώ παράλληλα υπέρ αποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες της υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Το χρηματιστήριο ακολουθεί και μάλιστα με αργά και σταθερά βήματα με τα placements των τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους ενώ ανοίγει ο δρόμος για μία ακόμα μία πετυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά μιας και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μας λείπουν τα καλά νέα και αναβαθμίσεις. Σίγουρα οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προβληματίσουν αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει να φοβηθεί κάτι με τόσο θετικά δεδομένα».
Το road show του Λονδίνου είναι άκρα πετυχημένο μιας και συζητήθηκε ακόμα περισσότερο μετά από αυτό που συνέβη με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας. Μόνο αρνητικό δεδομένο είναι η πτώση του τζίρου που περιμέναμε-νουμε να είναι αισθητά υψηλότερος σε καθημερινή βάση κάτι που δεν συνέβη στο ξεκίνημα του μήνα. Σίγουρα αυτό έχει να κάνει με την μικρή κίνηση των μετοχών μιας και η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη από 1-2% στους κλαδικούς χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Μία ανοδική έξαρση ή και μία διόρθωση που δύσκολα έρχεται θα αυξήσει σίγουρα τζίρο και ενδιαφέρον παρόλα αυτά στις αγορές, οι αργές κινήσεις είναι και πιο συμπαγείς και bull χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη, τεχνικά τώρα η τάση παραμένει κραταιά με την ζώνη του 1.300 σε πρώτη και του 1.350 σε δεύτερη να είναι τα κοντινά μας επίπεδα. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1.600 μονάδων. Το 1.255 επίπεδο έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη στην παρούσα.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πιθανότατα την Πέμπτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το placement περί το 10% (αν όχι και λίγο παραπάνω στο 12%) των μετοχών στην HelleniQ Energy (σε αναλογία της συμμετοχής των Paneuropean – Λάτση και Δημοσίου, ενώ τη διαδικασία θα τρέξουν Goldman Sachs και JP Morgan, ενώ εντάσσονται και οι τέσσερις χρηματιστηριακές των τραπεζών, μαζί με την Pantelakis, Euroxx, AXIA.
Στο ταμπλό σήμερα, ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 1.275,34 μονάδες, με τον τζίρο να υποχωρεί στα 82,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,97 εκατ. ευρώ έγιναν στην ΕΤΕ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,67% στις 3.093,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε κατά 1,10% στις 1,057,94 μονάδες.
Νέες απώλειες στην ΕΤΕ που διολίσθησε κατά 1,78% στα 6,06 ευρώ, καταγράφοντας σε δύο συνεδριάσεις πάνω από 3,5% απώλειες. Στο κόκκινο και η Eurobank στις δημοπρασίες, καθώς έκλεισε στο -1,26% και τα 1,6415 ευρώ. Αντίστοιχα και η ΑΛΦΑ στο -0,96% και τα 1,541 ευρώ, με την Πειραιώς να αντέχει και να κλείνει με κέρδη 0,43% στα 3,24 ευρώ.
Το profit taking χτύπησε και τις μετοχές της Aegean στο -1,56%, τη Jumbo στο -1,2% και τα ΕΛΠΕ στο -1,78% και τα 7,45 ευρώ. Στο κόκκινο επίσης η Cenergy, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ στο -0,98% και τα 13,20 ευρώ.
Ήπια ανοδικά ΜΟΗ και ΕΕΕ με τη Μυτιληναίος να σταθεροποιείται στα 36,60 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% για την ΕΧΑΕ στα 5,43 ευρώ, ενώ θετικό πρόσημο ειχαν ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Optima.