Χρηματιστήριο: Υποτονικότητα εν αναμονή του triple witching και του rebalancing σε FTSE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Υποτονικότητα εν αναμονή του triple witching και του rebalancing σε FTSE
Δεύτερη μάχη στα όρια των 1.300 μονάδων για το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 12:20

Η πρώτη μάχη με τις 1.300 μονάδες χάθηκε για τους αγοραστές αλλά με τη διεθνή τάση να είναι ισχυρά ανοδική, οι «ταύροι» έχουν όλα τα εφόδια να σπρώξουν την αγορά προς τα πάνω.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα είναι άκρως θετικό, με τα ομόλογα και τις μετοχές να συνεχίζουν την παράλληλη κίνησή τους. Το αμερικανικό 10ετές συνεχίζει σε ρυθμούς ράλι υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από 4% στο 3,92% από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, μετά το κύμα ευφορίας που προκάλεσε στις αγορές η Fed και ο Πάουελ δείχνοντας προς το δρόμο των μειώσεων των επιτοκίων, ούτε η ΕΚΤ ούτε η BoE πρόσφεραν την ίδια ικανοποίηση με τις δικές τους αποφάσεις, γεγονός που οδήγησε τις αγορές να υποχωρήσουν λίγο στις πιθανότητες επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος. Παρόλο που οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι πολύ πιο χαμηλές από ό,τι πριν από την απόφαση της Fed, χθες παρατηρήθηκε μια ήπια ώθηση, αν και τίποτα που δεν μπορούσε να σπάσει το ισχυρό «ράλι» της αγοράς που έχει καταγραφεί.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE θέλησαν να προσγειώσουν τις αγορές ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων, αν και τα δεδομένα άλλα δείχνουν. Το ζήτημα είναι αν η Λαγκάρντ ή ο Πάουελ έχει δίκιο. Και αυτό διότι, ο Πάουελ και η Fed άνοιξαν το δρόμο των μειώσεων με υψηλότερο πληθωρισμό και ισχυρότερη ανάπτυξη και ο Λαγκάρντ, με χαμηλότερο πληθωρισμό και ασθενική ανάπτυξη ανέφερε πως δε έχει συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ το θέμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Στα ενδότερα, θετικά είναι τα νέα που έρχονται για τις ελληνικές τράπεζες την οικονομία. Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's αναφέρει πως «μετά την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών με την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ από επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την εκ νέου ισχυροποίηση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας».

Ως εκ τούτου, ο οίκος αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα γγυρνά σε θετικό το outlook για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank αναβαθμίζει το outlook σε θετικό, ακολουθώντας το δρόμο της Fitch.

Παράλληλα, σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan με ορίζοντα τα μέσα του 2025, αναβαθμίζοντας φυσικά και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Για τις τέσσερις συστημικές που αποτελούν ένα εκ των αγαπημένων trades της JP Morgan, οι αναλυτές θέτουν (σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις) τιμή στόχο για τίτλο της Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,60 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,40 ευρώ από 8,10 ευρώ προηγουμένως και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η τιμής στόχος ορίζεται στα 5 ευρώ από 4,65 ευρώ προηγουμένως.

Περνώντας στο ταμπλό, η αγορά έδειξε να μη μπορεί σε πρώτο βαθμό να υπερβαίνει τις 1.300 μονάδες, αλλά να μη σταθεροποιείται εν αναμονή του σημερινού triple witching και του rebalancing σε FTSE λόγω ΕΛΠΕ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,13% στις 1.293,65 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,10% και τις 3.131,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός καταγράφει απώλειες 0,04% στις 1,061,88 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,51% στα 6,248 ευρώ, με τη Eurobank να ανακάμπτει κατά 0,41% και την Alpha στο -0,35%. Κέρδη 0,50% για την Πειραιώς στα 3,224 ευρώ.

Περιορίζει τα αρχικά κέρδη η ΕΛΧΑ στο 0,63% και τα 1,912 ευρώ, με την Aegean στο -0,17 και τη Μυτιληναίος στο 0,27% και τα 36,96 ευρώ. Για την τελευταία πέρασμα πάνω από τα 37,90 ευρώ, θα ανοίξει το δρόμο προς νέα υψηλά και προς τα 42 ευρώ.

Υπεραποδίδουν ελαφρώς ΕΛΠΕ και ΜΟΗ με κέρδη 0,55% και 0,16% αντίστοιχα, ενώ στο 0,20% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Πτώση 0,53% για τον ΟΤΕ.

Κατοχύρωση κερδών για Lamda, ΕΥΔΑΠ και Viohalco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider