Χρηματιστήριο: Περιορισμένες κινήσεις με χαμηλό τζίρο 8 συνεδριάσεις μακριά από το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Περιορισμένες κινήσεις με χαμηλό τζίρο 8 συνεδριάσεις μακριά από το 2024
Οκτω συνεδριάσεις μακριά από το να κυνηγήσει τα ιστορικά υψηλά το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 13:30

Απέχοντας μόλις μερικές συνεδριάσεις μακριά από τα Χριστούγεννα, το ισχυρό ράλι της αμερικανικής αγοράς αλλά και των ευρωπαϊκών σε δεύτερο χρόνο δεν έδειξε σημάδια υποχώρησης, αφού η Fed σηματοδότησε μειώσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

Ο S&P 500 έχει καταγράψει 7 διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα, επίπεδο ρεκόρ από το 2017, ενώ και τα futures δείχνουν συνέχεια της ανόδου. Επιπλέον, τα αμερικανικά ομόλογα μόλις είδαν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από την πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια για τελευταία φορά και σήμερα η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί ακόμη κατά 0,8 μονάδες βάσης στο 3,90%.

Από την άλλη, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα μπορούσαν να συμβούν αυτές οι μειώσεις των επιτοκίων, και την Παρασκευή μπήκε κάποιο φρένο από στελέχη της Fed ενάντια στον ενθουσιασμό της αγοράς. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης J. Williams είπε ότι «δεν υπάρχουν συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων» και ότι ήταν «πρόωρο» να σκεφτόμαστε μια μείωση το Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Bostic, είπε πως «δεν αισθάνομαι πραγματικά ότι αυτό είναι ένα επικείμενο θέμα» και ότι δε θα χρειαστεί να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν με αρκετά επιθετικό τρόπο τις μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, με πιθανότητα 83% για μείωση μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες από 150 μονάδες βάσης μειώσεων μεταξύ των συναντήσεων Ιανουαρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025, ενώ τις περισσότερες φορές έχουμε δει αυτόν τον ρυθμό μειώσεων, ιστορικά, σε καταστάσεις επερχόμενης ύφεσης.

Στο ΧΑ, η σειρά των συμβολαίων έκλεισε την Παρασκευή σε όλες τις αγορές με τους long να κερδίζουν εύκολα την μάχη. Αμέσως μετά είδαμε μία πτώση στον τζίρο κάτι που μπορεί να συνεχιστεί και τις εναπομείναντες συνεδριάσεις του χρόνου. Να σημειωθεί πως η μετοχή της Motor Oil διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα (0,40 ευρώ ανά μετοχή).

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, της Fast Finance, «τεχνικά τώρα το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο stop μας είναι πολύ κοντά στο 1258 σε κλείσιμο ημέρας. Αυτό από μόνο μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων τόσο για νέες αγορές όσο και για taking profit στις υπάρχουσες θέσεις μας. Η ζώνη του 1310-1320 είναι αντίσταση στην διάρκεια της εβδομάδες και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1350 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1600 που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους».

Μένουν 8 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πτώση 0,25% στις 1.287,50 μονάδες με τον τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,21% στις 3.114,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 0,44% στις 1.062,90 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 0,43% υποχωρεί η Πειραιώς στα 3,214 ευρώ, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,16% και η ΕΤΕ στο +1,28%. Κέρδη 0,16% για την ΕΥΡΩΒ.

Στα blue chips, τριήμερο πτωτικό σερί συμπληρώνει η Μυτιληναίος με απώλειες 0,87% σήμερα στα 36,38 ευρώ, τη ΜΟΗ να διολισθαίνει κατά 2,63% στα 24,40 ευρώ λόγω μερίσματος και την Aegean κατά -1,74%. Απώλειες επίσης για Jumbo (-1,89%), Τιτάν (-1,16%), ενώ κέρδη καταγράφει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,23% και τα 13,22 ευρώ. Υψηλότερα κατά 0,54% και κατά 0,42% για ΟΤΕ και ΕΛΠΕ αντίστοιχα.

Κέρδη 0,23% για την ΕΕΕ, ενώ πτωτικά κινούνται ΕΛΧΑ, ΒΙΟ και CENER.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»

Ποιο είναι το deal ΕΥΔΑΠ και Lamda – Αλλάζει ο υδρευτικός «χάρτης» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider