Συνέχεια στη συσσώρευση στο Χρηματιστήριο - Αντίδραση για τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στη συσσώρευση στο Χρηματιστήριο - Αντίδραση για τράπεζες
Μίνι ράλι για ΕΤΕ, Πειραιώς και Optima. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και διυλιστήρια.

Κίνηση σε στενός εύρος και εκδήλωση μέτριου επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτυπώθηκε και σήμερα στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να περιμένει ουσιαστικά την έλευση του νέου έτους, τη στιγμή που ξένοι και θεσμικοί απέχουν λόγω εορταστικούς κλίματος.

Παρά την ορμή με την οποία μπήκαν αρκετοί τίτλοι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στη συνέχεια επικράτησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τη στιγμή που και όσοι απέχουν περιμένουν ελαφρώς πιο καλύτερα σημεία εισόδου. Παράλληλα, για ακόμη μια συνεδρίαση η αγορά έδειξε να συσσωρεύει δυνάμεις και με την έλευση των επενδυτών από αρχές του έτους να κυνηγήσει νέα υψηλά, με υπέρβαση της ζώνης των 1325-1.350 μονάδων.

Σύμφωνα με τον Ηλία Χαζαράκη της Fast Finance, «το 2023 είχε αρκετές συγκινήσεις, σημαντικά deals αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από πολλά χρόνια. Πλέον οι προσδοκίες μεγαλώνουν σε μία οικονομία που οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα καταφέρει κόντρα στο ρεύμα να έχει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται εκθετικά τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο. Από την άλλη οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αγορά αν και καλό θα ήταν σε αυτό το κομμάτι να κρατάμε μικρό καλάθι έχοντας την πολυτέλεια και χωρίς μειώσεις επιτοκίων να έχουμε πρόβλεψη για 2,5% αύξηση στο ΑΕΠ».

Πέραν αυτών ενδιαφέρον θα αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακά οι κορυφαίες επιλογές που θα θέσουν τόσο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, όσο και οι εγχώριες χρηματιστηριακές και επενδυτικές.

Τεχνικά το 1.258 συνεχίζει να είναι το stop μας σε ημερήσιο γράφημα και επόμενο μέλημα μας να είναι η κατοχύρωση του υψηλού του 2023 που είναι στις 1.350 μονάδες. Η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και με rotation ανά κλάδο μιας και οι τζίροι είναι σε χαμηλές πτήσεις. Η ζώνη του 1.325-1.350 είναι το κλειδί για την συνέχεια στον Βορρά και το 1.258 το μαξιλαράκι μας».

Το 1.300 ανθίσταται στο να κατοχυρωθεί και να μας δώσει το 1.330. Το 1.287 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να βγάλει πωλητές θυμίζοντας ότι το 1.258 είναι κύρια στήριξη και στοπ στο long. Ο ταλαντωτής μας προβληματίζει ψάχνοντας διόρθωση.

«Θα μπορούσαμε να πούμε πως αν όλα κυλήσουν ομαλά η αγορά θα μπορούσε να επαναλάβει τις αποδόσεις του 2023 και το 2024. Θυμίζουμε ότι το νέο έτος θα δούμε μερίσματα και στον τραπεζικό κλάδο κάτι που έχουν να δούμε πάρα πολλά χρόνια ενώ μπροστά μας έχουμε σημαντικά πακέτα διάθεσης τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς. Ο Ελ Βενιζέλος θα μας απασχολήσει το πρώτο τρίμηνο μιας και αναμένεται η εισαγωγή του ενώ αρκετές εταιρίες είναι στην ουρά για εισαγωγή. Η αγορά ομολόγων πλέον γίνεται όλο πιο γνωστή και φιλική στο εγχώριο επενδυτικό κοινό μιας και προσφέρει σημαντικές κλειδωμένες αποδόσεις και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα επιτόκια των εντόκων και προθεσμιακών να βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Μία κίνηση στην ζώνη των 1600 του ΓΔ είναι ορατή για το νέο έτος με βάση τόσο τα μακροοικονομικά στοιχείς αλλά και με το σημαντικό growth που έχουν αναπτύξει αρκετές εισηγμένες», αναφέρει ο έμπειρος χρηματιστής.

Παράλληλα, μάχη σώμα με σώμα εξελίσσεται μεταξύ των κορυφαίων εισηγμένων του ταμπλό, καθώς από τη μία η Μυτιληναίος απέχει λιγότερο από 200 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση από τον ΟΤΕ και η ΕΤΕ κάτι περισσότερο από 170 εκατ. ευρώ για να περάσει στην πρώτη θέση των τραπεζών, μπροστά από τη Eurobank που βρίσκεται στα 6,04 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 1.293,19 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι πέριξ των 66 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,21% στις 3.120,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 1.068,97 μονάδες.

Οι τράπεζες και κάποιες επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές τράβηξαν την αγορά προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα γκάζι πάτησαν ΕΤΕ (1,94%) και Πειραιώς (1,76%) με την Alpha να ακολουθεί στο 0,63% και τα 1,51 ευρώ. Σταθερή στα 1,624 ευρώ η Eurobank.

Κέρδη 0,83% για τη Μυτιληναίος που αναζητά ανοδική διαφυγή από τη ζώνη συσσώρευσης που θα τη φέρει προς τα 39 με 40 ευρώ. Να σημειωθεί πως σε λιγότερο από ένα μήνα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά του όμιλος.

Ανοδικά και τα διυλιστήρια, με τη ΜΟΗ στο 0,59% και τα ΕΛΠΕ στο 0,41%.

Υπεραπέδωσε και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,92% στα 15,42 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε σε Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo με την τελευταία στο -2,63%.

Ήπια απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή και απότομο αρνητικό γύρισμα για την Autohellas.

Κέρδη άνω του 1,5% για την Optima στα 7,82 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «ραντεβού» της Ελλάδας με DBRS και Standard & Poor's για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider