Ευρωαγορές: Άνοδος για τέταρτη σερί συνεδρίαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Άνοδος για τέταρτη σερί συνεδρίαση
Ανοδικά κινήθηκε ο Stoxx 600 για τέταρτη συνεχή ημέρα, με τους υπόλοιπους δείκτες να παρουσιάζουν μικτή εικόνα.

Ανοδικά κινήθηκε ο Stoxx 600 για τέταρτη ημέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το υψηλό ρεκόρ δύο ετών που είχε καταγράψει την προηγούμενη συνεδρίαση, με τους υπόλοιπους δείκτες να κινούνται σε μικτό έδαφος, σε μία εβδομάδα που είναι γεμάτη από κρίσιμα οικονομικά δεδομένα και ανακοινώσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, όπου αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από την ευρωζώνη, με τους αναλυτές να ελπίζουν πως αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για περισσότερη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,21% στις 484,61 μονάδες, με τους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να κλείνουν την συνεδρίαση 1% υψηλότερα, την ώρα που οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 0,8%. Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,06% στις 4.638 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 16.941 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε χωρίς διακύμανση στις 7.635 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 7.640 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 έκλεισε στο -0,47% στις 9.889 μονάδες και ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,49% στις 30.231 μονάδες.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται μία σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις εταιρειών σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη τους, ειδικά του tech κλάδου, όπως είναι οι Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet. Επίσης, αναμένονται στοιχεία για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων, τις μηνιαίες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την έκθεση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο την Πέμπτη, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα χαρακτηρίσουν την πορεία και το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

Στο ταμπλό, η μετοχή της εταιρείας ειδών προσωπικής υγιεινής Svenska Cellulosa, κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στον Stoxx 600, σημειώνοντας κέρδη 5%.

Επίσης, η μετοχή της Ryanair ενισχύθηκε πάνω από 4%, παρά το γεγονός πως μείωσε την πρόβλεψη κερδών της για το οικονομικό έτος που τελειώνει το τέλος Μαρτίου, ύστερα από την κίνηση ορισμένων διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτόρων να σταματήσουν ξαφνικά να πωλούν τις πτήσεις της τον Δεκέμβριο, αναγκάζοντάς την να μειώσει τους ναύλους για να γεμίσει θέσεις, καθώς το κόστος ανά επιβάτη αυξήθηκε. H Ryanair προβλέπει πως μετά τα φορών έσοδά της θα είναι ανάμεσα στα 1,85 δισ. και 1,95 δισ. ευρώ (2 με 2,1 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που τελειώνει στις 31 Μαρτίου.

Η μετοχή της Philips υποχώρησε 4.44% αφού η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας δέχθηκε σημαντικό πλήγμα μετά την συμφωνία που σύναψε με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφορικά με την διάθεση συσκευών για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ολλανδικός κολοσσός συμφώνησε να μην πουλάει στην αμερικανική αγορά τις παραπάνω συσκευές (Respironics), καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την επίτευξη διακανονισμού με την FDA, στον απόηχο της απόσυρσης εκατομμυρίων αντίστοιχων συσκευών από τις ΗΠΑ το 2021.

Η μετοχή της Ελβετικής Holcim ηγήθηκε των κερδών ενδοσυνεδριακά, κερδίζοντας πάνω από 5% μετά την ανακοίνωση πως θα προχωρήσει στον διαχωρισμό της ταχέως αναπτυσσόμενης επιχείρησή της στη Βόρεια Αμερική. Η αποτίμηση της απόσχισης αναμένεται να φτάσει άνω των 30 δισ. δολαρίων. Η μετοχή τελικά έκλεισε στο +4,70%.

Η μετοχή της Bayer κατρακύλησε 4,86% τη Δευτέρα μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που καλεί την μονάδα της, Monsanto να πληρώνει περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν πρώην χρήστη του Roundup, ο οποίος κατηγόρησε το ζιζανιοκτόνο για τον καρκίνο του, στη μεγαλύτερη ετυμηγορία που έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής σε πέντε χρόνια δικαστικών διαφορών σχετικά με την εν λόγω ουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider