«Ρεκόρ για την Ελλάδα», χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» την προσέλκυση ποσού ύψους 35 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου της, προσθέτοντας, ότι πρόκειται για «μια επιχείρηση, που είχε μια γεύση λύτρωσης για την Αθήνα, καθώς είναι στην πραγματικότητα η πρώτη αυτής της ωριμότητας που πραγματοποιεί η χώρα, μετά την επιστροφή της στην ελίτ των δανειοληπτών».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg για 10ετές: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα
Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Αθήνα επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να παρουσιαστεί στους επενδυτές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πρόσφατη μελέτη των αναλυτών ισοτιμιών και νομισμάτων της Bank of America, σύμφωνα με την οποία, «πρώην δικαιούχοι προγραμμάτων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης που συνδέονται με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ελλάδα, συνεχίζουν να καταγράφουν υγιείς εξελίξεις στους δείκτες των δημοσίων οικονομικών κατά την περίοδο 2021-2025».
Όπως έγραψε το insider.gr, η χθεσινή έξοδος αποτέλεσε το πρώτο βήμα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποκρυσταλλώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων διαχεριστών για τα εγχώρια assets. Το αρχικό guidance είχε οριστεί σε mid swap + 85 μονάδες βάσης, ήτοι κοντά στο 3,5%, με την υψηλή ζήτηση και την υπερκάλυψη που καταγράφηκε ήδη από τις πρώτες ώρες να οδηγούν το επιτόκιο ήπια χαμηλότερα στο mid swap + 80 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 3,478%, με κουπόνι στο 3,375%, που κρίνεται άκρως ικανοποιητικό.
Η «εκρηκτική» ζήτηση ήταν έκδηλη από την πρώτη ώρα που άνοιξε το βιβλίο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ (περισσότεροι από 290 κωδικοί - λογαριασμοί συμμετείχαν), που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για οποιαδήποτε κοινοπρακτική έκδοση έχει υλοποιηθεί από τον ΟΔΔΗΧ από το 2010 - ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2021 για την έκδοση δεκαετούς τίτλου λήξης Ιουνίου 2031.
Επιπλέον, απόδειξη των ισχυρών πιστωτικών μετρήσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελλάδας, η συναλλαγή τιμολογήθηκε με το πιο περιορισμένο spread σε swap και spread έναντι του Bund που έχει καταγραφεί σε κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς τίτλου από το 2010 και έπειτα. Την έκδοση έτρεξε ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale. Ως προς το σκέλος της κατανομής για το 10ετές ομόλογο, το 60% κατευθύνθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 30% σε τράπεζες, το 5% μόλις σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% περίπου κατέληξε σε κεντρική τράπεζα και θεσμικούς επενδυτές.
Επιπλέον το 87% του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 13% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 39% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία και την Ιρλανδία, το 9% με έδρα τη Γαλλία, όπως και τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, με επενδυτές από την Ιβηρική να συγκεντρώνουν το 8%, από την Ιταλία στο 7% και τις Σκανδιναβικές χώρες επίσης στο 7%, ενώ με χαμηλότερα ποσοστά συμμετείχαν επενδυτές από το Βέλγιο, την Ολλανδία αλλά και άλλες χώρες.