Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Piraeus Sec. - Ισχυρό re-rating θα πυροδοτήσει η αναβάθμιση του ΧΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Piraeus Sec. - Ισχυρό re-rating θα πυροδοτήσει η αναβάθμιση του ΧΑ
Σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αναμένοντας το νέο σετ αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν για το τέταρτο τρίμηνο.

Σε νέα αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, αναμένοντας το νέο σετ αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν για το τέταρτο τρίμηνο, με την αρχή να κάνει στις 23 Φεβρουαρίου η Πειραιώς και την Alpha Bank με τη Eurobank να ακολουθούν στις 7 Μαρτίου (η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της).

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν εξαιτερικές αποδόσεις το 2023 με τη μέση αύξηση των EPS να αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 80% ετησίως και το μέσο ROTE να έχει ξεπεράσει το 16%, μετά από αρκετές αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Η χρηματιστηριακή αναμένει μια πιο ομαλή από την αναμενόμενη τροχιά στα EPS, βλέποντας ήπιες αρνητικές μεταβολές για το 2024 και το 2025 και θετικές το 2026. Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο να υπερασπιστούν την πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων μέσω νέων δανείων (2024-2026 καθαρό CAGR δανεισμού άνω του 5%), κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου και τη συσσώρευση του χαρτοφυλακίου τίτλων τους (περίπου το 30% της καταθετικής βάσης, κατά μέσο όρο). Αντισταθμιστικά στοιχεία είναι επίσης η αύξηση των εσόδων από αμοιβές που αναμένεται να καλύψει περισσότερο από το 50% της μείωσης των καθαρών εσόδων από προμήθειες το 2024-2026 και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η Πειραιώς Χρ. αυξάνει τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών κατά 13% κατά μέσο όρο, μετά από αναβαθμίσεις των EPS κατά 20%, προβλέποντας προς το παρόν μικρότερη πτώση των NII, καθώς φαίνεται ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι πιο σταδιακές. Έτσι, η τιμή στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ) εφαρμόζοντας δείκτη P/TBVPS στο 0,9x στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος δείκτη στο 0,56x). Η τιμή στόχος για τη μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται 8,80 ευρώ (από 8 ευρώ) εφαρμόζοντας δείκτη P/TBVPS στο 1,1x στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος επιπέδο του 0,84χ). Τέλος η τιμή στόχος για τη μετοχή της Eurobank φτάνει στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ) εφαρμόζοντας δείκτη P/TBVPS στο 1,2x στην ενσώματη λογιστική αξία του 2024 (έναντι τρέχοντος δείκτη στο 0,80x).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς Χρ. η ΕΤΕ θα διανείμει μέρισμα της τάξεως των 0,29 ευρώ για τη χρήση του 2023, που θα φτάσει τα 0,34 ευρώ το επόμενο έτος και τα 0,42 ευρώ μέχρι το 2026. Η Eurobank θα ξεκινήσει από τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή, φτάνοντας μέχρι τα 0,13 ευρώ το 2026, με την Alpha Bank να ξεκινά από τη χρήση του 2023 από τα 0,06 ευρώ και φτάνοντας σταδιακά μέχρι τα 0,12 ευρώ ανά μετοχή το 2026.

Ισχυρό re-rating των τραπεζικών μετοχών θα πυροδοτήσει και η αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, οδηγώντας σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου αγοράς που χρησιμοποιείται στα επίπεδα αποτιμήσεων, υποστηρίζοντας υψηλότερους δείκτες P/TBVPS.

Η Alpha Bank αποτελεί το «value play» των ελληνικών τραπεζών, που διαπραγματεύεται με δείκτη εκτιμώμενο δείκτη P/TBVPS στο 0,56x για το 2024 έναντι ROTE της τάξης του 11%, που αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, έχοντας το λιγότερο πλήγμα από τις μειώσεις επιτοκίων λόγω της δομής του ισολογισμού της. Η Εθνική αποτελεί το μερισματικό «play» χάρη στα υψηλά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου που διαθέτει που τις επιτρέπουν πιο γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους, υψηλότερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ενώ η Eurobank είναι το «growth play», επιδεικνύοντας το υψηλότερο βιώσιμο ROTE, χάρη σε ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη διεθνή επέκταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αποκάλυψαν οι ελληνικές τράπεζες στο roadshow της J.P. Morgan - Τα 4+1 θετικά μηνύματα που ενισχύουν το επενδυτικό «story»

gazzetta
gazzetta reader insider insider