Νέες απώλειες και χαμηλά άνω της μίας εβδομάδας για τον χρυσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες και χαμηλά άνω της μίας εβδομάδας για τον χρυσό
Δολάριο και ομόλογα έριξαν σήμερα τον χρυσό.

Πτωτικά κινήθηκαν την Δευτέρα οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να διαμορφώνεται σε χαμηλά άνω της μίας εβδομάδας, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που άσκησαν στις τιμές η άνοδος του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο χρυσός στην spot αγορά υποχωρεί κατά 0,6% στα 2.027,09 δολάρια ανά ουγγιά, πιάνοντας ενδοσυνεδριακά τη χαμηλότερη τιμή από τις 25 Ιανουαρίου. Τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησαν κατά 0,5% στα 2.042,90 δολάρια ανά ουγγιά.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα των ισχυρών στοιχείων για την εργασία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η έκθεση ώθησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τον δείκτη δολαρίου των ΗΠΑ υψηλότερα, και αυτό συνεχίζεται σήμερα και επιβαρύνει τον χρυσό», δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals. Ωστόσο, ο χρυσός φαίνεται ότι θα διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων λόγω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στην αγορά. Πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει το σκηνικό και οι επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου και των ομολόγων ήταν αποτέλεσμα της καλής έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διέψευσαν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,6% και διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό τριών μηνών, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς σκαρφάλωσαν πάνω από το υψηλό μιας εβδομάδας. Η εκρηκτική αύξηση των θέσεων εργασίας και η μεγάλη αύξηση των μισθών διέψευσαν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανθεκτική οικονομία και το ενδεχομένως υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πάρει κι άλλο χρόνο, προτού αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.

Η Fed μπορεί να είναι «συνετή» στην απόφαση για το πότε θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο, με την ισχυρή οικονομία να επιτρέπει στους κεντρικούς τραπεζίτες να κερδίσουν χρόνο για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε συνέντευξή του.

Η προσοχή των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα σε ανακοινώσεις στελεχών της Fed που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Το ασήμι spot υποχώρησε 1,6% στα 22,32 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο σημείωσε πτώση 0,4% στα 942,75 δολάρια και η πλατίνα έχασε 0,1% στα 889,90 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: H Fed είναι «προσεκτική» να μην ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων πολύ νωρίς - Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές - «Άλμα» σχεδόν 10% για την Unicredit

gazzetta
gazzetta reader insider insider