Τελ. ενημέρωση 10:55
Επίσημη πρώτη για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τιμή έναρξης στα 8,20 ευρώ και τα βλέμματα να στρέφονται στην πορεία του τίτλου καθώς πολλοί επενδυτές πήραν απειροελάχιστα από αυτά που ζήτησαν και μένει να φανεί αν θα κινηθούν σε περαιτέρω αγορές ή θα στραφούν προς άλλες μετοχές.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η μετοχή του ΔΑΑ εκτοξεύεται κατά 15,24% στα 9,44 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 35,15 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 44 της αγοράς.
Στο ταμπλό μπήκαν 300 εκατ. μετοχές του ΔΑΑ, οι 90 εκατ. μετοχές από το IPO κατανεμήθηκαν ως εξής: 72,27 εκατ. στο βιβλίο των θεσμικών και 12,54 εκατ. μετοχές στην ελληνική δημόσια προσφορά. Στους cornerstone περιλαμβάνεται η AviAlliance (30 εκατ. μετοχές με τιμή 9,758 ευρώ), η οικογένεια Κοπελούζου (1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ), το HCAP (το κρατικό ταμείο που κατείχε μερίδιο 25% πριν από την IPO) συμμετείχε επίσης στην προσφορά με 1,5 εκατ. μετοχές στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή (με ποσοστό αύξησης στο 25,5%).
Παράλληλα, στο κλείσιμο της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης ο FTSE θέτει το «κατώφλι» για συμπερίληψη στον FTSE Emerging Europe να είναι η πλήρης κεφαλαιοποίηση ύψους 856,14 εκατ. δολάρια ή η επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση ύψους 285,38 εκατ. δολάρια, επίπεδα που υπερβαίνει άνετα η εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση του ΔΑΑ.
Πέραν αυτών, η άκρως επιτυχημένη δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος στέλνει σήμα περαιτέρω εμβάθυνσης και τοποθέτησης των ξένων επενδυτών στο ΧΑ, με τις προοπτικές να είναι θετικές.
Η πρόσδεση και ενσωμάτωση του ΔΑΑ στο ταμπλό έρχεται χρονικά σε μια στιγμή ισχυροποίηση της τάσης και συνεχής ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητα με ένα ανοδικό σερί με 6x6 για το ΧΑ και τις τράπεζες σε νέα υψηλά. Ειδικά στις τράπεζες ο τζίρος φτάνει καθημερινά να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ περίπου, με ισχυρά ξένα «σπίτια» να σκουπίζουν την όποια προσφορά προκύπτει αγοράζοντας και σε υψηλότερα επίπεδα, όσο περιορίζονταν οι πωλητές-profit takers.
Προφανώς οι ξένοι επενδυτές και θεσμικοί που εισέρχονται σε αυτές τις τιμές στις τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές ποντάρουν σε άκρως υψηλότερα επίπεδα, κάτι που θα πρέπει να «προβληματίσει» ευχάριστα και το εγχώριο retail στο οποίο επικρατεί μια τάση «υψοφοβίας» που ενισχύεται και από διάφορους παράγοντες και στήλες ηλεκτρονικών μέσων με αναφορές πως «η αγορά έχει ακριβύνει πολύ». Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται πέρα από το επικείμενο placement στην Πειραιώς να υπάρξουν το αμέσως προσεχές διάστημα εξελίξεις και ως προς την πώληση τμήματος της Τέρνα Ενεργειακής, με τους insiders να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης τόσο στο χαρτί της ΤΕΝΕΡΓ όσο και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Βέβαια, ένα εκ των βασικών ζητημάτων του ΧΑ είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των νέων αλλά και των παλαιότερων επενδυτών και να χτίσει ένα ισχυρό όνομα εξαλείφοντας τους όποιους φόβους υπάρχουν στη βάση των όσων συνέβησαν παλαιότερα, με μεγαλύτερη ανάγκη από την ΕΚ να κινείται πιο ενεργά και άμεσα σε διάφορα μέτωπα.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ φόβισε αρκετούς που έσπευσαν κατευθείαν να πάρουν κέρδη, με τους επενδυτές που περίμεναν στη γωνία να τραβούν τα χαρτιά κατευθείαν και ειδικά στις τράπεζες. Ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 0,95% στι 1.390,41 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,07% και ο τραπεζικός διορθώνει κατά 1,81% στις 1.222,49 μονάδες.
Στις τράπεζες η ΕΤΕ έφτασε μέχρι και κάτω από τα 7 ευρώ, ενώ εν συνεχεία επανήλθε πάνω από τα 7 ευρώ με πτώση 2,27% στα 7,076 ευρώ. Απώλειες 2,11% για ΑΛΦΑ, 1,6% για ΕΥΡΩΒ και -1,04% για Πειραιώς.
Απώλειες άνω του 5% για ΔΕΗ με τις ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, CENER να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%.