Χρηματιστήριο και διεθνείς αγορές συνεχίζουν την αναρρίχηση στο «Wall of Worry»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο και διεθνείς αγορές συνεχίζουν την αναρρίχηση στο «Wall of Worry»
Το ΧΑ φαίνεται να στοχεύει σε πρώτο βαθμό στις 1.430 και 1.452 μονάδες. Στις ΗΠΑ και στο CPI τα βλέμματα.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Χτύπησε οριακά το ορόσημο των 5.000 μονάδων χθες ο S&P500 αλλά το άφησε για σήμερα πιθανότατα ώστε με μεγαλύτερη δύναμη να σπάσει αποφασιστικά και αυτό το επίπεδο ώστε να αναρριχηθεί προς τις 5.050 μονάδες.

Παρόλο που τα ζητήματα του CRE (εμπορικά ακίνητα) φουντώνουν πίσω από το παρασκήνιο, οι αγορές ισχυροποιήθηκαν περαιτέρω. Ο S&P 500 (+0,06%) ξεπέρασε στιγμιαία το ορόσημο των 5.000 μονάδων προς τις δημοπρασίες, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν ένα μέτριο sell off (+3,3 μονάδες βάση στη δεκαετία) παρά την ισχυρή δημοπρασία του 30ετούς treasury. Οι κινήσεις έρχονται πριν από τις σημερινές αναθεωρήσεις του ΔΤΚ των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τυχόν ανοδικές αναθεωρήσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε μείωσης επιτοκίων. Και παράλληλα, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent (+3,06%) κινήθηκαν ξανά πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, οπότε υπήρχε λίγη νευρικότητα για τις πληθωριστικές πιέσεις και από αυτή την πλευρά.

Παράλληλα, σήμερα αναμένονται αναθεωρήσεις του ΔΤΚ των ΗΠΑ και παρόλο που μπορεί να φαίνεται λίγο τεχνικό, είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις αγορές. Παράλληλα, είναι κάτι που παρακολουθεί η Fed και ο διοικητής Waller ανέφερε ρητά αυτές τις αναθεωρήσεις στην ομιλία του τον περασμένο μήνα, επομένως θα είναι σημαντική για το χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε μειώσεων επιτοκίων.

Από την άλλη, το ΧΑ φαίνεται να στοχεύει σε πρώτο βαθμό στις 1.430 και 1.452 μονάδες, έχοντας σημαντικούς καταλύτες μπροστά του όπως είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών και το placement της Πειραιώς. Το Χρηματιστήριο προς το παρόν δε δείχνει καμία διάθεση για μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση. Αντιθέτως δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, κόντρα σε διάφορους παράγοντες που βλέπουν «σενάρια συνωμοσίας και εγκλωβισμού» χάνοντας το δάσος και την άνοδο. Μάλιστα, το μοτίβο των κινήσεων αυτών παίρνει κυρίως ενδοσυνεδριακά χαρακτηριστικά, εν μέσω του «θορύβου» που δημιουργούν κατά τόπους οι traders και με τα ξένα μεγάλα σπίτια να τραβούν την προσφορά με την πρώτη ευκαιρία που θα συναντήσουν, βλέποντας σημαντικές υψηλότερες τιμές αποτίμησης.

Βέβαια, σε αυτό το σκέλος που έχουν φτάσει οι ξένες αγορές και το ΧΑ, αρκετοί fast money investors προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, όπως και κάποιοι διστακτικοί και φοβισμένοι, αφήνοντας το «παιχνίδι» για τα μεγάλα πορτοφόλια, καθώς οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με το παλαιό τύπο της αναρρίχησης του «τοίχου της ανησυχίας» (Wall of Worry), με τον S&P 500 να στοχεύει σε επίπεδα άνω των 5.000 μονάδων.

Στα γεωπολιτικά υπάρχουν πιέσεις για αποκλιμάκωση τόσο στο πεδίο της Ουκρανίας, όπου καθημερινά βουλιάζει χάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους (όπως και η Ρωσία) στα μέτωπα, όπως και στη Μέση Ανατολή, εν μέσω μιας σφοδρής πολιτικής μάχης μεταξύ Μπάιντεν - Τραμπ. Σαφώς ο νυν πρόεδρος δε θα θέλει να πάει στις κάλπες με δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα...!

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης χτυπάει νέο υψηλό στις 1.409,13 μονάδες, με τον τζίρο στα 11 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,26% και ο τραπεζικός βρίσκεται στο 0,11% και στις 1.232,68 μονάδες.

Στις τράπεζες υψηλότερα κινούνται Πειραιώς (0,89%) στα 3,842 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,41% και τα 1,717 ευρώ. Ήπιο profit taking και συνεχείς εναλλαγές προσήμων σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Ανεβάζει ρυθμούς η ΔΕΗ με κέρδη 0,91% στα 12,15 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο 1,5%, την Τιτάν στο 1,19% και τα 25,55 ευρώ πλέον, ενώ πάνω από τα 38,18 βρίσκεται ο ΜΥΤΙΛ.

Ήπια ανοδικά, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, ενώ υπεραποδίδει με χαμηλό τζίρο η Σαράντης στο 2,74% και τα 9,76 ευρώ. Πτωτικά το ΔΑΑ, όπως και η ΕΕΕ, η ΜΟΗ και ο ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετρό Αθήνας: Πώς προχωρά η mega Γραμμή 4, ξεκινά ο δεύτερος Μετροπόντικας της ΑΒΑΞ

Eurobank: 12-26 Φεβρουαρίου η εθελούσια έξοδος, 160.000 ευρώ το εφάπαξ και υπό προϋποθέσεις 180.000

Εθνική Χρηματιστηριακή: Οι ελληνικές μετοχές επιστρέφουν στο «ραντάρ» των επενδυτών - Οι κορυφαίες επιλογές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider