Αντικρουόμενα είναι, ως επί το πλείστον, τα μηνύματα που προκύπτουν από τις επιδόσεις των dual listing εισηγμένων σε επίπεδο όγκου συναλλαγών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει να λειτουργεί ως «anchor» για τις τέσσερις εκ των πέντε εταιρειών.
Ήταν Απρίλιος του 2013, όταν η Coca Cola άνοιξε το δρόμο της παράλληλης διαπραγμάτευσης με τις Titan, Viohalco, Cenergy και Austriacard να ακολουθούν, στην προσπάθεια τους, περισσότερο, να ενισχύσουν το εξωστρεφές προφίλ τους, στοχεύοντας παράλληλα σε μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων.
Η μετοχή της Coca Cola διαφοροποιείται έναντι των υπολοίπων, έχοντας ως πρώτη βάση το LSE (FTSE 100) και δευτερευόντως το Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στον όγκο συναλλαγών, ενώ βρίσκεται και σε μεγάλους άλλους δείκτες, όπως στον FTSE 350 (και κλαδικό για εταιρείες ποτών αναψυκτικών, στον Stoxx 600, (και κλαδικό εταιρειών τροφίμων και ποτών) και στον Stoxx Europe Mid 200.
Αναλυτικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της Coca Cola εκτέλεσε το 2023, μόλις το 4,3% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών της, με μόλις 33 χιλ. τεμάχια να «αλλάζουν χέρια», όταν στο LSE έφτασε τα 734 χιλ. τεμάχια το 2023. Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο χαμηλά κινείται ο όγκος συναλλαγών μέχρι στιγμής για φέτος, καθώς τον Ιανουάριο «άλλαξαν χέρια» περίπου 15,2 χιλ. μετοχές της εισηγμένης, έναντι 610,7 χιλ. στο Λονδίνο, κάτι που σηματοδοτεί μια πτώση άνω του 40% σε ετήσια βάση ως προς το μέσο «trade volume» και των δύο αγορών.
Στην περίπτωση ωστόσο των υπολοίπων (Titan, Viohalco, Cenergy, Austriacard), η εικόνα αλλάζει ριζικά καθώς, αν και το Χρηματιστήριο αποτελεί τη δευτερογενής αγορά εισαγωγής, στην πραγματικότητα αποτελεί το βασικό «μοχλό» προβολής και ενίσχυσης του επενδυτικού τους «story» και μέσω αυτού πραγματοποιείται πάνω από το 85% της συνολικής συναλλακτικής τους δραστηριότητας.
Έτσι, αν και για την Titan, η παρουσία της στο Euronext Βρυξελλών και Παρισίων έχει κάποιο υποστηρικτικό ρόλο στo ευρύτερο μοντέλο εξωστρέφειας του ομίλου, παρ' όλα αυτά, δε βοηθάει τη μετοχή. Ενδεικτικό είναι πως το 2022 και το 2023 το 87,1% και το 80,3% του μέσου όγκου συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με 44 χιλ. και 64 χιλ. μετοχές περίπου να «αλλάζουν χέρια» κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση, έναντι 6,5 χιλ. και 15,7 χιλ μετοχών αντίστοιχα στο Euronext, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης μέχρι στιγμής για φέτος. Πηγές του ομίλου ανέφεραν στο insider.gr πως δε υφίστανται κάποιο σενάριο τερματισμού της παράλληλης διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Euronext, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται κάποιος τρόπος επαναπροσδιορισμού της χρηματιστηριακής παρουσίας, τη στιγμή που δεν αναμένεται να υπάρξει και κάποιο spin off για ένταξη της θυγατρικής στη Wall Street, να υπάρξει δηλαδή κάποιο αντίστοιχο μοτίβο τύπου Holcim.
Ισχνή φαίνεται πως είναι και η παρουσία των Viohalco, Cenergy στο Euronext και αυτό διότι το ταμπλό της Λ. Αθηνών αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ξένων, και μη, επενδυτών στις προοπτικές των εν λόγω εταιρειών. Συγκεκριμένα, η πίστη των επενδυτών στη μετοχή της Viohalco εκφράζεται σταθερά από το 2014 και έπειτα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, φτάνοντας από το 69,4% του μέσου όγκου συναλλαγών, στο 95,8% πέρυσι. Αντίστοιχα, για τη Cenergy το ποσοστό βρίσκεται σταθερά πάνω από το 96%, καταγράφοντας πέρυσι το 98,4% της συναλλακτικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Ο μέσος όγκος ημερήσιως συναλλαγών για τη Viohalco διαμορφώθηκε στις 145,7 χιλ. μετοχές το 2023, έναντι 6,3 χιλ. στο Euronext και για τη Cenergy στις 212 χιλ. μετοχές έναντι 3,5 χιλ. αντίστοιχα, με σταθερή αυξητική τάση και για τις δύο, εντός των ελληνικών συνόρων.
Βέβαια, υπό την υλοποίηση κάποιου placement από τη διοίκηση Στασινόπουλου - με φόντο την αύξηση του free float - θα υπάρξει και μεγαλύτερη διεύρυνση στο είδος και την ποιότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα τοποθετηθούν στις μετοχές των δύο (στο 16,05% στη Viohalco - στο 20,22% στη Cenergy).
Σε αυτό το κλειστό «γκρουπ», συγκαταλέγεται και η μετοχή της Austriacard καθώς το free float διαμορφώνεται στο 16,72%. Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποιο placement από την πλευρά της διοίκηση της εταιρείας, η οποία είχε προχωρήσει και σε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με διπλασιασμό του αριθμού των μετοχών - ώστε να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά και να ενισχυθεί η ρευστότητα των συναλλαγών, η μετοχή δε θα βγει εύκολα από το στενό «trade range» στο οποίο βρίσκεται. Τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο και σε αυτό της Βιέννης η μετοχή καταγράφει έναν ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών, με το μεγαλύτερο μέρος, παρ' όλα αυτά, να εκτελείται και πάλι στην Αθήνα. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα της Austriacard στο Χρηματιστήριο, διαμορφώθηκε στις 14,4 χιλ. μετοχές το 2023, έναντι μόλις 4,1 χιλ. στη Βιέννη.