Πετρέλαιο: Το κλείσιμο της εβδομάδας το βρίσκει ενισχυμένο περισσότερο από 6%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Το κλείσιμο της εβδομάδας το βρίσκει ενισχυμένο περισσότερο από 6%
Η Μέση Ανατολή πυροδοτεί την τιμή του πετρελαίου, ο πόλεμος όμως δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική διακοπή των προμηθειών αργού μέχρι στιγμής.

Εβδομαδιαίο ρεκόρ τιμών για το πετρέλαιο, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν αποκλιμάκωνεται και οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς εξανεμίζονται.

Η τιμή του αμερικάνικου αργού (WTI) για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε 62 σεντς για να διαμορφωθεί στα 76,84 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent για παράδοση Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 82,19 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 56 σεντς. Με βάση τις τιμές διακανονισμού τους, τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent ολοκλήρωσαν την εβδομάδα υψηλότερα κατά περισσότερο από 6%, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παρατείνεται χωρίς ορατό τέλος.

Το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον πόλεμό του στη Γάζα, βομβαρδίζοντας τη νότια πόλη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τους προτεινόμενους από τη Χαμάς όρους για κατάπαυση του πυρός, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει διττό σχέδιο για την Ράφα. Έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, στη νότια Γάζα και τη συντριβή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς.

Και οι ΗΠΑ σκότωσαν έναν ανώτερο ηγέτη μαχητών σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις εντάσεις με την κυβέρνηση του Ιράκ, ενός μεγάλου παραγωγού πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου πολύ συχνά ενισχύεται λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ωστόσο σε αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η τιμή του πετρελαίου δεν έχει εκτοξευτεί, καθώς η σύγκρουση δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική διακοπή των προμηθειών αργού μέχρι στιγμής.

Ωστόσο τα σενάρια που θέλουν ένα νέο ράλι του μαύσρου χρυσού με αφορμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δεν λείπουν.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης έχουν επίσης επιβαρύνει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, καθώς η παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ και η παραπαίουσα οικονομία στην Κίνα έχουν ανησυχήσει ορισμένους επενδυτές ότι η προσφορά στην αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

Εκτός της γεωπολιτικής αστάθειας οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επίσης στήριξη αυτή την εβδομάδα μετά την πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι η εγχώρια παραγωγή αργού θα αυξηθεί βραδύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ομόλογα «κλέβουν» την λάμψη του χρυσού

Cisco: Προχωρά σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας

Pepsico: Τα κέρδη ξεπερνούν τις εκτιμήσεις αλλά τα τριμηνιαία έσοδα υποχωρούν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider