Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της Fed
«Βουτιά» 12% για την μετοχή της Kering μετά τα ανησυχητικά μηνύματα για τις πωλήσεις στην Ασία.

Μικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις κατέγραψαν στις συναλλαγές της Τετάρτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις κινήσεις των επενδυτών να παραμένουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας υποτονικές, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με την νομισματική της πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,02% στις 505,34 μονάδες, με τον κλάδο των Ειδών Οικιακής Χρήσης να υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ άνοδο σχεδό0ν 1% σημείωσε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 5.000,90 μονάδες με μικρές απώλειες 0,14%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 18.012 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,14%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έχασε 0,48% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 8.161 μονάδων.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά απώλειες 0,01% στις 7.737 μονάδες, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,09% στις 34.293 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 10.748 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, «βουτιά» 12% σημείωσαν οι μετοχές της Kering, μετά την προειδοποίηση του ομίλου πολυτελών ειδών για σημαντική πτώση στις πωλήσεις της εταιρείας στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού.

Την ίδια στιγμή, σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι τίτλοι των ανταγωνιστών της, με τις μετοχές των LVMH και Christian Dior να υποχωρούν πέριξ του 2%, ενώ απώλειες σχεδόν 3,5% κατέγραψε η μετοχή της Burberry.

Σημειώνεται πως η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται σήμερα, με την αμερικανική νομισματική αρχή να αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την 5η διαδοχική παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δημιουργούν, ωστόσο, ανησυχία ότι η Fed θα στείλει «σήμα» διατήρησης των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Μάκρο

Ευχάριστη έκπληξη για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αποτελεί η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι πιέσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στο 3,4% από 4% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% επιταχυνόμενος από το αρνητικό - 0,6% του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του LSEG, οι οικονομολόγοι ανέμεναν για το Φεβρουάριο πως ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα σκαρφάλωνε στο 3,5% και στο 0,7% σε επίπεδο μήνας. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές στο «φρένο» των τιμών προήλθαν από τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ενώ πίεση άσκησαν η στέγαση και τα καύσιμα. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, στον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός ή «πυρήνας» - που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού - διαμορφώθηκε στο 4,5% ετησίως, κάτω από τις προβλέψεις για 4,6% και χαμηλότερα από το 5,1% τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για την στερλίνα μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για περαιτέρω μειώσεις πέραν του Ιουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider