Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τριήμερο ανοδικό σερί στο ΧΑ κόντρα στο διεθνές κλίμα - Αναμονή για την S&P
Τα βαριά χαρτιά της αγοράς έστειλα τον ΓΔ πάνω από τις 1.390 μονάδες. Ξεχώρισαν Jumbo, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, Lamda.

Όχι απλά έβγαλαν σημαντικές άμυνες οι περισσότερες μετοχές του ΧΑ, αλλά κινήθηκαν και υψηλότερα κόντρα στο διεθνές επιφυλακτικό κλίμα και δη μετά την ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν από το Ισραήλ, αν και παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς συνέβη σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το insider.gr το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας φαίνεται να κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς στα ήδη τεντωμένα ζητήματα του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσία - Ουκρανίας αλλά ακόμη και του περιβάλλοντος και της ενέργειας ήρθε να κρεμαστεί ένα ακόμη «βαρίδι» αυτό της Μέσης Ανατολής.

Τα αντίποινα μεταξύ Ιράν - Ισραήλ ήρθαν ουσιαστικά να επιβαρύνουν, κατά κάποιο τρόπο, ένα ήδη πιεσμένο από παντού περιβάλλον, φορτισμένο από το κλίμα του απομονωτισμού, των διαρκών απειλών και των κυρώσεων. Ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει ραγδαία και με επιθετικό τέμπο και αυτό επιδρά όλο και περισσότερο στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς κανείς δε ξέρει τι του επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο «ράλι» που έχουν καταγράψει οι αγορές μετοχών το τελευταίο εξάμηνο που οδηγεί σε ένα πιο εκτεταμμένο profit taking και στην αίθουσα αναμονής για μια μεγαλύτερη διόρθωση ώστε να επανατοποθετηθούν αρκετά χαρτοφυλάκια.

Ενδεικτικό είναι πως στα πρώτα λεπτά του σκηνικού που στήθηκε στη Μέση Ανατολη, η τιμή του Brent αυξήθηκε απότομα στα 90,75 δολάρια το βαρέλι, τα futures στον S&P 500 βυθίστηκαν στις 4.927,10 μονάδες, ο δείκτης μεταβλητότητα VIX εκτοξεύθηκε στις 21,36 μονάδες και ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.416 δολάρια ανά ουγγιά. Το panic button δηλαδή είχε πατηθεί. Αφού φάνηκε πως όλο αυτό μπορεί να μην είναι και τίποτα, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Το Brent από το +4% σχεδόν, γύρισε αρνητικά, με τη Wall Street να καταγράφει οριακά κέρδη μόλις 0,3% παρά το sell off στη Netflix που βυθίζεται κατά σχεδόν 8% προτού μαζέψει στο 5,5% και με τις Nvidia (-3,21%), Apple, Meta, Tesla επίσης με αρνητικό πρόσημο. Επίσης η Super Micro Computers βουλιάζει κατά 14%. Η Αμερική λοιπόν φαίνεται να βρίσκει άμυνες σε άλλες μετοχές, όπως στις τράπεζες, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στις Mag7 και σε μετοχές του AI.

Αυτό δείχνει επιστροφή στη κανονικότητα, στα θεμελιώδη και στα αποτελέσματα. Το ΧΑ πολύ εύλογα δεν «άκουσε» και πολύ το τι κάνουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές και ειδικά από τη στιγμή που και στην Ευρώπη άρχιζε το μάζεμα της προσφοράς.

Εξάλλου για τις ελληνικές εισηγμένες τα αποτελέσματα συνεχίζουν να αποτελούν μοχλό προσέλκυσης κεφαλαίων γράφοντας συνεχώς υψηλότερη κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα συνεχίζουν να τροφοδοτούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς μετά τη Lamda και τη Jumbo ακολούθησε και ο Ελλάκτωρ. Παράλληλα, το θέμα της παροχής bonus στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω επιστροφής κεφαλαίου, που προ ημερών ανέδειξε το insider.gr, επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Ευθ. Μπουλούτας, μιλώντας χτες στους αναλυτές. Όπως σημείωσε, αποφάσεις θα ληφθούν προσεχώς με ορίζοντα την τακτική γενική συνέλευση του ομίλου στις 31 Μαΐου. Επίσης, επανέλαβε και ότι γίνεται due diligence από πλευράς της Motor Oil στην ΗΛΕΚΤΩΡ, την θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος, δίχως να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη οικονομική πρόταση. Κατά τη διοίκηση της εισηγμένης, νεότερα για το deal θα προκύψουν το προσεχές δίμηνο. Ο όμιλος έχει ως «ισχυρό χαρτί» τον τομέα Παραχωρήσεων, από τον οποίον αναμένει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη και στην διάρκεια ζωής των εν λόγω assets. To 2023 αυξήθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό (+9,5% το 2023 έναντι του 2022 και +9,9% έναντι του 2019), όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με το 2022 (+9,2%), όπως κατά καιρούς έχουμε αποκαλύψει.

Το ΧΑ στηρίχθηκε ξανά στα βαριά χαρτιά, όπως στις Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τις μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου, και με τη Lamda να πατά επίσης γκάζι. Παράλληλα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως περιμένει και την ετυμηγορία της S&P σήμερα, χωρίς να αποκλείονται και θετικές εκπλήξεις.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 1.392,62 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,81% στις 3.378,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.179,67 μονάδες.

Στις δημοπρασίες κάπως περιορίστηκαν τα κέρδη σε ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ενώ εκτόξευση τζίρου κατέγραψε η ΤΕΝΕΡΓ καθώς είχαν «ματσαριστεί» 1 εκατ. μετοχές λόγω rebalancing σε ESG δείκτες.

Η Μυτιληναίος έσπασε αποφασιστικά και το επίπεδο των 37 ευρώ, κλείνοντας και με σημαντικό ανεκτέλεστο από αγοραστές, ενώ έφτασε μέχρι και τα 37,26 ευρώ. Η μετοχή έχει όλα τα φόντα να σπάσει το προηγούμενο υψηλό, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα ανακοινώσει και τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο. Ήδη Eurobank Equities, Optima και Morgan Stanley έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την τιμή στόχο πάνω από τα 48 ευρώ.

Στα υπόλοιπα, η Jumbo κατέγραψε ράλι 2,87% στα 27,26 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 1,73% και τα 16,43 ευρώ. Η HSBC έδωσε θετικό σήμα και για τις δύο σήμερα.

Ράλι 4,88% για τη Viohalco, στα 5,59 ευρώ, με την Cenergy στο 5,19% και τα 7,30 ευρώ και την ΕΛΧΑ στο 3,83% και τα 1,90 ευρώ. Το γκρουπ του ομίλου Στασινόπουλου υπεραπέδωσε σήμερα προσφέροντας χαμόγελα στους επενδυτές που τις στηρίζουν.

Ισχυρή άνοδος 4,39% για την Lamda στα 6,90 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,12% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 0,84% και τα 18 ευρώ.

Ήπια άνοδο για ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν και Aegean, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψε η ΕΧΑΕ, με την Inctracom στο 3,68%. Απώλειες από την άλλη για ΟΤΕ (-1,22%), ΜΟΗ (-1,23%) και το ΔΑΑ (-0,49%). Μικρή στάση για Optima στα 9,97 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο το «θόρυβο» στη Μέση Ανατολή

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider