Νέο «πράσινο» σερί στις ευρωαγορές - Φρέσκο ρεκόρ για τον FTSE 100

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «πράσινο» σερί στις ευρωαγορές - Φρέσκο ρεκόρ για τον FTSE 100
Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 16:27

Ελαφρά ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνοντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,12% και στις 514,61 μονάδες, με τον κλάδο των τροφίμων να σημειώνει άνοδο 1,5% ενώ των αυτοκινήτων πτώση 1,8%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 προσθέτει 0,25% στις 5.028 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεβαίνει 0,07% στις 18.451 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,66% στις 8.129 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,32% στις 8.340 μονάδες αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,68% στις 34.008 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται +0,33% στις 11.118 μονάδες.

Στον πεδίο των επιχειρήσεων, πτώση παρουσίασαν τα κέρδη της BMW το πρώτο τρίμηνο, αφού το αυξανόμενο κόστος κατασκευής οχημάτων επιβάρυνε την κερδοφορία του κατασκευαστή πολυτελών αυτοκινήτων. Ειδικότερα, το περιθώριο κέρδους έπεσε στο 8,8% — εντός του εύρους που είχε τεθεί, αλλά ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.Τα συνολικά έσοδα το τρίμηνο παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη του ομίλου BMW προ τόκων και φόρων μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο.

Επιπλέον, ξεπερνά το 10% το άλμα που καταγράφει η μετοχή της Siemens Energy την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πως αναβαθμίζει την πρόβλεψη της για το 2024, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό πως θα αντικαταστήσει τον CEΟ του προβληματικού τμήματος ανεμογεννητριών εν μέσω «συνολικών μέτρων αναδιάρθρωσης».

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 3,75% πραγματοποιώντας την πρώτη «χαλάρωση» της νομισματικής της πολιτικής από το 2016.

Η Σουηδία με τη κίνηση αυτή γίνεται η δεύτερη χώρα που μειώνει τα επιτόκια μετά την Ελβετία που είχε αιφνιδιάσει τις αγορές τον Μάρτιο, «κατεβάζοντας» τα επιτόκιά της στο 1,5% μετά από 9 χρόνια νομισματικής «σύσφιξης». Ενισχύονται οι ελπίδες το παράδειγμα να ακολουθήσει και η ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε για πρώτη φορά φέτος η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο, σε μια ένδειξη πως η ανάκαμψη του τομέα ενδεχομένως να είναι εύθραυστη εν μέσω της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές υποχώρησε 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση από το πτωτικά αναθεωρημένο +1,7% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ασία

Οι μετοχές της Ιαπωνίας ηγήθηκαν των απωλειών στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τα κέρδη από την περιοχή καθώς αναμένουν τα επόμενα αποτελέσματα των ιαπωνικών κολοσσών Toyota και Mitsubishi.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακές απώλειες 0,86% στις 38.202 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix έκλεισε 1,45% χαμηλότερα στις 2.706,43 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο δεικτών σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,50% στις 18.319 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3.128 μονάδες, με απώλειες 0,61%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI έχασε 0,31% στις 2.683 μονάδες και ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 διαμορφώθηκε στις 7.804 μονάδες, σημειώνοντας μικρά κέρδη 0,14%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση φέτος

BMW: Πτώση στα κέρδη το α' τρίμηνο - Στα 36,6 δισ. ευρώ τα έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider