Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά ο Stoxx, ράλι 26% η Delivery Hero

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά ο Stoxx, ράλι 26% η Delivery Hero
Οι επενδυτές αντέδρασαν στις τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις και στις τιμές χονδρικής των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ανέλυσαν στις τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις αλλά και τα σημερινά μάκρο στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αφού ο δείκτης κέρδισε 0,5% από τον Απρίλιο, υψηλότερο από το 0,3% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,15% υψηλότερα στις 521 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές αυτοκινήτων οδήγησαν τα κέρδη, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1,4%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε οριακά 0,01% στις 5.078 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε 0,10% στις 18.723 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο 0,20% στις 8.225 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,16% στις 8.428 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,96% στις 35.151 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 11.239 μονάδες με 0,78% άνοδο.

Οι μετοχές της Delivery Hero σημείωσαν άνοδο 26% την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση ότι θα πουλήσει 300 εκατομμύρια δολάρια σε νεοεκδοθείσες κοινές μετοχές στην Uber, προς 33 ευρώ η κάθε μία, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Foodpanda στην Ταϊβάν από την Uber, ένα deal που θα φτάσει συνολικά τα 1,25 δισ. δολάρια. Στον απόηχο της είδησης, οι αντίπαλες εταιρείες διανομής Just Eat και Hellofresh κατέγραψαν επίσης κέρδη, 6,8% και 4,85% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Anglo American υποχώρησαν 3,4% μετά την ανακοίνωση πως επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα της επιτρέψει να παραμείνει βιώσιμη, ενώ χθες απέρριψε για δεύτερη φορά πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της από την BHP. Σε μια από τις συγκλονιστικότερες ανατροπές στην 107χρονη ιστορία της η Anglo American σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξόρυξη διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα και εναποθέτει τις ελπίδες της στους επενδυτές που θα στηρίξουν το σχέδιό της.

Κατά 2,2% ενισχύθηκαν τα οργανικά κέρδη της Vodafone το 2024, ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, χάρη και στην επιστροφή των εσόδων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με ώθηση από τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας. H μετοχή της Vodafone στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 4,83%.

Η Currys αναθεώρησε επί τα βελτίω -ξανά- το outlook για τα κέρδη της, λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Elliott Investment Management αποχώρησε από μια πιθανή εξαγορά της. Η βρετανική επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών, είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται έως και 10% την Τρίτη, αφού εκτίμησε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων για ολόκληρο το έτος, εξαιρουμένου του ελληνικού τμήματός της, θα μπορούσαν να φτάσουν τις 120 εκατομμύρια στερλίνες (151 εκατ. δολάρια). Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από προηγούμενη που προέβλεπε κέρδη τουλάχιστον 105 εκατ. στερλινών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διήμερο απωλειών στο ΧΑ - Εθνική, Coca Cola, ΕΛΠΕ κράτησαν την αγορά

Pimco: «Overweight» για αμερικανικές μετοχές και πιο «ουδέτερη» για την Ευρώπη

Σε υψηλό διετίας «σκαρφαλώνει» ο χαλκός

gazzetta
gazzetta reader insider insider