Μπορεί να πέρασε για λίγο τις 1.500 μονάδες, αλλά ο πολύ χαμηλός τζίρος (σε εκείνη τη φάση) με τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτό δεν έπειθε και έτσι η αγορά προσγειώθηκε ανώμαλα ξανά στις 1.490 μονάδες.
Όπως φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση σε αρκετές μετοχές γίνεται ένα επιτηδευμένο μάζεμα από ξένους και θεσμικούς σε χαμηλότερα επίπεδα για να φύγουν πιθανώς με δύναμη προς τα πάνω. Την ίδια στιγμή σε αυτά τα χαρτιά -κυρίως του 25άρη- τα swings γίνονται με πολύ χαμηλό τζίρο, ενδεικτικό αυτού που αναφέραμε παραπάνω, με τις τράπεζες να τρέχουν εδώ και αρκετές μερές σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας και αποτιμήσεων και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να υστερούν σημαντικά, έχοντας μείνει αρκετά πίσω.
Ουσιαστικά εδώ και κάποιες εβδομάδες οι τραπεζικοί τίτλοι είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει το ράλι και σε αυτό πρέπει να εμπλακούν και άλλες μετοχές, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Mytilineos.
Μάλιστα, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως το ΧΑ θα σπάσει αυτή τη σύντομη συσσώρευση, υπερβαίνοντας άνετα τις επόμενες ημέρες τις 1.500 μονάδες, που περισσότερο αποτελούν ένα ψυχολογικό όριο παρά κάποια αντίσταση, βάζοντας πλώρη για τις 1.550...
Παράλληλα, κυοφορούμενα ντιλς που θα αποκαλυφθούν πιθανώς μετά το πέρας των ευρωκλογών, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών. Επιπλέον, η ανταμοιβή των μετόχων επανέρχεται για τις συστημικές τράπεζες μετά από αρκετά χρόνια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο boost στις ίδιες.
Αναλυτικά, μέρισμα άνω των 9 σεντς ανά μετοχή που οδηγεί το προτεινόμενο ποσοστό διανομής 30% των κερδών του 2023 στους μετόχους της Eurobank, δήλωσε στους αναλυτές ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024. Η έγκριση του SSM αναμένεται τον Ιούνιο και η καταβολή μερίσματος θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Ιουλίου. Όπως είπε ο κ. Καραβίας, στόχος είναι το ποσοστό διανομής κερδών του 2024 να αυξηθεί στο 40% το 2025 και 50% το 2026 (από τα κέρδη του 2025). Η επιλογή της επαναγοράς μετοχών θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων το 2025 και το 2026.
Από την άλλη, η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε δήλωση για την απόφαση του buyback (split στα 122 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2023, με 61 εκατ. ευρώ εξ αυτών να διανέμονται ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 1,6%) και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ να στρέφονται σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων), θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό σήμα μέσω της «δήλωσής» της σχετικά με το πως βλέπει τα επίπεδα αποτίμησης.
Η Alpha επί του παρόντος διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για φέτος στο 0,5x έναντι ομοτίμων στο 0,8x και μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 1x. Η επιλογή υλοποίησης προγράμματος επαναγοράς ιδίων αποτελεί έναν απτό τρόπο έκφρασης από τη διοίκηση της αναντιστοιχίας μεταξύ της εσωτερικής αξίας που εντοπίζει η ίδια και της οπτικής της αγοράς, «ψαλιδίζοντας» έτσι το παραπάνω υψηλό discount.
Φεύγοντας από τις τράπεζες, τα θετικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου σηματοδοτούν δυναμική έναρξη για το νέο έτος και θέτουν τις βάσεις ώστε το 2024 να είναι μία ακόμη καλή χρονιά για τη Helleniq Energy, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές. Κάνοντας μία συνοπτική ανασκόπηση του Απριλίου και του Μαΐου, που έχουν μεσολαβήσει, σημείωσε πως τα περιθώρια διύλισης κινούνται ελαφρώς πτωτικά.
Τα στελέχη της διοίκησης του Ομίλου έκαναν μνεία στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε μέσω του χθεσινού δελτίου Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες.
Περίεργες κινήσεις από τους market makers στη μετοχή της Mytilineos στη σημερινή συνεδρίαση, ειδικά στο δεύτερο μισό όπου η μετοχή διολίσθησε μέχρι και στα 37,92 ευρώ με χαμηλό τζίρο (οι αγοραστές περίμεναν στη γωνία να τα σκουπίσουν) και εν συνεχεία μαζέψει επιθετικά με τη μετοχή να κάνει ένα δυνατό comeback, έχοντας στο ραντάρ της τη διάσπαση των υψηλών στα 39,56 ευρώ. Στη μετοχή πέρναγαν επιθετικές αγορές από ξένους την τελευταία μία ώρα και ειδικά μετά το άνοιγμα της Αμερικής, τη στιγμή που ο όμιλος τρέχει και επιθετικό buyback, ενώ και προς τις δημοπρασίες το bid-ask δεν «προσαρμόζονταν». Επίσης, η μετοχή έχει χαμηλώσει αρκετά σε τζίρους τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Σήμερα από απώλειες σχεδόν -2% στα 37,92 έκλεισε πάνω με κέρδη 0,21% στα 38,72 ευρώ.
Αντίστοιχα «επιτηδευμένα» πάνω-κάτω έγιναν σε ΔΕΗ, Eurobank αλλά και Alpha σε μικρότερο βαθμό παρότι η μετοχή ήταν μόνιμα σε θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπήρχαν εντολές πώλησης από συγκεκριμένο καλάθι - χαρτοφυλάκιο, με τις πωλήσεις να απορροφούνται εύκολα.
Alpha Bank, ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ έκλεισαν σε υψηλό ημέρας, ενώ ΕΤΕ Eurobank έκαναν νέο πολυετή υψηλά.
Ο ΓΔ έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 1.490,46 μονάδες, με τον τζίρο στα 130 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε οριακά υψηλότερα, στις 3.621,54 μονάδες, με τον τραπεζικό να υπεραποδίδει με κέρδη 0,94%.
Σήμερα ήταν σειρά της Alpha Bank να τρέξει καταγράφοντας ράλι 2,61% στα 1,71 ευρώ και σε υψηλό ημέρας. Ακολούθησε η ΕΤΕ στο 1,29% και τα 8,458 ευρώ, έχοντας δει μέχρι και τα 8,65 ευρώ, με την Eurobank στο 0,38% και τα 2,108 (υψηλό στα 2,176 ευρώ).
Χαμηλότερα κατά 0,36% η Πειραιώς στα 3,852 ευρώ, με τη μετοχή να απέχει σημαντικά από τα 4 ευρώ του placement και τους ξένους να συνεχίζουν να μαζεύουν το χαρτί σε αυτά τα επίπεδα.
Ισχυρή άνοδος για ΔΕΗ στο 1,63% και τα 11,84 ευρώ, με την ElvalHalcor στο 3,23%, τη Βιοχάλκο στο 1,14% και τη Mytilineos στο 0,21% και τα 38,72 ευρώ.
Ήπια ανοδικά συνέχισαν ΕΕΕ, ΔΑΑ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,15%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,3%), ΕΛΠΕ (-1,79%), ΟΠΑΠ (-1,54%) και ΜΠΕΛΑ (-1,38%). Απώλειες μεν αλλά με χαμηλό τζίρο για την Τιτάν στο 30,60 ευρώ (-0,97%).
Επίσης βαριές απώλειες για Lamda, ενώ ακόμη πιο χαμηλά κινήθηκαν ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.