«Ψαλιδίζει» το discount μέσω buyback η Alpha Bank - Αυξάνει στα 2,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλιδίζει» το discount μέσω buyback η Alpha Bank - Αυξάνει στα 2,60 ευρώ την τιμή στόχο η Jefferies
Διανομές της τάξεως του 30% για την περίοδο 2024 - 2026, οραματίζεται η διοίκηση της Alpha Bank, που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω υπό το πρίσμα της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Διανομές της τάξεως του 30% για την περίοδο 2024 - 2026, οραματίζεται η διοίκηση της Alpha Bank, που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω υπό το πρίσμα της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Alpha ανέβασε το guidance για το επίπεδο διανομής επί των κερδών, από 25% και άνω, στο 30% περίπου της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ήτοι στα 1,1 δισ. ευρώ για την τριετία. Στοχεύοντας σε δείκτη CET1 στο 13%, με καθοδήγηση για άνω του 17,5% το 2026, προκύπτουν πλεονάζοντα κεφάλαια της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την επιβράβευση των μετόχων (ισούται με περίπου το 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης).

Η Jefferies δίνει ιδιαίτερο βάρος στη δήλωση της διοίκησης για την απόφαση του buyback (split στα 122 εκατ. ευρώ από τη χρήση του 2023, με 61 εκατ. ευρώ εξ αυτών να διανέμονται ως μέρισμα (0,026 ευρώ ανά μετοχή, μερισματική απόδοση 1,6%) και τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ να στρέφονται σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων), με την τελευταία να στέλνει ένα ισχυρό σήμα μέσω της «δήλωσής» της σχετικά με το πως αντιλαμβάνεται τα επίπεδα αποτίμησης.

Η Alpha διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη P/TBV για φέτος στο 0,5x έναντι ομοτίμων στο 0,8x και μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 1x. Η επιλογή υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων αποτελεί έναν απτό τρόπο έκφρασης από τη διοίκηση της αναντιστοιχίας μεταξύ της εσωτερικής αξίας που εντοπίζει η ίδια και της οπτικής της αγοράς, «ψαλιδίζοντας» έτσι το παραπάνω υψηλό discount.

Ο συνδυασμός διανομής μερισμάτων και buybacks ως μέρος των μελλοντικών προγραμμάτων επιβράβευσης των μετόχων, θα καθοριστεί αργότερα και εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς, την πορεία της μετοχής και τις εναλλακτικές που μπορεί να προκύψουν για την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Ο αμερικανικός οίκος προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεών του για τα ανακοινωθέντα καθαρά κέρδη κατά 2% λόγω των ισχυρότερων προμηθειών και των εσόδων από trading και σε οριακές αλλαγές για το 2025 - 2026 με αναβαθμίσεις της τάξεως του 1% (με οδηγό τις υψηλότερες προμήθειες), ενώ στη βάση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) οι μετρήσεις είναι υψηλότερες (0,31 ευρώ ανά μετοχή το 2024, 0,35 ευρώ το 2025 και 0,38 ευρώ το 2026), λόγω του buyback. Η Jefferies αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,60 ευρώ (από 2,55 ευρώ προηγουμένως) διατηρώντας τη σύσταση «buy».

Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3,60 ευρώ, με μετρήσεις για το 2026 που φτάνουν σε: σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 60 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 2,5%, ROTE στο 16% και κόστος κεφαλαίου στο 14%.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και στο «bearish» σενάριο η τιμή στόχος είναι υψηλότερα από την τρέχουσα, στα 1,70 ευρώ και βασίζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 20%, με LLR στις 100 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 47% από 36% στο «bullish» σενάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυλώνας ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό η Aegean - Ενισχυμένο θερινό πρόγραμμα και νέοι στόχοι

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων – Θετική χρονιά και το 2024

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider