Τα θετικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου σηματοδοτούν δυναμική έναρξη για το νέο έτος και θέτουν τις βάσεις ώστε το 2024 να είναι μία ακόμη καλή χρονιά για τη Helleniq Energy, όπως σημείωσε ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές. Κάνοντας μία συνοπτική ανασκόπηση του Απριλίου και του Μαΐου, που έχουν μεσολαβήσει, σημείωσε πως τα περιθώρια διύλισης κινούνται ελαφρώς πτωτικά.
Αν και δεν διαμορφώνονται στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, παραμένουν και πάλι εύρωστα. Ως συνέπεια, οι προοπτικές για το 2024 προδιαγράφονται θετικές, χωρίς ωστόσο να αναμένεται επανάληψη των επιδόσεων ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2022 και το 2023.
Ψηλά στις προτεραιότητες της Helleniq Energy είναι η υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού. «Παρόλο που αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην αγορά εργασίας, είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε. Σε σχέση με τις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, επικεντρωνόμαστε στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας εκτός συνόρων. Μάλιστα, τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», συμπλήρωσε.
Συμφωνία αναχρηματοδότησης
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της διοίκησης του Ομίλου έκαναν μνεία στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία ανακοινώθηκε μέσω του χθεσινού δελτίου Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τις τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για δάνεια τα οποία ωρίμαζαν το επόμενο έτος, ενώ η συμφωνία προβλέπει ανταγωνιστικούς όρους αναχρηματοδότησης.
Με αυτό τον τρόπο, η ωρίμανσή τους μεταφέρεται στο 2027-2029, ενισχύοντας τη ρευστότητα του Ομίλου. Παράλληλα, μειώνεται η έκθεσή του στα διεθνή επιτόκια αναφοράς, με το 50% του δανεισμού να κλειδώνει σε σταθερό επιτόκιο.
ΑΠΕ 600 MW έως το τέλος 2024
Όσον αφορά τις υπόλοιπες στρατηγικές προτεραιότητες για το 2024, στόχος του Ομίλου είναι η διεύρυνση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία στην Κύπρο της πλατφόρμας προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία.
Υπενθυμίζεται ότι η Helleniq Energy σε συμφωνία με τη Mytilineos, για την εξαγορά τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων, με συνολική ισχύ 211 MW. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε επίσης πως το πρόσφατο placement συνέβαλε στην αύξηση της τιμής της μετοχής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών αναφορικά με τον προγραμματισμό του Ομίλου για το 2024, τα στελέχη της διοίκησης σημείωσαν πως οι επενδύσεις φέτος στα διυλιστήρια αναμένεται να ανέλθουν στα 200-250 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εγκατεστημένη ισχύς στις ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 500-600 MW μέχρι το τέλος του έτους, μετά τα 381 MW στα οποία «έκλεισε» στο τέλος του 1ου τριμήνου. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα ώστε το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να διευρυνθεί στο 1 GW στο τέλος του 2025, όπως προβλέπεται στη στρατηγική του.
Ανοδικά η αγορά καυσίμων
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση των τιμών του αργού, καθώς και στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων. Το 1ο τρίμηνο ήταν επίσης ενισχυμένος ο δείκτης απασχόλησης των διυλιστηρίων, εκτιμώντας ότι θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα και το υπόλοιπο έτος.
Σημείωσε ότι καταγράφηκε αύξηση των όγκων πωλήσεων. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε από στελέχη του management, οι πωλήσεις στο εξωτερικό ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, οι επιδόσεις στη λιανική κινήθηκαν ανοδικά, με καταλύτη τη συνεχή αύξηση της ζήτησης καυσίμων κίνησης στην εγχώρια αγορά.
Σημείωσε πως το 1ο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση αύξηση στις πωλήσεις premium προϊόντων. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων αλλά και ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων που δεν παραδίδουν τις πραγματικές ποσότητες στην αντλία, ο τομέας της λιανικής θα είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Το πλαφόν
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή σχετικά με το πλαφόν, σημείωσε πως κανονικά το μέτρο θα έπρεπε να έχει ήδη αποσυρθεί. «Είναι απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση, μπορώ μόνο να εκφράσω την προσδοκία πως αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς η ρητορική περί πληθωρισμού συγχέει τις πραγματικά εγχώριες αυξήσεις του κόστους με το κόστος εισαγωγής πρώτων υλών. Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα καύσιμα», πρόσθεσε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει από αναλυτή για ποιον λόγο στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεν υπήρχε αναλυτικό προφίλ των επιδόσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας -όπως γίνεται πάντα- ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Gazprom αποτελούν παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας, χωρίς να υπάρχει προς ώρας ορατότητα για την έκβασή τους.
Έτσι, επελέγη να μην γίνει στην παρουσίαση αναλυτική καταγραφή των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου της εταιρείας, τα οποία βέβαια περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις της Helleniq Energy (στις συγγενείς επιχειρήσεις), δείχνοντας μικρές ζημίες.