Βαρίδι για το Χρηματιστήριο η Mytilineos - Στο κόκκινο το ταμπλό - Χαλάει το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρίδι για το Χρηματιστήριο η Mytilineos - Στο κόκκινο το ταμπλό - Χαλάει το κλίμα
Όλα τα φώτα στρέφονται στην αντίδραση των επενδυτών στη ΜΥΤΙΛ, μετά το μεγάλο placement από τον Ε. Μυτιληναίο.

Τελ. ενημέρωση 14:40

Δύο απανωτά μεγάλα placement από τους μεγαλομετόχους προσωποκεντρικών corporates (ΜΠΕΛΑ - ΜΥΤΙΛ) βαραίνουν το κλίμα στην αγορά και προκαλούν ερωτηματικά για το τι μελλεί γενέσθαι.

Μετά την Α. Βακάκη που πούλησε το 3% της συνολικής θέσης (19,36% κατείχε πριν το placement) στη Jumbo με υψηλό discount άνω του 9% (στα 27,2 ευρώ) προ εβδομάδων, ακολούθησε χθες και ο Ε. Μυτιληναίος με τη διάθεση του 5,04% με discount (στα 35,50 ευρώ - τελευταίο κλείσιμο στα 38,94 ευρώ), μειώνοντας το ποσοστό του στο 21,5% από 26,54%.

Έτσι, με την πώληση του 5,04% από τον μεγαλομέτοχο Ε. Μυτιληναίο το free float αυξάνεται από το 65,54% στο 70,58% με το ποσοστό του πρώτου να υποχωρεί στο 21,5% από 26,54%. Ενισχύεται επίσης η εμπορευσιμότητα στο χαρτί που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη εάν ο όμιλος υλοποιήσει τελικώς το dual listing σε LSE.

Το ερώτημα και στις δύο περιπτώσεις είναι το έαν εκδηλώθηκε τόσο μεγάλη ζήτηση χωρίς να υπάρχει εξαρχής η πρόθεση και διάθεση από τους μεγαλομετόχους για μεγαλύτερη προσφορά γιατί δε περιορίστηκε το discount; Η απάντηση θα δοθεί στο ταμπλό.

Εάν ο Ε. Μυτιληναίος έπαιξε έξυπνα αφήνοντας σημαντικά λεφτά στο τραπέζι μη ικανοποιώντας στο έπακρο την εκρηκτική ζήτηση, που ακούγεται ότι εκφράστηκε, τα long only funds θα σπεύσουν να καλύψουν το υπόλοιπο των θέσεων που χτίζουν, με μεθοδικές αγορές από το ταμπλό, με τη μετοχή να βάζει πλώρη για τα 42...46 ευρώ...και πάνω. Έτσι δε θα δούμε το «κοκκίνισμα» της Jumbo.

Προ εβδομάδων διενεργήθηκε το placement στην τελευταία στα 27,20 και η μετοχή δεν έχει ανακάμψει καθόλου από εκείνο το σημείο και έπειτα. Θα φανεί λοιπόν σήμερα το μέγεθος των πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στη μετοχή της Mytilineos, καθώς μιλάμε για διάθεση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού (255 εκατ. ευρώ) χωρίς να έχει απαντηθεί ακόμη ο σκοπός της κίνησης και το timing αυτής, επιφέροντας έτσι μεγάλη νευρικότητα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ε. Μυτιληναίος σέβεται στο απόλυτο τη μετοχή και πιθανώς να μην επιτραπούν κινήσεις τύπου ΜΠΕΛΑ.

Επιπλέον, μιας και ο όμιλος δε συνηθίζει σε τέτοιες κινήσεις (εξαίρεση τα μικρά placement που αφορούν πακέτα από προγράμματα επαναγοράς ιδίων) αποτελεί εξίσου ένα μεγάλο ερωτηματικό τι θα κάνει τα 255 εκατ ευρώ περίπου που άντλησε ο Ε. Μυτιληναίος, σαν μεμονωμένη οντότητα κατά βάση, καθώς πολλά ακούγονται για το έντονο ενδιαφέρον του για τα ΕΛΠΕ ή για κάποια άλλη κίνηση.

Τεχνικά μιλώντας αν η μετοχή κρεμάσει στην τιμή του placement, ήτοι στα 35,50 τότε κλείνει το gap που έχει αφήσει ανοιχτό στα 35,62 ευρώ, ακυρώνοντας και το σχηματισμό που είχε μέχρι πρότινος με στόχο την υπέρβαση σε πρώτο βαθμό των 40 ευρώ, αλλάζοντας και την τάση.

Παράλληλα, εάν η μετοχή της ΜΥΤΙΛ φύγει στα 35,50 θα πιέσει ολόκληρη την αγορά προς τα κάτω λόγω της στάθμισης που έχει και ειδικά εάν η αγορά δε βρει αντίρροπες δυνάμεις.

Μάλιστα, εάν ο ΓΔ περάσει κάτω από τις 1.488 μονάδες, τότε πιθανώς να φύγει προς τις 1.471 μονάδες σε πρώτο βαθμό και στις 1.460 μονάδες αργότερα. Κάπως έτσι θα χαλάσει το κλίμα και η εικόνα στο βραχυπρόθεσμο και ειδικά υπό την έλλειψη καταλυτών και απέχοντας ελάχιστες εβδομάδες από τις Ευρωεκλογές.

Περίσσευαν τα παραπάνω και ήρθε και το το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο ζήτημα της ελάχιστης διασποράς των μετοχών των εισηγμένων, τα νέα όρια, θα είναι στο 25% για τις εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, σε εξαμηνιαία βάση (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο) και σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα δίνεται μια περίοδος χάριτος και αποκατάστασης του ζητήματος που θα φτάνει τους 6+6 μήνες.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,95% στις 1.482,10 μονάδες, με τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς τα 255 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη ΜΥΤΙΛ.

Λόγω του placement η μετοχή κοκκινίζει κατά 4,93% έχοντας ως χαμηλό τα 36,50 ευρώ, παραμένοντας υψηλότερα από την τιμή διάθεσης στα 35,50 ευρώ. Η αγορά προσπαθεί να βρει μετοχές να ισσοσκελίσουν τις βαριές απώλειες της ΜΥΤΙΛ, με την ΜΟΗ (2,82%) να προσπαθεί να κρατήσει όπως και και το ΔΑΑ, η ΕΛΧΑ και ήπιότερα η Lamda.

Αυτό που φαίνεται είναι πως πολλοί επενδυτές πουλάνε άλλες θέσεις για να μπουν στα τρέχοντα επίπεδα της ΜΥΤΙΛ αλλά και άλλοι «αεριτζήδες» που θα λάβουν μετοχές από τη χθεσινή τους συμμετοχή στο placement. Το placement στη ΜΥΤΙΛ χαλάει το κλίμα που είχε φτιαχτεί στο ΧΑ.

Nέες πιέσεις ασκούνται σε ΔΕΗ στο -1,09%, ΟΤΕ -1,55% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -1,58%. Βαριές απώλειες επίσης για ΕΛΠΕ στο -2,54 %αλλά και σε ΟΤΟΕΛ στο -2,74%.

Αρνητικό γύρισμα και ισχυρές πιέσες σε Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ηπιότερα σε ΤΙΤΑΝ, ΕΕΕ.

Αρνητικό γύρισμα πλέον και για τις τράπεζες, με την Alpha να διολισθαίνει κατά 1,81%, την ΕΥΡΩΒ στο -1,17% την Πειραιώς στο -1,33% και την ΕΤΕ στο -0,62%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο 3,5% ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων το α' τρίμηνο

Wyndham Hotels & Resorts: Νέο ξενοδοχείο στη Βόρεια Ελλάδα και στροφή στις παραθεριστικές κατοικίες

Αστικές Συγκοινωνίες: Πότε και πώς θα βγούνε στους δρόμους Αθήνας – Θεσσαλονίκης συνολικά τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider